Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uusi näyttely Hanasaaressa: Chorus sinensis

Jaa

Merimetso on yhteiskunnassa voimakkaita mielipiteitä herättävä lintu, jolle omistettu näyttely on avautunut Hanasaaren galleriassa. Audiovisuaalinen taideteos Chorus sinensis tarkastelee tätä lintua taiteen keinoin ja kysyy: onko merimetso laulun arvoinen?

Markku Saiha

Chorus sinensis on merimetsoille omistettu audiovisuaalinen kuoroteos. Teos toteutettiin vuosina 2019–22 Selkämeren rannikolla merilintujen ja ihmisten toisiaan sivuavilla reviireillä. Se kysyy: Ovatko muunlaiset tarinat ja kuvat merimetsosta mahdollisia? Onko tämä lintu laulun arvoinen, huolimatta siitä, että sen elo häiritsee joitakuita?

Chorus sinensiksen on luonut taiteellinen työryhmä. Taiteilijat ovat viettäneet aikaa erityisesti Selkämerellä merimetsojen elinpiireillä, pienillä kalliosaarilla avomeren tuntumassa. Työskentelyssä on kunnioitettu merimetsojen suojelumääräyksiä, eikä eläimiä ole vahingoitettu”, kertoo Hanasaaren taidevastaava Aino Kostiainen.

Teoksen audiovisuaalisesta osuudesta vastaa porilainen valokuva-, video- ja äänitaiteilija Jan Eerala. Kärsivällisyyttä, meren syvää tuntemusta ja merenkulkutaitoja vaativat kuvaukset on toteutettu usean vuoden aikana.

Sävellyksen ja äänisuunnittelun on tehnyt kansainvälisesti tunnettu äänitaiteilija ja säveltäjä Lau Nau. Sävellyksen esittää Poseidon-kuoro. Kuoroteos on taltioitu Luvian saariston Pohjankallioilla.

”Kuoron asut on luonut taiteilija Merja Markkula. Ne jäljittelevät oivaltavasti merimetsojen ulkoasua”, sanoo Aino Kostiainen.

Työryhmän kokoaja ja teoksen ideoija on merimetsoista parikymmentä vuotta sitten lumoutunut kuraattori Ulla Taipale, joka tuo työssään yhteen taiteita, luontoa, luonnontieteellistä tutkimusta ja ajattelua.

Kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaan kirjoittama ihmisten ja merimetson yhteistä historiaa ja kulttuurisia kohtaamisia käsittelevä essee Merimetso – laulun arvoinen on luettavissa näyttelyn yhteydessä. Näyttely on avoinna 1.9.2024 asti.

Merimetso

Merimetsot (Phalacrocorax carbo sinensis) häädettiiin pesimäalueiltaan Itämeren rannikoilta 1900-luvun alussa. Linnut palasivat lähes sata vuotta myöhemmin, löysivät esivanhempiensa jättämät ulkosaaret ja aloittivat pesintänsä uudelleen. Eurooppalaisten suojeluohjelmien seurauksena merimetsojen lukumäärä kasvoi ensin nopeasti, mutta on tasaantunut sittemmin.

Lue lisää näyttelystä: https://www.hanaholmen.fi/event/nayttely-chorus-sinensis/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye