Pirkanmaan ELY-keskus

Yhteysviranomainen esittää Metsomäen tuulivoimahankkeen toiseen vaiheeseen uutta vaihtoehtoa

Jaa

Eurowind Energy Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Mänttä-Vilppulaan. Hankkeen erityispiirteenä on sijoittuminen kahden kunnan ja maakunnan rajalle.

Hankealue tuulivoimapuistolle sijaitsee noin kaksi kilometriä Mänttä-Vilppulan Kolhon kylästä luoteeseen. Suunniteltu tuulivoimapuisto sijaitsee pääosin Mänttä-Vilppulan pohjoisosassa Pirkanmaalla, mutta hankealue yltää myös osin Keuruun kaupungin alueelle Keski-Suomen maakuntaan. 

Metsomäen tuulivoimahanke kattaa kokonaisuudessaan 950 hehtaarin alueen. Hankkeessa suunnitellaan enintään 8 voimalan rakentamista, jossa voimaloiden yksikköteho tulisi olemaan 7,2 MW. Suunniteltujen voimaloiden napakorkeus on maksimissaan 166 metriä, roottorin halkaisija noin 172 metriä ja voimaloiden pyyhkäisykorkeus enintään 252 metriä. Hanke on suunniteltu liitettäväksi alueen pohjoispuolelle Keuruulla sijaitsevaan Virtain ja Petäjäveden väliseen 110 kV:n voimajohtolinjaan. 

Pirkanmaan ELY-keskus esittää toista vaihtoehtoa, jossa olisi vähemmän voimaloita

Arviointiohjelmassa on esitetty hankkeelle yksi vaihtoehto, jossa rakennetaan 8 tuulivoimalaa. Yhteysviranomaisena toimiva Pirkanmaan ELY-keskus esittää lausunnossaan, että kuulemispalautteen ja selvitysten pohjalta muodostettaisiin myös vähemmän voimaloita sisältävä vaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa vaikutusten vertailtavuus auttaisi toteuttamiskelpoisimman ratkaisun hahmottamisessa. Voimaloiden toisenlaista sijoittelua tulee harkita ja huomioida voimaloiden vaikutus Keuruun kaupungin alueelle.

Ympäristövaikutusten arviointiin tarkennuksia

Hankkeesta vastaava Eurowind Energy Oy on kuvannut YVA-ohjelmassa selvitykset ja käytettävät arviointimenetelmät, joihin ympäristövaikutusten arvioinnit tulevat pohjautumaan. Metsomäen YVA-ohjelmassa keskeisimmiksi ympäristövaikutuksiksi on tunnistettu luontovaikutukset, maisemavaikutukset, sosiaaliset vaikutukset ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Yhteysviranomainen nostaa lausunnossaan esiin myös hankkeen vaikutukset Loilanniemen pohjavesialueeseen.

Yhteysviranomainen esittää lisäyksiä ja tarkennuksia, jotka tulee ottaa huomioon arviointeja tehtäessä. Pohjavesivaikutusten lisäksi tarkennuksia tulee tehdä maisemavaikutusten ja luontovaikutusten arviointien toteutukseen.

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on luettavissa verkossa

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on luettavissa ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/metsomaentuulivoimahankeYVA

YVA-menettely jatkuu ympäristövaikutusten arviointiselostuksen laadinnalla. Arviointiselostus on hankkeesta vastaavan laatima yhtenäinen esitys hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista sisältäen myös arvion ympäristövaikutusten merkittävyydestä. Arviointiselostusta laadittaessa on otettava huomioon hankkeen arviointiohjelma sekä yhteysviranomaisen lausunnossa esitetyt huomiot ja vaatimukset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
• Hankkeesta vastaava: Eurowind Energy Oy, Frans Duldin, fdu(at)eurowindenergy.com, puh. 050 365 6545
• YVA-konsultti: Ecobio Oy, Masi Mailammi, etunimi.sukunimi(at)ecobio.fi, puh. 020 756 2300
• YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin tulevan viikon ajan22.4.2024 09:39:44 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikolla 17 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä tiistai-illasta varhaiseen lauantaiaamuun. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye