Uusi työelämän raskaudensuojeluasetus painottaa riskien arviointia
Asetusmuutos tuo työnantajille uusia velvollisuuksia riskien arviointiin. Työnantajan tulee arvioida raskaana olevien työtä aikaisempaa monipuolisemmin ja ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin raskaudelle vaarallisen altistumisen estämiseksi.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 5.4.2024
Aikaisempi Valtioneuvoston asetus lisääntymisterveydelle työssä vaaraa aiheuttavista tekijöistä ja vaaran torjunnasta (Vna 603/2015) korvataan 5.4.2024 voimaan astuvalla uudella asetuksella raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden ja imettävien työntekijöiden suojelemisesta työssä vaaraa aiheuttavilta tekijöiltä (Vna 143/2024).
Tulossa aiempaa laajempaa riskien arviointia
Uudessa asetuksessa korostetaan raskauteen, imetykseen ja äskettäin synnyttäneisiin työntekijöihin kohdistuvien riskien arviointia, ja luetellaan ne tekijät, joita työantajan on riskien arvioinnissa huomioitava.
Lisäksi asetuksessa säädetään tapauskohtaisista yksilöllisistä toimenpiteistä, joihin työnantajan tulee ryhtyä yksittäiseen työntekijään kohdistuvan riskin poistamiseksi. Kantaa otetaan myös toimenpiteiden toteuttamisjärjestykseen.
Arvioitavien altisteiden luettelo on aikaisempaa kattavampi. Uuteen asetukseen on lisätty erityisesti fysikaalisia tekijöitä ja työn kuormittavuustekijöitä.
Riskien arvioinnissa on huomioitava raskaana olevien lisäksi myös äskettäin synnyttäneet ja imettävät työntekijät. Kaikki asetuksessa mainitut altisteet eivät kuitenkaan aiheita erityistä vaaraa äskettäin synnyttäneille tai imettäville työntekijöille, vaan osa niistä on haitallisia vain raskauden aikana.
Mikä muuttuu uuden asetuksen myötä?
Asetukseen on lisätty aikaisempaan säädökseen verrattuna:
- Imettävät ja äskettäin synnyttäneet työntekijät.
- Fysikaaliset ja fyysiset tekijät, joiden tiedetään aiheuttavan vaaraa raskaana oleville tai äskettäin synnyttäneille työntekijöille taikka raskaudelle: melu, ionisoimaton säteily, äärimmäinen kylmyys ja tai kuumuus, iskut, tärinä ja tai liike, taakkojen käsittely, liikkeet ja asennot, liikkuminen, henkinen ja fyysinen väsymys sekä muut työntekijän toimintaan liittyvät fyysiset rasitukset.
- Työolosuhteita, joiden tiedetään aiheuttavan vaaraa raskaana oleville, äskettäin synnyttäneille tai imettäville työntekijöille taikka raskaudelle tai imetykselle, kuten yötyö sekä savu- ja kemikaalisukellus.
- Kemiallisten tekijöiden luetteloon on lisätty mangaani, alumiini, hitsaushuurut, ihon kautta imeytyvät haitalliset kemikaalit ja asetuksessa Vna 113/2024 mainitut syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat työmenetelmät.
Uusi asetus ei välittömästi aiheuta muutoksia Valtioneuvoston asetukseen sairausvakuutuslain täytäntöönpanosta (Vna 1335/2004). Tämä asetus on kuitenkin tarkoitus päivittää sosiaali- ja terveysministeriön toimesta loppuvuoden aikana.
Opas päivitetään ja saatavilla on neuvontaa
Työterveyslaitoksen alkuvuonna 2022 ilmestyneessä Raskaus ja työn altisteet -oppaassa on käsitelty myös asetukseen uutena lisättyjä altisteita.
– Lisääntymisterveysasiantuntijamme päivittävät oppaan uusien kansallisten säädösten mukaiseksi, kun päätökset erityisraskausrahaa säätelevän asetuksen osalta on tehty. Käytännössä tämä tarkoittaa, että oppaan päivitystyö pääsee vauhtiin vuonna 2025, kertoo ylilääkäri Heikki Frilander Työterveyslaitoksesta.
Työterveyslaitoksen Raskaus ja työ -neuvontapalvelu neuvoo työterveyshuoltojen ja äitiysneuvoloiden asiantuntijoita sekä raskaana olevia työntekijöitä.
Aikaisempi Valtioneuvoston asetus lisääntymisterveydelle työssä vaaraa aiheuttavista tekijöistä ja vaaran torjunnasta (603/2015) sääti myös työnantajan velvoitteista hedelmällisyyteen kohdistuvien vaarojen torjunnasta työpaikoilla. Jatkossa näistä velvoitteista säädetään uudessa syöpävaaran ja lisääntymisvaaran torjunnasta työssä annetussa asetuksessa (Vna 113/2024).
Tutustu
- Raskaus ja työn altisteet -opas
- Raskaus ja työ -neuvontapalvelu
- Tiedote uudesta lainsäädännöstä liittyen lisääntymiselle vaarallisiin altisteisiin.
- Valtioneuvoston asetus: Valtioneuvoston asetus raskaana olevien,… 143/2024 - Säädökset alkuperäisinä - FINLEX ® (stm.fi)
Lisätiedot
- Heikki Frilander, ylilääkäri,+358304742265, heikki.frilander@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: toukokuu 20257.5.2025 09:00:00 EEST | Uutinen
Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työmatkaliikuntaa, museotyön riskejä ja sitä, miten tukea työttömien työnhakijoiden työllistymistä. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Tiedotepohja_ruotsi7.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tähän tulee tiivistelmä ydinsisällöistä.
Pelastusalan työhyvinvointi on kehittynyt myönteisesti, mutta harva uskoo jatkavansa eläkeikään7.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Pelastustoimen työhyvinvoinnin tuore tilannekuva kertoo, että työhyvinvointi on kehittynyt yleisesti myönteiseen suuntaan. Eri ammattien välillä on kuitenkin suuria eroja. Alan yhteisiksi kehittämiskohteiksi nousevat esihenkilöiden jaksaminen, epäasiallisen kohtelun ehkäisy sekä luottamuksen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen. Alan veto- ja pitovoiman varmistamiseksi työhyvinvoinnin kehittäminen kaipaa valtakunnallisella tasolla yhteisiä linjauksia.
Tiedotepohja in English7.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
Tähän tiivistelmä ydinasioista.
MEDIAKUTSU 20.5.2025 KLO 14.30: Suomi tarvitsee työpaikkoja parantamaan turvallisuutta ja resilienssiä6.5.2025 10:15:00 EEST | Kutsu
Kokonaisturvallisuuden, resilienssin ja varautumisen tarve kasvaa. Tervetuloa kuulemaan Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta ja parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista. Median edustajat voivat osallistua infoon etäyhteyksin ja paikan päällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme