Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen maaseudun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin on haettavissa tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa

Jaa

Kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja alueen neljästä Leader-ryhmästä. Ympäristö- ja ilmastotoimiin liittyvät teemahaut tuovat oman lisänsä kehittämishankkeitten rahoituspalettiin. Euroopan maaseuturahastosta tuetaan yritysten sekä yhteisöjen investointeja ja kehittämistoimia, jotta maaseudulla palvelut ja elämänlaatu paranisivat ja kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Neljän Leader-ryhmän toiminta-alueet merkittyinä eri väreillä Kaakkois-Suomen alueen kartalle.
Leader-ryhmien toiminta-alueet

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksella on kuluvana vuonna haettavissa EU:n maaseuturahoitusta yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa.

–  Tavoitteena on sitoa yritystukiin 50 prosenttia. Kokonaispotista puoli miljoonaa euroa on varattu Kaakkois-Suomen omaan ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahakuun, joka jatkuu toukokuun loppuun saakka, kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen asiantuntija Jukka Penttilä.

Samaan aikaan käynnissä on Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman eli JÄSMY:n teemahaku kehittämishankkeille, joiden tavoitteena on vesistöjen tilan parantaminen. Haku on auki Kaakkois-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen ELY-keskuksissa.

Kaakkois-Suomen neljällä Leader-ryhmällä on haettavissa EU:n maaseuturahoitusta tänä vuonna yhteensä lähes 3,6 miljoonaa euroa.

– Leader-ryhmissä toivomme erityisesti hankkeita, jotka lisäävät yritysten ja alueen elinvoimaa. Haluamme rahoittaa myös ilmastonmuutosta hillitseviä ja ympäristön monimuotoisuutta parantavia hankkeita sekä tietysti nuoriin kohdistuvia hankkeita. Nuorethan ovat maaseudunkin tulevaisuus, kuvailee Leader Länsi-Saimaa ry:n toiminnanjohtaja Terhi Ojanen.

Lähes koko Kaakkois-Suomi on EU:n maaseuturahoituksen piirissä

Uuden rahoituskauden yritys- ja hanketukien haut käynnistyivät maaseuturahoituksen osalta vaiheittain viime vuoden aikana. Yritykset sekä julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt voivat hakea EU:n maaseuturahoitusta lähes koko Kaakkois-Suomen alueella. Tukialueen ulkopuolelle on rajattu ainoastaan Kotkan, Kouvolan ja Lappeenrannan keskusta-alueet.

Rahoitusta haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta tai seudullisesta Leader-ryhmästä. Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa olla yhteydessä rahoittajaan.

– Yrityksille on tarjolla tukea investointeihin ja uutuutena myös erilaisiin kehittämistoimenpiteisiin, esimerkiksi ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden hankintaan. Hankerintamalta toivomme ELY-keskuksen rahoitettavaksi erityisesti elinkeinollisia, yritystoimintaa tukevia hankkeita, Penttilä jatkaa.

EU:n maaseuturahoituksen ohella muita rahoitusvälineitä yrityksille ja kehittämishankkeisiin on tarjolla EU:n Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta eli JTF:stä, Euroopan aluekehitysrahastosta EAKR:stä, yrityksen kehittämisavustuksesta (ELY) sekä Euroopan sosiaalirahastosta ESR:stä. Näistä saa lisätietoa ELY-keskuksesta sekä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntaliitoista.

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus:
Jukka Penttilä, asiantuntija, 0295 029 077, jukka.penttila@ely-keskus.fi

Leader-toiminnanjohtajat:
Terhi Ojanen, Leader Länsi-Saimaa ry, 045 668 9007, terhi.ojanen@leaderlansisaimaa.fi
Riitta Bagge, Leader Kärki ry, 050 5969 489, riitta.bagge@karkileader.fi
Marjo Tolvanen, Leader Sepra ry, 044 277 4513, marjo.tolvanen@sepra.fi
Evita Reitti, Pohjois-Kymen Kasvu ry, 040 586 1134, evita.reitti@pohjois-kymenkasvu.fi

Kuvat

Neljän Leader-ryhmän toiminta-alueet merkittyinä eri väreillä Kaakkois-Suomen alueen kartalle.
Leader-ryhmien toiminta-alueet
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojelee Harjun oppimiskeskuksen, Kuusankosken kielteiset päätökset ovat lainvoimaisia25.4.2024 09:37:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on 11.4.2024 päättänyt rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojella Virolahdella sijaitsevan Harjun oppimiskeskuksen rakennuksia sekä osoittanut suojeltavan alueen. Samalla kumotaan aiempi valtioneuvoston tekemä suojelupäätös. Suojelupäätöksen ajantasaistaminen oli tarpeen alueen käytön ja kehittämisen sekä suojelun kohdistumisen täsmentämiseksi.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson elävöittämiseen 2,5 miljoonaa euroa23.4.2024 10:48:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2024 tammi–maaliskuussa 22 kehittämishankkeelle yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa. Yritysten kehittämistä ja investointeja ELY-keskus ja Leader-ryhmät rahoittivat samalla ajanjaksolla yhteensä noin 69 000 eurolla. Viime vuoden puolella 13 yritystä ehti saada myönteisen rahoituspäätöksen, joissa tukien osuus oli yhteensä noin 400 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye