Pirkanmaan ELY-keskus

Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely etenee selostusvaiheeseen

Jaa

Väylävirasto suunnittelee kaksoisraiteen rakentamista Tampereen Lielahden ja Ylöjärven Lakialan väliselle rataosuudelle. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta pidetään yleisötilaisuus torstaina 11.4. klo 17–19 Ylöjärven Koulutuskeskus Valon auditoriossa.

Väylävirasto on toimittanut Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus). Arviointiselostus on hankkeesta vastaavan esittämä asiakirja, josta selviävät tiedot hankkeesta, sen vaihtoehdoista sekä yhtenäinen arvio hankkeesta aiheutuvista todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Väylävirasto suunnittelee Tampereen Lielahden ja Ylöjärven Lakialan väliselle rataosalle nykyisen raiteen rinnalle uutta raidetta eli kaksoisraidetta. Käytännössä kaksoisraide tarkoittaa sitä, että ratakäytävä levenee noin 10–15 metriä nykyisestä sille puolelle, jolle uusi raide on suunniteltu. Kaarreoikaisujen kohdalla koko ratalinja siirtyy enintään noin 20–30 metriä nykyiseltä sijaltaan. 

Suunnitteluosuuden pituus on noin 16,8 km. Suunnitteluun sisältyvät kaksoisraiteeseen liittyvät sillat ja muut taitorakenteet sekä tarvittavien tiejärjestelyjen suunnittelu maanteiden, katujen, yksityisteiden ja jalankulku- ja pyöräteiden osalta. Myös huoltoteille varataan tilaa.

Näitä nyt arvioidaan

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:
• Vaihtoehto 0+ (VE0+): Kaksoisraidetta ei rakenneta ja nykyistä rataa parannetaan. 
• VE1: Kaksoisraiteen rakentaminen (16,8 km), tavoitenopeus 200 km/h, uusi raide Mäkkylän peltojen kohdalla nykyisen länsipuolella, ei kaarreoikaisuja.
• VE2: Kaksoisraiteen rakentaminen (16,8 km), tavoitenopeus 200–250 km/h, uusi raide Mäkkylän peltojen kohdalla nykyisen itäpuolella, yksi kaarreoikaisu Kortesuon ja toinen Lepojärven alueella.

Yleisötilaisuus järjestetään Ylöjärvellä

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Koulutuskeskus Valon auditoriossa torstaina 11.4.2024 klo 17.00–19.00 (Pallotie 5, 33470 Ylöjärvi). 

Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Osallistumislinkki ja ohjeet julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA.

Mielipiteitä voi esittää kesäkuun alkuun asti

Arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 3.6.2024 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/14295/2021).

Hankkeen YVA-selostukseen voi tutustua seuraavissa paikoissa:
• Tampereen kaupungin palvelupiste, Frenckellinaukio 2 B, Tampere
• Lielahden kirjasto, Antti Possin kuja 1, Tampere
• Ylöjärven kaupungintalo, Kuruntie 14, Ylöjärvi
• Ylöjärven pääkirjasto Leija, Koivumäentie 2, Ylöjärvi
• Pirkanmaan ELY-keskus, Yliopistonkatu 38, Tampere sekä osoitteessa www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA
Yhteysviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen perusteltu päätelmä arviointiselostuksesta tulee myöhemmin nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

• Hankkeesta vastaava: Väylävirasto, Eero Virtanen, puh. 029 534 3017, etunimi.sukunimi(at)vayla.fi
• YVA-konsultti: Sitowise Oy, Sanna Vaalgamaa, puh. 020 747 7432, etunimi.sukunimi(at)sitowise.com
• YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola, puh. 0295 036 248, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye