Kutsu: Sodan maantiede ja ekologia seminaari tiistaina 9.4.2024 klo 12.30-16.00
Sodan ympäristövaikutukset ja niiden kartoitus sekä suomalaisen median sotakartat ja maantieteen vaikutus sodankäyntiin. Tervetuloa kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja!
Kehitysmaantieteen yhdistys ry. ja tutkimusryhmä Earth Change Observation Laboratory Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osastolta järjestävät seminaarin sodan maantieteestä, sodan ympäristövaikutuksista ja sen kartoituksesta, sekä suomalaisen median sotakartoista huhtikuun 9. päivä, klo 12.30-16.00, Suomalaisen Tiedeakatemian tiloissa osoitteessa Mariankatu 5. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30.
Tervetuloa verkostoitumaan ja kuulemaan mielenkiintoisia esitelmiä.
Puhujat
13.00 Avaus. Petri Pellikka, professori, Helsingin yliopisto.
13.10 Maantieteen vaikutuksesta sodankäyntiin. Pasi Tuunainen, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto.
14.00 Sodan ekologian historiaa: esimerkkejä sodankäynnin vaikutuksesta ympäristöön. Simo Laakkonen, yliopistonlehtori, Turun yliopisto.
14.40 Maantieteelliset menetelmät sotahistorian tutkimuksessa Suomen Lapissa ja Kenian Taitavuorilla. Aleksi Rikkinen, LuK, Helsingin yliopisto.
15.20 Sota suomalaismedioiden kartoissa. Teemu Matinpuro, toiminnanjohtaja, Suomen Rauhanpuolustajat.
Tilaisuus on avoin.
Lisätietoja: Professori Petri Pellikka, Helsingin yliopisto, petri.pellikka@helsinki.fi, 0504154701
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme