Työterveyslaitos

Lisääntymiselle vaarallisiin altisteisiin liittyvä lainsäädäntö päivittyi – uusi verkkosivu työpaikkojen tueksi

Jaa

Asetusmuutokset tuovat työnantajille uusia velvollisuuksia. Työnantajan tulee arvioida työntekijöiden altistuminen ja minimoida altistumiseen liittyvät terveysriskit. Altistuvista työntekijöistä on myös pidettävä luetteloa.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 5.4.2024

Huhtikuun alussa voimaan tulleet asetusmuutokset terävöittävät lainsäädäntöä, joka koskee lisääntymiselle vaarallisia kemiallisia altisteita. Syöpävaaran ja lisääntymisvaaran torjunnasta työssä annetun asetuksen (Vna 113/2024) myötä samat yksityiskohtaiset altistumisen ja riskien vähentämiseen liittyvät velvollisuudet, jotka aikaisemmin koskivat syöpävaarallisia altisteita, koskevat jatkossa myös lisääntymiselle vaarallisia altisteita.

– Jatkossa lisääntymiselle vaaralliset altisteet tulee huomioida työpaikalla samaan tapaan kuin syöpävaaralliset altisteet. Asia koskettaa laajasti eri toimialoja, kuten metalli- ja kemianteollisuutta, rakentamista, kaivosalaa, huolto- ja korjaustöitä eri aloilla, ja lääkkeiden osalta myös sote-alaa, kuvailee Piia Taxell Työterveyslaitoksesta.

Samassa lainsäädäntöpäivityksessä usean lisääntymiselle vaarallisen altisteen haitalliseksi tunnetut pitoisuudet (HTP-arvot) muuttuvat sitoviksi raja-arvoiksi. Muutos koskee muun muassa hiilimonoksidia (häkä), dimetyyliformamidia, N-metyylipyrrolidonia, bisfenoli A:ta ja elohopeaa. Työntekijöiden altistuminen työpäivän aikana ei saa ylittää sitovia raja-arvoja.

Työnantajan tulee jatkossa myös pitää luetteloa työntekijöistä, jotka altistuvat työssään lisääntymiselle vaarallisille aineille (Laki 452/2020: 117/2024). Luettelopitovelvoite koskee Repr. 1A- tai Repr. 1B- luokituskriteerit täyttäviä aineita (vaaralauseke H360, H360D, H360F, H360FD, H360Fd tai H360Df). Luettelo kootaan kalenterivuosittain, ja se säilytetään työpaikalla viiden vuoden ajan.

Samaan aikaan voimaan tullut uusi raskaudensuojeluasetus (Vna 143/2024) korostaa työnantajan velvollisuutta tunnistaa ja arvioida työstä raskaudelle ja imetykselle aiheutuvat riskit jo ennalta, ja tiedottaa työntekijöitä arvioinnin tuloksista. Töissä, joiden arvioidaan aiheuttavan riskiä raskaudelle tai imetykselle, työntekijän on tärkeää ilmoittaa tilastaan työnantajalle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta työtä voidaan muokata turvallisemmaksi.

– Työterveyshuolto on työpaikan tärkein kumppani lisääntymisterveyteen liittyvissä kysymyksissä, Piia Taxell toteaa.

Uusi verkkosivu työpaikkojen tueksi

Työterveyslaitos on koonnut uudelle verkkosivulle tietopaketin lisääntymiselle vaarallisista kemiallisista altisteista sekä yhteenvedon työnantajan velvollisuuksista ja työterveyshuollon roolista. 

Sivuilla kuvataan, minkälaisia velvollisuuksia työnantajalla on:  

  • vaarojen tunnistamiseen ja riskien arviointiin,
  • tiedottamiseen työntekijöille,
  • altistumisen ja riskien vähentämiseen,
  • luettelonpitoon altistuvista työntekijöistä sekä  
  • raskaana olevien ja imettävien työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseen.

Sivuilta löytyy myös ohjeellinen lista lisääntymiselle vaarallisista aineista, joille altistuvista työntekijöistä työnantajan tulee pitää luetteloa. Työnantaja voi ladata sivuilta myös mallipohjan, jota voi hyödyntää luettelon suunnittelussa.  

Tutustu  


Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Social- och hälsovården kan fås smidig genom att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt3.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

En central förutsättning för att social-och hälsovården ska vara smidig, att man utnyttjar digital teknik, kräver att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt. För att kunna utnyttja tekniken bättre än idag krävs det att man tar större hänsyn till vårdpersonalens åsikter och kompetens. Arbetstagarna behöver också vara involverade i utvecklingen av välbefinnandet i arbetet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye