Tervetuloa ruokakasvatuksen superpäivään Ruoka2024 -messuille!
Messujen ohjelmalavan valtaa 19.4. suuren ruokakilpailun tuntu, kun Ruokavisan taitavat nuoret finalistit kilpailevat ruokaan liittyvissä tiedoissa ja taidoissa. Ruokavisa on perinteikäs yläkoululaisille suunnattu ruoan vastuullisuuteen perehdyttävä valtakunnallinen osaamiskilpailu. Samana päivänä palkitaan myös Vuoden ruokakasvattaja, joka tänä vuonna on ansioitunut erityisesti koulu- ja päiväkotiruokailun myönteisen mielikuvan sekä lasten ja nuorten osallisuuden ja ruokailuun osallistumisen kehittämisessä ruokailoa unohtamatta.

Tervetuloa seuraamaan Ruokavisan jännittävää finaalia ja Vuoden ruokakasvattajan palkitsemista paikan päälle Messukeskukseen. Ruokavisa alkaa klo 10.00 ja palkinnot jaetaan klo 13.00. Vuoden ruokakasvattajan palkitaan messujen avajaisten yhteydessä klo 14.00.
Ruokavisa kasvattaa tulevaisuuden kuluttajia
Ruokavisa koostuu oppimateriaalista, jonka aihe vaihtuu vuosittain, verkossa pelattavasta alkukarsinnasta ja loppuhuipennuksena kolmen joukkueen finaalista. Tänä vuonna Ruokavisan teemana oli viljan reitti pellolta pöytään, ja oppimateriaalissa teemaa tarkasteltiin monista näkökulmista. Viljalla onkin aina ollut suuri merkitys ruokakulttuurissamme, ja yhä edelleen vilja on tärkeä osa ruoantuotantoa, ruokaturvaa ja huoltovarmuutta.
Viljatuotteet ovat luonnollisesti pääosassa myös loppukilpailutehtävässä. Joukkueiden tehtävänä on valmistaa kaksi ruokalajia: pääruoka ja jälkiruoka, joissa molemmista on käytettävä viljatuotteita. Lisäksi toisen ruokalajin valmistuksessa on käytettävä leivontaa. Ruokien suunnittelussa sekä valmistuksessa oppilaiden tulee ottaa myös huomioon kestävän kehityksen periaatteet, ruokakulttuuri sekä ravitsemus.
Tänä vuonna finaalissa kisaavat joukkueet Kuulammen koulusta Tyrnävältä, Lohtajan koulusta Kokkolasta ja Hankoniemen yläasteelta Hangosta.
Voittajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat opetusneuvos Marjaana Manninen, kokkimaajoukkueen kapteeni Katja Tuomainen, kotitalousopettaja Minttu Virkki, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen sekä MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Vuoden ruokakasvattaja vahvistaa ruokailoa joukkoruokailussa
Vuoden ruokakasvattaja voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Ruokatieto Yhdistys myöntää tunnustuksen alan huippuosaajalle, joka on kehittänyt ruokakasvatusta tai siihen liittyvää osa-aluetta aktiivisesti. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja.
Tänä vuonna Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksella halutaan huomioida erityisesti ruokapalveluissa tehtyä ruokakasvatustyötä. Voittaja on työssään vahvistanut koulu- ja päiväkotiruokailun myönteistä mielikuvaa sekä lasten ja nuorten osallisuutta ja osallistumista yhteiseen ruokailuun, lisännyt tietoisuutta ruoan alkuperästä sekä luonut ruokailoa ruokailutilanteisiin.
Mitä on ruokakasvatus?
Ruokakasvatuksen tavoitteena on auttaa lapsia ja nuoria ymmärtämään ruoan reittiä pellolta pöytään, tutustuttaa erilaisiin ruokailmiöihin ja -kulttuureihin sekä ohjata tietoisiin ja kestäviin ruokavalintoihin. Ruokakasvatus tähtää myös kuluttajuuteen liittyvän vastuun ja mahdollisuuksien ymmärtämiseen sekä ruokailon löytämiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna LarjavaaraViestintäpäällikkö, ruokakasvatuksen asiantuntijaRuokatieto Yhdistys ry
Puh:0505020531hanna.larjavaara@ruokatieto.fiRuokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Webinaari Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.: Muuttuva ruoka, muuttuva maailma - mikä on suomalaisen ruoan rooli?13.8.2025 10:14:23 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT ja Ruokatieto Yhdistys ry järjestävät 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä webinaarin, jossa pohditaan kotimaisen ruoan roolia muuttuvassa maailmassa. Miten ruoan kulutus kehittyy globaalisti, EU:ssa ja Suomessa – ja mitä se tarkoittaa suomalaisen ruoan näkökulmasta? Millaiset ovat kotimaisten toimijoiden mahdollisuudet sekä ruokaviennin näkymät?
Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen11.6.2025 08:26:51 EEST | Tiedote
Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.
Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän10.6.2025 08:22:38 EEST | Tiedote
Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen yli 15 % lihaa sisältävissä elintarvikkeissa on ilmoitettava lihan alkuperä pakkauksen etupuolella – ellei tuotteessa ole Hyvää Suomesta -merkkiä. Tuttu joutsenlippu on vaihtoehto lainsäädännön vaatimalle tavalle osoittaa kotimainen alkuperä.
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote
Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme