Ilmatieteen laitos

Ajokeli muuttuu talviseksi etelästä nousevan lumipyryn vuoksi

Jaa

Lumikertymät voivat olla huomattavia vuodenaikaan nähden. Eniten lunta kertyy todennäköisesti Etelä-Karjalaan, Kymenlaaksoon ja Etelä-Savoon.

Ilmatieteen laitoksen 2. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan Suomen etelä- ja itäosan ylle leviää tiistai-iltapäivän ja -illan kuluessa etelästä sankka lumisadealue, jonka yhteydessä pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu. Sade alkaa etelässä vetenä, mutta muuttuu lumeksi iltaa ja yötä kohti mentäessä, etelärannikolla sade pysynee kuitenkin vetenä. Lumisateen seassa voi sataa myös jäätävää vesisadetta.

Lumikertymät voivat olla huomattavia vuodenaikaan nähden, ja talvinen ajokeli voi yllättää tielläliikkujat.

"Etenkin jo niin keväisessä eteläisessä Suomessa talviseksi muuttuva ajokeli luo haasteita liikenteelle", arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Voimakkain sateen intensiteetti ajoittuu keskiviikkoaamuyöhön ja -aamuun. Eniten lunta kertyy todennäköisesti Salpausselän linjalle kaakkoon painottuen, eli Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueelle. Tällä alueella lumikertymät ovat todennäköisesti 10–20 senttimetriä.

Lounaasta sateet väistyvät keskiviikkoaamupäivän kuluessa ja itärajalta viimeistään illan aikana. Samalla etelään virtaa selvästi kylmempää ilmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye