Tampereen Energia Oy

Tampereen Energia selvittää paikkaa hiilidioksiditerminaalille

Jaa

Terminaalissa varastoidaan kaukolämmön tuotannosta syntyvää hiilidioksidia ennen kuin se siirretään lopulliseen varastoon tai hyötykäytettäväksi.

Tampereella hiilidioksidia tullaan ottamaan talteen Naistenlahden biovoimalaitoksesta.
Tampereella hiilidioksidia tullaan ottamaan talteen Naistenlahden biovoimalaitoksesta.

Tampereen Energia selvittää parhaillaan yhteistyössä Bioenergia ry:n kanssa paikkaa terminaalille, jonne voitaisiin varastoida kaukolämmön tuotannosta syntyvää hiilidioksidia. Hiilidioksidin varastointi tulee ajankohtaiseksi sitten, kun kaukolämmön tuotannosta syntyvää hiilidioksidia ryhdytään ottamaan talteen nykysuunnitelmien mukaan vuonna 2035.

– Suomessa ei ole pysyväisvarastointiin sopivia geologisia muodostumia, joten hiilidioksidi on kuljetettava toisaalle, esimerkiksi Norjaan, Pohjanmeren vanhoihin maakaasu- ja öljyesiintymiin, kertoo Tampereen Energian Business Intelligence Expert Pinja Salhoja.

Ei kuitenkaan ole järkevää tai kustannustehokasta, että Tampere–Norja-väliä kuljettaisiin päivittäin, vaan hiilidioksidi kannattaa varastoida matkan varrelle. Kun hiilidioksidia on kertynyt välivarastoon riittävä määrä, se voidaan joko kuljettaa satamaterminaalin kautta pysyväisvarastoon tai vaihtoehtoisesti hyötykäyttöön esimerkiksi synteettistä polttoainetta valmistaviin tuotantolaitoksiin.

– Samaa terminaalia voi hyödyntää moni toimija. Nyt selvitämme sitä, missä on sellainen liikenteen solmukohta, jossa sijaitseva välivarasto palvelisi mahdollisimman montaa yritystä, Salhoja kertoo.

Mahdollisimman lähelle Naistenlahtea

Tampereella hiilidioksidia tullaan ottamaan talteen Naistenlahden biovoimalaitoksesta. Hiilidioksidia voidaan liikutella joko paineistettuna putkia pitkin tai nesteytettynä maantiekuljetuksena. Tampereen näkökulmasta hiilidioksiditerminaalin paras sijainti riippuu siitä, miten hiilidioksidin kuljetus järjestetään.

– Rekkaliikennettä ajatellen meille kätevä sijainti on mahdollisimman lähellä Naistenlahden voimalaitosta, esimerkiksi Nokialla. Jos taas päädytään putkikuljetukseen, sijainnilla ei ole suurta merkitystä, Pinja Salhoja toteaa.

Hiilidioksidin talteenotto tekee kaukolämmöstä hiilinegatiivista

Hiilidioksidin talteenotto on yksi Tampereen Energian tulevaisuuden merkittävimmistä ilmastoteoista, ja se pienentää tamperelaisten kaukolämpökotien ja -kiinteistöjen hiilijalanjälkeä entisestään.

– Samaan aikaan kun puupolttoaineella toimivan voimalaitoksen hiilidioksidipäästöt otetaan talteen ja varastoidaan pysyvästi, metsässä puut kasvavat ja varastoivat itseensä yhä lisää hiilidioksidia. Kokonaisuutena päästöt siis painuvat miinukselle eli lämmittämisestä tulee hiilinegatiivista, Pinja Salhoja kertoo.

Hiilidioksidin talteenottoon liittyvää infrastruktuuria ja logistiikkaa selvittävä hanke toteutetaan kevään ja kesän 2024 aikana ja valmistuu elokuussa 2024. Tampereen Energian lisäksi hanketta rahoittavat Gasgrid Vetyverkot Oy, Finnsementti Oy, Helen Oy, Keravan Energia Oy, Oulun Energia Oy, Fortum Power and Heat Oy ja Vantaan Energia Oy. Selvityksestä vastaa Bioenergia ry ja sen toteuttaa VTT.

Yhteyshenkilöt

Myötävoimalla muutamme maailmaa

Tampereen Energia on monipuolinen energiatalo, jossa työskentelee lähes 400 uusiutuvan energian ammattilaista. Tehtävämme on etsiä ratkaisuja, joiden avulla lämpöä, jäähdytystä ja sähköä tuotetaan, jaellaan ja käytetään vastuullisesti. Visiomme mukaan tamperelaiset kodit ja kiinteistöt lämpiävät hiilinegatiivisesti viimeistään vuonna 2040.

Tampereen Energia on kaupungin omistama energiayhtiö. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Tampereen Energia Oy:n lisäksi Tampereen Energia Sähköverkko Oy, Tampereen Vera Oy sekä Tammervoima Oy, jonka toinen omistaja on Pirkanmaan Jätehuolto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Energia Oy

Sähkön ennätyshinnat näkyvät energiaremonteissa – viime vuonna lämmitysjärjestelmiä vaihdettiin aiempaa vähemmän taloyhtiöissä25.1.2024 08:26:55 EET | Tiedote

Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtaneiden taloyhtiöiden määrä tippui vuonna 2023 vuoteen 2022 verrattuna jopa 60 % Tampereella. Taustalla vaikuttavat muun muassa nousseet korot ja kallistunut sähkön hinta, jotka saavat kustannustietoiset taloyhtiöt valitsemaan vaihtoehtoisia keinoja energiakustannusten pienentämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye