Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Viisi uutta luonnonsuojelualuetta Helsinkiin

Jaa

Helsinki valmistelee viittä uutta luonnonsuojelualuetta, jotka on tarkoitus perustaa vuoden 2024 aikana. Valmisteltavien alueiden yhteispinta-ala on noin 129 hehtaaria. Uusia luonnonsuojelualueita suunnitellaan tänä vuonna etenkin Itä-Helsinkiin.

Meri-Rastilan metsä on pääosin luonnontilaisen kaltaista tuoretta ja lehtomaista kangasta ja kalliometsää.
Yksi viidestä vuonna 2024 perustettavista luonnonsuojelualueista on Meri-Rastilan luonnonsuojelualue. Raisa Ranta

Helsingin kaupunki valmistelee tänä vuonna kolmen uuden luonnonsuojelualueen perustamista Mustavuoren ympäristöön Vuosaaren pohjoispuolelle. Myös eteläiseen Vuosaareen ja Länsi-Helsingin Taliin kaavaillaan luonnonsuojelualueita.

Helsingissä perustetaan joka vuosi vähintään viisi uutta luonnonsuojelualuetta luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Tavoite on määritetty Helsingin kaupunginstrategiassa 2021—2025. Luonnonsuojelualueiksi valmisteltavat kohteet perustuvat Helsingin luonnonsuojeluohjelmaan (2015–2024).

Tänä vuonna valmisteilla olevat luonnonsuojelualueet ovat nimeltään Mellunmäen luhta, Meri-Rastilan luonnonsuojelualue, Mustavuoren eteläosa, Porvarinlahden eteläranta ja Talin luonnonsuojelualue.

Vuonna 2023 luonnonsuojelualueiden pinta-ala Helsingissä oli noin 1 424 hehtaaria, josta kolmannes oli vesipinta-alaa. Nyt valmistelussa olevien alueiden yhteispinta-ala on noin 129 hehtaaria.

Tarkoituksena on, että kaikki suunnitteilla olevat luonnonsuojelualueet säilyvät jatkossakin virkistyskäytössä.

Vuonna 2024 perustettavat luonnonsuojelualueet:

Mellunmäen luhta

Sijaitsee Mustavuoren luonnonsuojelualueen ja Kallvikintien välissä Mellunkylän ja Vuosaaren rajalla. Pinta-ala noin 7 hehtaaria.

Maasto: alueen pohjoispuolisko on avoluhtaa, joka koostuu pääosin tiheästä luhtaniitystä. Märemmillä kohdin on laikkuja aitoa luhtaa. Niillä valtakasveina ovat vesisara, pullosara tai kurjenjalka ja luhtavilla.

Kasvillisuus: alueella on havaittu Helsingissä vaarantuneet mietotatar ja pikkutamara ja Helsingissä silmälläpidettävä mesimarja.

Eläimet: luhta-alueella erilaiset pensaikkolinnut ja yölaulajat ovat parhaiten edustettuina. Alueella on useana vuonna ollut silmälläpidettävän luhtahuitin tai vähälukuisen ruisrääkän reviiri.

Meri-Rastilan luonnonsuojelualue

Sijaitsee Vuosaaressa Vartiokylänlahden rannalla laajalla metsäalueella.  Pinta-ala noin 35 hehtaaria.

Maasto: Meri-Rastilan metsä on pääosin luonnontilaisen kaltaista tuoretta ja lehtomaista kangasta ja kalliometsää. Kallioiden välissä on muutama suopainanne. Metsäalueen lounaisosassa sijaitsee kolme muinaisrantakivikkoa. Näistä edustavin, Meri-Rastilan muinaisrantakivikko, on syntynyt 7000–8000 vuotta sitten, kun aallot hioivat jään tuomat kivet pyöreiksi ja huuhtoivat ne rantaan.

Kasvillisuus: alueen pohjoisosassa sijaitsevalla vetisellä suolla kasvaa mm. Helsingissä vaarantunut pyöreälehtikihokki. Ramsinkannaksen lehdossa kasvavat alueellisesti uhanalaiset lajit korpisara ja hentosara.

Eläimet: alueen länsiosa kuuluu Vartiokylänlahden tärkeään lepakkoalueeseen ja Vartiokylänlahden itäpuolinen metsä on linnustollisesti arvokas: siellä on pesinyt mm. pikkusieppo ja idänuunilintu.

Mustavuoren eteläosa

Sijaitsee Vuosaaressa Mustavuori–Porvarinlahden luonnonsuojelualueen eteläpuolella.
Pinta-ala noin 29 hehtaaria.

Maasto: alue koostuu keskeisiltä osiltaan kallioisesta metsämaastosta sekä ruovikkoisesta Porvarinlahden perukasta ja rantametsästä, joka kuuluu Natura 2000 –alueeseen. Itäosassa on hienoa vanhaa hakamaata. Alueella on kaksi lähdettä.

Kasvillisuus: alueen länsiosasta löytyy kallio, jonka lajistoon kuuluu mm. silmälläpidettävä ahokissankäpälä ja Helsingissä erittäin uhanalainen valkolehdokki. Voimalinjan läheisyydessä kasvaa mm. ketonoidanlukkoa ja kartioakankaalia sekä Helsingissä erittäin uhanalaista keväthanhikkia. Vanhoissa kalkkilouhoksissa kasvaa kalkkia suosivia sammalia.

Eläimet: Pesimälinnustoon kuuluvat pyy, kehrääjä ja pikkusieppo, jotka ovat Helsingissä harvinaisia. Mustavuoren eteläosa on arvokas matelija- ja sammakkoeläinkohde. Itäosan metsät ovat arvokkaita lepakkoalueita. 

Porvarinlahden eteläranta

Sijaitsee Vuosaaren sataman pohjoispuolella kummallakin puolen Porvarinlahtea. Pinta-ala noin 42 hehtaaria.

Maasto: alue on keskeisiltä osiltaan metsämaastoa, rantaniittyä ja Porvarinlahden ruovikkoista vettä. Vesialue kuuluu Mustavuoren lehdon–Östersundomin lintuvesien Natura 2000 -alueeseen.

Kasvillisuus: alueella on merenrantaniittyjä ja -luhtia sekä kallioita ja niiden välisiä lehtoja ja lehtokorpia. Alueen kasvillisuus on monipuolista ja siellä esiintyy useita Helsingissä uhanalaisia tai silmälläpidettäviä lajeja.

Eläimet: Porvarinlahdella tavataan paljon erilaisia ruovikkolintuja. Pesimälinnustoon kuuluvat lisäksi mm. vaarantunut rastaskerttunen, lintudirektiivin laji kalatiira ja taantuneisiin vesilintuihin kuuluva nokikana. Porvarinlahti on tärkeä sammakkoeläinten ja matelijoiden elinalue.

Talin luonnonsuojelualue

Sijaitsee Pitäjänmäellä Talin kartanopuiston ja golfkentän läheisyydessä Pinta-ala noin 16 hehtaaria.

Maasto: alue sisältää Mätäjokea ympäröivän lehtometsän ja siihen liittyvät luhta-alueet.

Kasvillisuus: Alueen länsiosassa on laaja alue Helsingissä harvinaista runsasruohoista ruokoluhtaa. Kurjenmiekan ohella ruohoisuutta edustavat mm. poikkeuksellisen runsas rantayrtti sekä myrkkykeiso ja rantanätkelmä.

Eläimet: Runsaan lahopuuston vuoksi alueella viihtyvät monet tikat, kuten harvalukuinen pikkutikka ja erittäin uhanalainen valkoselkätikka. Muita alueelle ominaisia lintulajeja ovat mm. viitakerttunen, luhtakerttunen, viitasirkkalintu ja kultarinta. Alue on myös hyvää lepakoiden saalistusmaastoa ja siellä on havaittu mm. harvinainen pikkulepakko.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Seitapuro
ympäristöasiantuntija
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 1787378
hanna.seitapuro@hel.fi

Kaisa Pajanen
tiimipäällikkö
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 050 5932137
kaisa.pajanen@hel.fi

Kuvat

Talin luonnonsuojelualue
Talin luonnonsuojelualue sisältää Mätäjokea ympäröivän lehtometsän ja siihen liittyvät luhta-alueet.
Lataa
Muinaisrantakivikko Meri-Rastilan luonnonsuojelualueella.
Meri-Rastilan luonnonsuojelualueella sijaitsee kolme muinaisrantakivikkoa.
Lataa
Mustavuoren eteläosan luonnonsuojelualue.
Mustavuoren eteläosa koostuu keskeisiltä osiltaan kallioisesta metsämaastosta.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Proposal for an architectural programme for Helsinki published – next step is political decision-making19.4.2024 09:48:22 EEST | Tiedote

High-quality architecture and the planning of public urban spaces increase residents’ wellbeing and Helsinki’s appeal. The newly published proposal for the Helsinki architectural programme, titled Helsinki rakentaa hyvää elämää (Helsinki builds good life), is a discussion opener on the significance of architecture in Helsinki and a tool for developing architecture further. The proposal was launched at Central Library Oodi on Thursday 18 April. Next it will enter the political decision-making process.

Utkastet till Helsingfors arkitekturprogram offentliggjordes – framskrider näst till beslutsfattandet19.4.2024 09:45:27 EEST | Tiedote

Högklassig arkitektur och planering av det offentliga stadsrummet ökar stadsbornas välbefinnande och Helsingfors dragningskraft. Helsingfors nya utkast till arkitekturprogram, Helsinki rakentaa hyvää elämää, är en samtalsöppning om arkitekturens betydelse i Helsingfors och ett verktyg för vidareutveckling av arkitekturen. Utkastet offentliggjordes torsdagen den 18 april i Ode. Utkastet framskrider till det politiska beslutsfattandet nästa vecka.

Helsingin arkkitehtuuriohjelman luonnos julkistettiin – etenee seuraavaksi päätöksentekoon19.4.2024 09:43:11 EEST | Tiedote

Laadukas arkkitehtuuri ja julkisen kaupunkitilan suunnittelu lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja Helsingin vetovoimaa. Helsingin uusi arkkitehtuuriohjelmaluonnos, Helsinki rakentaa hyvää elämää, on keskustelunavaus arkkitehtuurin merkityksestä Helsingissä ja työkalu sen edelleen kehittämiseksi. Luonnos julkistettiin Oodissa torstaina 18. huhtikuuta. Luonnos etenee poliittiseen päätöksentekoon ensi viikolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye