STT

“STT:n uutisia” - legendaariset radiouutiset palaavat eetteriin tekoälyn lukemina

Jaa

STT:n uutisia kuullaan perjantaista 5.4.2024 alkaen jälleen useilla radiokanavilla, kun Bauer Media laajentaa pilottikäytössä olleen tekoälyuutisankkurin käyttöä 11 radiokanavalleen.

Mikrofoni kiinnitettynä mikrofonivarteen, taustalla näkyy ikkuna.
Tekoälyääni ei radiomikrofonia tarvitse Lehtikuva / Mikko Stig

STT:n toimittajien tekemät ja tekoälyn lukemat uutiset tavoittavat miljoonayleisön, sillä uutislähetyksiä kuullaan Bauer Median suosituimmilla kanavilla, joihin lukeutuvat muun muassa Radio Nova, Iskelmä ja Radio Nostalgia.

Suuren yleisön keskuudessa Suomen Tietotoimisto tunnettiin vuosikymmeniä nimenomaan radiouutisistaan. Vaikka nyt uutisten lukijana toimii virtuaaliuutisankkuri, ei tekoäly muokkaa uutisten sisältöä, vaan ne ovat STT:n ammattitoimittajien kirjoittamia ja toimitusprosessin läpi käyneitä. Radiosta kuultavat uutiset ovat siis yhtä luotettavia kuin muukin STT:n tuotanto. Myös lähetykseen päätyvien uutisten lopullisen valinnan tekee ihminen.

”Uutiset ovat siis aina STT:n toimittajien kirjoittamia ja ihmisen validoimia”, kertoo innovaatiojohtaja Sini Kervinen Bauer Media Groupista.

Tekoälyuutisankkuri ei navigoi uutisaineistossa vailla tienviittoja, sillä uutisia poimitaan metatietojen avulla. Metatiedot ovat journalistien jokaisen uutisen taustatiedostoon lisäämiä tietoja muun muassa uutisen aihepiiristä, tapahtumapaikasta ja tärkeydestä.

”STT:n uutistuotanto soveltuu erittäin hyvin tällaisiin uusiin avauksiin, sillä uutistoimiston kattavan metatiedotuksen ansiosta tekoälyn ei tarvitse yrittää tulkita uutisen sisällön perusteella sitä, onko kyseessä esimerkiksi politiikan vai talouden uutinen tai miten tärkeästä asiasta on kyse. STT:n uutisissa toimittajien merkitsemät metatiedot sisältävät jo kaiken tämän informaation luotettavasti ja koneellisesti luettavassa muodossa”, kertoo STT Mediapalveluiden liiketoimintajohtaja Pihla Lehmusjoki.

”Lisäksi uutistuotannossamme lyhyet uutisversiot on kirjoitettu suoraan soveltuvaksi puhuttuun muotoon, mikä tekee niistä tekoälynkin lukemina varsin luontevan kuuloisia”, Lehmusjoki lisää.

Pilotista nopeasti laajaan käyttöön

Bauer Media poimii STT:n uutistuotannosta metatietojen avulla uutisia korostetusti kotimaan, politiikan ja talouden aiheista, mutta mukana on myös tärkeimpiä ulkomaan ja urheilun aiheita.

Tekoälyuutisankkurin väsymättömyyden ja STT:n jatkuvan uutistuotannon ansiosta ajantasaisia uutislähetyksiä olisi mahdollista lähettää vaikka läpi yön, mutta ainakin alkuvaiheessa uutislähetyksiä tulee kerran tunnissa arkisin iltakymmeneen saakka, viikonloppuisin alkuiltaan asti.

Bauer Median päätös laajentaa pilottikokeilu useille kanaville syntyi lopulta nopeasti, kertoo Bauer Median innovaatiojohtaja Sini Kervinen.

”Olemme onnistuneet automatisoimaan tekoälyn avulla aikaisemmin muun muassa alueelliset liikennetiedotteet ja huonon kelin varoitukset. Kokonaiset uutislähetykset olivat looginen seuraava steppi, jonka mahdollisti hyvä yhteistyö STT:n kanssa. Löysimme STT:n kanssa nopeasti yhteisen tahtotilan, minkä jälkeen kehitys olikin todella nopeaa. Yhteistyössämme tärkeimmät elementit ovat uutissisällön luotettavuus ja itse audion laatu. Tulemme kehittämään tekoälyteknologiaamme jatkuvasti myös startin jälkeen, mahdollistaen sellaisia elementtejä, joista olemme voineet pitkään vain haaveilla.”

STT kertoi tekoälyäänen lukemista uutisista ensimmäisen kerran blogissaan helmikuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pihla Lehmusjoki
Liiketoimintajohtaja
+358 96 958 1393
pihla.lehmusjoki@stt.fi

Sini Kervinen
Head of Innovation
+358 40 740 4177
sini.kervinen@bauermedia.fi

Linkit

STT

STT on valtakunnallinen uutistoimisto. Välitämme uutisia ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. 

STT:n asiakkaita ovat kaikki suomalaiset. Aineistomme tavoittaa tekstin tai kuvan muodossa kaikki merkittävimmät suomalaismediat. Kuka tahansa on sitä kautta uutispalvelujemme asiakas, lukija tai katsoja tai kuuntelija. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STT

Tekoäly tietotoimistossa: STT ei tingi uutisten aitoudesta22.6.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Suomen Tietotoimisto (STT) on linjannut tekoälyn käyttöä eri palveluissaan. Periaatteena on, että yleisön pitää voida kaikissa tilanteissa luottaa tietotoimiston tuottamaan ja välittämään tekstiin ja kuvaan. Siksi tekoäly ei STT:ssä tee tiedonhankintaa, vaan uutiset ja uutiskuvat ovat aina aitoja. Sen sijaan tekoälyä ja automaatiota hyödynnetään muilla tavoin työn tehostamiseksi. Aitouden lisäksi toinen tärkeä periaate on läpinäkyvyys. Tavoitteena on, että yleisö tietää, jos tekoälyä on hyödynnetty esimerkiksi STT Info -tiedotepalvelun välittämien tiedotteiden tai Lehtikuvan kuvakaupan tarjonnassa olevien kuvituskuvien tuottamisessa. STT seuraa aktiivisesti uusien työkalujen kehitystä ja ottaa sovelluksia käyttöönsä, kun voi olla varma, että niiden tuottamat sisällöt vastaavat tietotoimiston laatuvaatimuksia. STT on monipuolinen media- ja viestintätalo, jolla on kolme keskeistä liiketoiminta-alaa. Mediapalvelut palvelee uutismediaa ja muita asiakkaita, jotka julkaisevat STT:n uutis- ja

STT vahvistaa uutistyötä, kolmanneksi toimituspäälliköksi Janne Huuskonen15.11.2022 10:28:33 EET | Tiedote

Suomen Tietotoimistoon on nimitetty kolmas toimituspäällikkö, vastuualueenaan journalistinen laatu ja kehitys. Uudessa tehtävässä aloittaa 1. elokuuta 2023 Janne Huuskonen, jolla on pitkä kokemus STT:stä aiemmalta työuraltaan. Viime vuodet Huuskonen on työskennellyt teknologiayrityksessä markkinointi- ja viestintäjohtajana sekä sen ohessa kirjoittanut ja toimittanut kirjoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye