Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalla tulossa viime vuosia vilkkaampi päällystyskesä – vuoden 2024 päällystystyöt käynnistyvät ennen vappua

Jaa

Hallituksen korjausvelan hillitsemiseen kohdentamaa lisärahoitusta osoitettiin Pirkanmaalle 20,5 miljoonaa euroa. Viime vuoteen nähden rahoitus kaksinkertaistuu, minkä ansiosta päällystettävien maanteiden kilometrimäärä myös lisääntyy merkittävästi. Pirkanmaalla päällystystöitä käynnistetään jo ennen vappua.

Liikennettä valtatiellä 12.
Liikennettä valtatiellä 12. Kuvaaja: Eeva Osa

Pirkanmaalla päällystetään tänä kesänä noin 230 ajoratakilometriä maanteitä ja lisäksi noin 15 kilometriä jalankulku- ja polkupyöräväyliä. Kilpailutukset ovat kuitenkin vielä kesken ja kustannustason muutokset saattavat vielä vaikuttaa päällystysmäärään. Kokonaismäärästä uusiopäällysteen osuus on noin 70 kilometriä ja uutta päällystelaattaa tehdään noin 140 kilometriä. Lisäksi noin 20 kilometrille tehdään perusteellisempi rakenteen parantaminen, joista yksi päällystetty tie parannetaan soratieksi.

- Olen tyytyväinen meille myönnettyyn lisärahoitukseen korjausvelan hillitsemiseksi. Se on erittäin tärkeä asia yhteiskunnan toimivuuden kannalta, ylijohtaja Juha Sammallahti Pirkanmaan ELY-keskuksesta.


Merkittävimpiä päällystyskohteitamme löytyy seuraavilta teiltä:

  • Valtatie 3, 9, 11, 12 ja 23 useat eri kohteet
  • Kantatie 65
  • Kantatie 66
  • Kantatie 68

Lisäksi tien rakennetta parannetaan seuraavissa kohteissa:

  • Maantie 2985 Koskenkyläntie
  • Maantie 301  Stormi - Rämsöö
  • Maantie 13762 Järvenjärventie
  • Maantie 13977 Luopioisten Keskitie
  • Maantie 13344 Alavantie (suunnitellaan soratieksi muuttamista)

Päällystemäärien nousu näkyy tiellä

Päällystemäärät kasvavat vuoteen 2023 nähden kaksinkertaisiksi Pirkanmaalla. Viime vuosien alhaisempien päällystysmäärien takia alan kapasiteetti on aiempaa alhaisemmalla tasolla. Jotta nykyisillä kalusto- ja henkilöstöresursseilla työmäärä pystytään toteuttamaan, annetaan tänä vuonna osalle kohteista laajemmat työskentelyajat. Ne näkyvät tienkäyttäjille työskentelynä tietyömailla, joiden kaltaiset kohteet on toteutettu edellisinä vuosina yötyönä tai lyhennettynä työvuorona toteutettuna yötyönä. Toivomme malttia tämän tilapäisen haitan suhteen, jotta työt saadaan toteutettua laadukkaasti sekä turvattua työntekijöille turvallinen työskentely-ympäristö.

Työt käynnistyvät Pirkanmaan keskeisillä valtateillä vapun jälkeen

Päällystystyöt käynnistyvät toukokuussa vapun jälkeen. Pirkanmaan maanteiden päällystysurakoita on tänä vuonna kuusi kappaletta. Urakoita kilpailutetaan alueellisina kokonaisuuksina ja viiteen urakkaan sisältyy vauriokohteen korjausta. Tämän vuoden päällystystöissä korjataan valtatiekohteiden lisäksi huonokuntoisia vilkkaan ja väliverkon kohteita, jotka sijaitsevat valta-, kanta-, ja seututeillä. Kaikista vähäliikenteisimmälle tieverkolle ei tämänkään vuoden rahoitus riitä. Valtateillä pääosa kohteista nousee ohjelmaan urautumisen aiheuttaman liikenneturvallisuusriskin vuoksi. Väliverkon vauriokohteiden korjauksella parannetaan liikenneturvallisuutta ja turvataan elinkeinoelämän kuljetuksia.

Päällysteiden kunnon heikkeneminen katkeaa, mutta vain toistaiseksi

Huonokuntoisten päällysteiden määrä ei tänä vuonna lisäänny. Viime vuoden lopulla Pirkanmaan maanteillä huonokuntoisia päällysteitä oli 789 kilometriä ja tämän vuoden korjausten jälkeen huonokun-toisia ennustetaan olevan noin 760 kilometriä.  Tämä positiivinen kehitys jäänee kuitenkin väliaikaiseksi. Valtion julkisen talouden suunnitelmien tulevien vuosien kehysten mukaan rahoitus tulee ensi vuonna palaamaan tasolle, jolla kunnon heikkenemistä ei voida estää. Pidemmällä tähtäimellä päällystysmäärien tulisi Pirkanmaalla pysytellä vuosittain noin 325–350 kilometrissä, jotta korjausvelka pysyisi hallinnassa. 350 kilometriin on Pirkanmaalla päästy viime aikoina vain vuonna 2020. Tuolloin rahoitusta tarvittiin selvästi vähemmän, sillä kustannustaso on noista ajoista noussut jopa yli 50 %.

Liitteenä olevalla kartalla on esitetty alustavat päällystyskohteet.  Kilpailutukset ovat vielä kesken, joten tarjousten hintojen ja bitumi-indeksin kehityksen perusteella kohteita saatetaan vielä kevään mittaan joutua muokkaamaan. Lisäksi tarkastellaan vielä keväällä paljastuvaa kuntotilannetta tarkemmin mittaustenkin perusteella. Samaan aikaan julkistetun Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelman 2024 kartoista pääsee päällystyskohteidenkin kohdentumista tarkastelemaan tarkemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

• Ylijohtaja Juha Sammallahti, p. 0295 03 6210
• Ylläpitovastaava Tomi Keisala, p. 0295 036 289
• Yksikön päällikkö Tero Haarajärvi, p. 0295 036 223

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Liitteet

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin tulevan viikon ajan22.4.2024 09:39:44 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikolla 17 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä tiistai-illasta varhaiseen lauantaiaamuun. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye