Hämeen ELY-keskus

Niinimäen tuulivoimahankkeen YVA-menettely on alkanut

Jaa

Myrsky Energia Oy on toimittanut Hämeen ELY-keskukseen ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointiohjelman (YVA-ohjelman), joka koskee Hattulan kuntaan suunnitteilla olevaa Niinimäen tuulivoimahanketta. Sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot kulkevat Hattulan kunnan lisäksi Hämeenlinnan kaupungin alueella.

Niinimäen tuulivoimahankkeen sijainti ja sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot. Lähde: YVA-ohjelma, Myrsky Energia Oy.
Niinimäen tuulivoimahankkeen sijainti ja sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot. Lähde: YVA-ohjelma, Myrsky Energia Oy.

Hankealueelle suunnitellaan enintään 12 tuulivoimalan rakentamista, jossa voimaloiden yksikköteho tulisi olemaan 6–10 MW. Suunniteltujen voimaloiden napakorkeus on maksimissaan 200 metriä, roottorin halkaisija noin 200 metriä ja voimaloiden pyyhkäisykorkeus enintään 300 metriä. Hankealueelle rakennetaan myös sähköasema. Tuulivoima-alueen hankealue kattaa noin 1 032 hehtaarin laajuisen alan.

Tuulivoima-alueen sähköliityntä on tarkoitus toteuttaa 110 kV:n ilmajohtona tai maakaapelina. Sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot kulkevat Hattulan kunnan lisäksi Hämeenlinnan kaupungin alueella. Kaikki liittyvät sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot liittyvät paikallisverkkoyhtiö Elenian verkkoon eri sijainneilla Hämeenlinnan rengasverkkoa.

Hankkeen vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja (VE)

  • VE0: Hanketta ei toteuteta.
  • VE1: Toteutetaan enintään 12 tuulivoimalan hanke.
  • VE2: Toteutetaan enintään 9 tuulivoimalan hanke.

Tuulivoimahankkeen sähkönsiirron osalta tarkastellaan seuraavia reittivaihtoehtoja (SVE)

  • SVE1: 110 kV:n ilmajohtoyhteys Moreenin sähköasemalle, pituus 15,4 km.
  • SVE2: 110 kV:n maakaapeliyhteys Hämeenlinnan rengasverkon luoteiskulmaan yhdystien 2855 eteläpuolelle, pituus 13,1 km.
  • SVE3: 110 kV:n ilmajohtoyhteys Hämeenlinnan rengasverkon pohjoisosaan Hirvilammentien varteen, pituus 12,8 km.
  • SVE4: 10 kV:n ilmajohtoyhteys Hämeenlinnan rengasverkon pohjoisosaan Hirvilammentien varteen, pituus 13,1 km.

YVA-ohjelma on luettavissa sähköisesti ympäristöhallinnon verkkosivuilla (ymparisto.fi). YVA-ohjelman painettuun versioon voi tutustua myös Hattulan kunnanvirastossa (Pappilanniementie 9, 13880 Hattula), Hattulan kirjastossa (Kauppatie 3, 13720 Parola), Hämeenlinnan kaupungintalon palvelupiste Kastellissa (Wetterhoffinkatu 2, 13100 Hämeenlinna) ja Rengon kirjastossa (Rengonraitti 7, 14300 Hämeenlinna) toimipaikkojen aukioloaikojen puitteissa.

Mielipiteiden esittäminen

YVA-ohjelmasta voi esittää mielipiteitä toimittamalla ne 30.4.2024 mennessä Hämeen ELY-keskukseen sähköisesti kirjaamo.hame@ely-keskus.fi tai osoitteeseen Hämeen ELY-keskus, PL 29, 15141 Lahti.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä ja kaavoitusta koskeva yhteinen yleisötilaisuus järjestetään torstaina 11.4.2024 kello 17.30–19.30 Hattulan kirjastossa (Kauppatie 3, 13720 Parola). Tilaisuudessa on kahvitarjoilu 17 alkaen. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkossa. Osallistumislinkki julkaistaan ennen tilaisuutta yllä mainitulla ympäristöhallinnon verkkosivuilla.

YVA-ohjelma on toiminnanharjoittajan suunnitelma siitä, mitä ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää ja millä menetelmillä. YVA-menettelyn tavoitteena on edistää hankkeen kannalta merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamista, arviointia ja huomioonottamista suunnittelussa ja päätöksenteossa sekä samalla lisätä kansalaisten tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia. YVA-menettelyssä ei tehdä hanketta koskevia päätöksiä, vaan tavoitteena on tuottaa monipuolista tietoa päätöksenteon perustaksi.

Yhteyshenkilöt

Johanna Flood, ylitarkastaja, Hämeen ELY-keskus (YVA-yhteysviranomainen)
puh. 0295 025 019

Kuvat

Niinimäen tuulivoimahankkeen sijainti ja sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot. Lähde: YVA-ohjelma, Myrsky Energia Oy.
Niinimäen tuulivoimahankkeen sijainti ja sähkönsiirtoreittien vaihtoehdot. Lähde: YVA-ohjelma, Myrsky Energia Oy.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye