Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVA Analyysi: Julkinen talous ei oikene ilman miljardisopeutusta eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon

Jaa

Petteri Orpon hallitus ei onnistu tavoitteessaan pysäyttää julkisen talouden velkaantuminen ilman eläkkeitä ja terveydenhuoltoa koskevia merkittäviä sopeutuksia, arvioi konsultti Jussi Pyykkönen keskiviikkona julkaistavassa EVA Analyysissä Juustohöylästä tositoimiin.

"Orpon hallituksen keskeisin tehtävä on vakauttaa julkinen talous. Tämä ei onnistu ilman merkittäviä lisätoimia kevään 2024 kehysriihessä sekä vuoden 2025 puoliväliriihessä", arvioi EVAn analyysin laatinut konsultti Jussi Pyykkönen.

Säästöissä siirryttävä tositoimiin

Lääkkeiksi julkisen talouden rahoitusvajeeseen Pyykkönen esittää eläkkeiden jäädyttämistä loppuvaalikaudeksi, jonka jälkeen eläkkeet tulee sitoa kuluttajahintaindeksiin. Eläkeikää tulee nostaa kahdella vuodella. Työttömyys- ja opiskeluaikojen eläkekertymistä pitää luopua.

"Eläkkeisiin kohdistuvilla säästöehdotuksilla olisi mahdollista saada aikaan yli kolmen miljardin euron julkisen talouden säästöt vaalikauden aikana. Pitkällä aikavälillä toimet vähentävät kestävyysvajetta jopa seitsemällä miljardilla eurolla yhteensä", Pyykkönen laskee.

Lisäksi Pyykkönen esittää valmistelun aloittamista vakuutusmalliin siirtymiseksi perusterveydenhuollossa. Hän katsoo, että yksi keino hillitä käsistä riistäytyviä sosiaali- ja terveydenhuollon menoja on verotusoikeuden tuominen hyvinvointialueille.

"Julkiseen ja yksityisiin vakuutuksiin pohjaava vakuutusmalli yhdistettynä valinnanvapauteen mahdollistaa nopeamman hoitoon pääsyn, luo tuottajille todelliset kannusteet parantaa tuottavuutta ja ennaltaehkäistä sairauksien kehittymistä", Pyykkönen arvioi.

Yhteensä hän arvioi terveydenhuollon säästöpotentiaalin seitsemäksi miljardiksi euroksi, kun tuottavuuskehitykseen ja sairauksien oikea-aikaiseen hoitoon on riittävät kannusteet.

LIITE: Eläkesopeutuksen- ja terveydenhuoltoreformin vaikutukset julkiseen talouteen

Ehdotus

Vaikutusaika

Säästöpotentiaali (mrd. euroa)

Eläkesäästöt

Eläkkeiden jäädytys

Vaalikauden aikana

3

Työttömyyden ja opiskeluiden ajalta kertyvistä eläkkeistä luopuminen

Pitkä aikaväli

1,3

Työeläkkeiden sitominen kuluttajahintaindeksiin

Pitkä aikaväli

0,5

Eläkeiän nostaminen kahdella vuodella

Keskipitkä aikaväli

2

Terveydenhuollon säästöt

Maakuntaveroon siirtyminen

Keskipitkä aikaväli

7

Vakuutusmalliin siirtyminen

Pitkä aikaväli

Jussi Pyykkönen, Juustohöylästä tositoimiin -EVA Analyysi keskiviikkona 3.4. kello 12.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: konsultti Jussi Pyykkönen, PTCServices Oy, jussi.pyykkonen@ptcs.fi tai +358 44 023 91 49

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Mikko Laakso, mikko.laakso@eva.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye