Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uusi kunnostusopas tarjoaa ratkaisuja rannikon pienvesien kunnostukseen

Jaa

Suomen rannikkoalueiden pienvesien kunnostus on saanut arvokkaan työkalun, kun Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus julkaisi yhteistyössä sidosryhmien kanssa laaditun uuden kunnostusoppaan. Opas keskittyy fladojen, kluuvifladojen ja kluuvien sekä niiden laskupurojen kunnostamiseen. Ne ovat kaikki uhanalaisia luontotyyppejä, joita uhkaavat ruoppaukset, rehevöityminen, ilmastonmuutos, sekä vieraslajit. Tämä opas on osa laajempaa HELMI-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on turvata ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla erilaisia elinympäristöjä.

Aiemmin ruopattu kanava, joka on ennallistettu vuonna 2022 (Hålörarna, Luoto).
Aiemmin ruopattu kanava, joka on ennallistettu vuonna 2022 (Hålörarna, Luoto). Ralf Wistbacka

Opas tarjoaa yksityiskohtaisia ohjeita ja suosituksia kunnostuskohteiden ja -toimenpiteiden valintaan, kunnostusten suunnitteluun, maastokartoituksiin, kunnostusten toteutukseen ja seurantaan. Se sisältää myös tietoa kunnostustöiden rahoitusmahdollisuuksista ja ohjaavasta lainsäädännöstä, kuten vesilaista ja luonnonsuojelulaista. Erilaisia kunnostustoimenpiteitä ovat muun muassa aikaisemmin ruopattujen kynnysten ennallistaminen fladoissa, ruopattujen kanavien ennallistaminen luonnonmukaisemmiksi, vesikasvien niitot kluuvien laskupuroissa, sekä purojen yhteydessä olevien tierumpujen ympäristöjen kiveäminen kalankulun helpottamiseksi.

“Rannikon pienvesien kunnostaminen on kriittinen askel kohti luonnontilaisempia rannikon pienvesiä ja niiden monimuotoisuuden säilymistä luontotyyppi- ja lajitasolla,” sanoo Leena Nikolajev-Wikström, luonnonsuojeluasiantuntija Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta “Tämä opas on suunnattu kaikille ympäristöalan ammattilaisille; kunnostusten suunnittelijoille ja viranomaisille, sekä maanomistajille, jotka ovat sitoutuneet luonnonhoitoon ja luonnonsuojeluun, sekä haluavat toteuttaa tehokkaita kunnostustoimenpiteitä rannikon pienvesissä”, hän jatkaa. 

Kunnostusopas on saatavilla osoitteessa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-398-237-6 (doria.fi) ja se on ladattavissa maksutta. Se on välttämätön työkalu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita rannikon pienvesien kunnostuksesta ja luonnon monimuotoisuuden edistämisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Luonnonsuojeluasiantuntija Leena Nikolajev-Wikström, leena.nikolajev-wikstrom@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 726

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Rekreationsplanen för Storsand i Nykarleby skickas för utlåtande och presenteras för allmänheten (Österbotten)23.4.2024 10:07:56 EEST | Tiedote

Under åren 2021–2023 har en rekreationsanvändningsplan beretts för naturskyddsområdena och Natura 2000-området vid Storsand i Nykarleby. Planen har framtagits i samarbete med en planeringsgrupp som bestått av representanter för Nykarleby stad, Monäs, Hirvlax, Monå och Harjux byars samfälligheter, Forststyrelsen och Närings- trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten. Planens främsta målsättning är att fastställa hur området kan utvecklas så att skyddet av områdets naturvärden och möjligheterna till rekreationsanvändning kan samordnas. Rekreationsanvändningsplanen är inte juridiskt bindande.

Uudenkaarlepyyn Storsandin virkistyskäyttösuunnitelma lähetetään lausuntokierrokselle ja esitetään yleisölle (Pohjanmaa)23.4.2024 10:07:56 EEST | Tiedote

Uudenkaarlepyyn Storsandin luonnonsuojelualueiden ja Natura-2000-alueen virkistyskäyttösuunnitelma on valmisteltu vuosien 2021–2022 aikana. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, johon on kuulunut Uudenkaarlepyyn, osakaskunnan (Monäs-Hirvlax-Monå och Harjux byars samfällighet), Metsähallituksen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen edustajia. Virkistyskäyttösuunnitelman päätavoite on määritellä, miten aluetta voidaan kehittää siten, että luonnonarvojen turvaaminen ja alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia pystytään yhteensovittamaan. Virkistyskäyttösuunnitelma ei ole juridisesti sitova.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye