CSC:n suurteholaskennan palveluiden SROI tutkittu: investoitu euro tuottaa 25–37 euroa
Yhden euron investointi CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen suurteholaskennan palveluihin on tuottanut vuosien 2018–2023 aikana yhteiskuntaan 25–37 euron suuruisen hyödyn. Tulos käy ilmi Taloustutkimuksen toteuttamasta tutkimuksesta, joka mittaa CSC:n suurteholaskennan palveluiden vaikuttavuutta (Social Return On Investment, SROI).
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n supertietokoneet on keskitetty CSC:n Kajaanin datakeskukseen. Siellä sijaitsevat Suomen kansalliset supertietokoneet Puhti ja Mahti sekä yhteiseurooppalainen LUMI, joka on tällä hetkellä Euroopan tehokkain ja yksi maailman vihreimmistä supertietokoneista.
Käytetty SROI-laskentamenetelmä perustuu arviointitutkimukseen, sosiaaliseen tilinpitoon ja kustannus–hyöty-analyysiin. Tutkimuksen pohjaksi tehtiin iso joukko haastatteluita, joihin osallistui useita kymmeniä henkilöitä CSC:n eri sidosryhmistä: laskentapalveluiden käyttäjiä yliopistoista ja korkeakouluista, tutkimuslaitoksista ja yrityksistä sekä näiden lisäksi rahoittajia ja omistajaohjauksesta vastaavia tahoja. Tutkimuksen haastattelut ja datan keruu toteutettiin joulukuun 2023 ja helmikuun 2024 välisenä aikana.
Suuri merkitys kilpailukyvylle
Tieteellinen tutkimus on nykyään datapohjaista ja lähes kaikki tieteenalat hyödyntävät laskennallisia menetelmiä, jotka mahdollistavat suurten data-aineistojen analysoinnin. Sama muutos näkyy myös yritysten tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoiminnassa. Esimerkiksi tekoäly on pohjimmiltaan laskentaa. Sen pohjana olevien suurten kielimallien opettaminen ja tekoälyn soveltaminen vaativat mittavia laskentaresursseja.
Pelkät koneet ja kapasiteetti eivät kuitenkaan riitä. Datan hyödyntäminen vaatii osaamista ja ymmärrystä sekä teknologian kehittämisestä että sen soveltamisesta. Kyse on kokonaisuudesta, jossa Suomella on poikkeuksellisen vahva asema. CSC on Euroopan mittakaavassakin merkittävä laskentakeskus ja osaamiskeskittymä, joka on tukenut Suomen kasvua kokoaan suuremmaksi laskennallisen tieteen ja tutkimuksen maaksi. Tämä vahvistaa koko Suomen kilpailukykyä.
”Tehokkaiden laskentaresurssien suhteellinen merkitys tieteelle ja tutkimukselle sekä koko yhteiskunnan kilpailukyvylle on kasvanut. Tiesimme hyödyt korkeiksi, mutta halusimme tarjota yhteiskunnalliseen keskusteluun mitattua tietoa asiasta”, CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski sanoo.
Laskennalliset menetelmät ovat isossa roolissa useilla eri teollisuudenaloilla, kuten uusien polttoaineiden ja materiaalien kehittämisessä. Suurteholaskennan ja koneoppimisen avulla tehty virtuaaliseulonta nopeuttaa ja tuo valtavia kustannussäästöjä esimerkiksi lääkekehitykseen sekä nopeuttaa uusien lääkkeiden tai rokotteiden kehittämistä. Ilman suurteholaskentaa nykyaikainen lääketutkimus ei olisi mahdollista. Suurteholaskenta on ratkaisevassa roolissa myös avaruustutkimuksessa, jonka merkitys koko yhteiskunnan eri toiminnoille kasvaa koko ajan muun muassa lisääntyvän satelliittiliikenteen takia. Edistyneet ja resoluutioltaan korkeatasoiset mallinnukset mahdollistavat myös huomattavasti aiempaa tarkemmat sääennusteet, joita hyödynnetään yhteiskunnassa laajasti.
Datatalous kasvaa ja luo kasvua
Taloustutkimuksen selvityksessä laskettu SROI-luku kuvaa CSC:n laskentapalveluiden tuottamaa hyötyä haastateltujen sidosryhmien tekemien hankkeiden osalta. Suurteholaskennan laajempi yhteiskunnallinen vaikuttavuus kerrannaisvaikutuksineen on todennäköisesti vieläkin suurempi, mutta näitä laajempia vaikutuksia ei ole tässä selvityksessä laskettu.
Kokonais- ja kerrannaisvaikutusten kattava mittaaminen ei ole helppoa, mutta yleisellä tasolla niiden suuruusluokkaa voidaan hahmottaa esimerkiksi tarkastelemalla datatalouden arvoa mittaavia selvityksiä. EU:n jäsenmaiden datatalouden arvon arvioidaan kasvavan noin 500 miljardista eurosta hieman alle biljoonaan euroon vuosien 2023 ja 2030 välillä, ja Suomen datatalouden arvioidaan olevan yksi nopeimmin kasvavista Euroopassa. McKinsey Global Instituten raportin mukaan tekoälyn taloudellinen arvonluontipotentiaali globaalisti on 13 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
Suurteholaskenta perustuu arvonluontiin datan tehokkaan käsittelyn avulla. Suurteholaskennan käytön ja soveltamisen laajentuessa yhä useammille aloille myös sen potentiaalinen taloudellinen vaikuttavuus kasvaa.
Jatkuvuus on tärkeää
Yhteiseurooppalainen supertietokone LUMI on yksi maailman tärkeimmistä tutkimusinfrastruktuureista, jolla on ennennäkemätön potentiaali osaamisen kehittämiseen laajasti koko yhteiskunnassa. LUMI on myös tällä hetkellä maailman toiseksi tehokkain tekoälyalusta. LUMIlla on laskettu useita erittäin laajoja tekoälyn pohjana olevia kielimalleja.
Teknologiat kuitenkin vanhenevat nopeasti ja LUMIn tekninen käyttöikä päättyy noin vuonna 2027. Korvaavien investointien suunnittelu on jo aloitettu. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut maaliskuun alussa tehdyssä päätöksessään Suomen osallistumista EuroHPC-supertietokoneen isännöintiä koskevaan hakuun enintään 250 miljoonan euron rahoitusosuudella. Tehty päätös vahvistaa pyrkimystä pitää Suomi maailman johtavien laskennan osaamiskeskittymien joukossa.
Talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös vahvistaa merkittävästi Suomen TKI-panostusten kokonaisvaikuttavuutta. Sen avulla voidaan varmistaa maailmanluokan työkalut osaamisen kehittämiselle, huippututkimukselle ja innovaatioille sekä uusien teknologioiden hyödyntämiselle myös tulevaisuudessa.
Lisätietoja
Maija Kuhlman, viestintäjohtaja
Puhelin 040 718 2206
maija.kuhlman@csc.fi
Kimmo Koski, toimitusjohtaja
Puhelin 050 381 9777
kimmo.koski@csc.fi
Linkit
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
on valtion ja korkeakoulujen omistama, voittoa tavoittelematon erityistehtäväyhtiö. Osana kansallista tutkimusjärjestelmää CSC kehittää, integroi ja tarjoaa korkeatasoisia ICT-palveluja tutkimukselle, opetukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille. Lisätietoa: www.csc.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Eeva Sokka luotsaamaan CSC:n Kajaanin datakeskusekosysteemiä4.9.2024 11:00:17 EEST | Tiedote
Eeva Sokka on nimitetty CSC:n Kajaanin datakeskusekosysteemin uudeksi vetäjäksi. Hänen vastuullaan on CSC:n Kajaanin datakeskuksen sidosryhmäyhteistyön pitkäjänteinen kehittäminen monella eri osa-alueella.
Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä iso rooli Destination Earth -hankkeen ilmastosimulaatioiden tuotannossa10.6.2024 10:05:00 EEST | Tiedote
Destination Earth -järjestelmän ensimmäinen versio vihitään käyttöön 10.6 tilaisuudessa, joka järjestetään CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen isännöimässä LUMI-datakeskuksessa Kajaanissa. Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä on ollut hankepartnerina merkittävä rooli Euroopan komission poikkeuksellisessa aloitteessa, jonka tavoitteena on luoda kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä maapallon digitaalinen kaksonen.
Supercomputer LUMI and CSC play a major role in the production of climate simulations for the Destination Earth project10.6.2024 10:05:00 EEST | Press release
The first version of the Destination Earth system will be launched on 10 June at an event which will take place at the LUMI data center in Kajaani, Finland. It is hosted by CSC – IT Center for Science as project partner. LUMI and CSC have played a significant role in the European Commission's remarkable initiative to create a digital twin of the Earth by the end of this decade.
Invitation for media - Destination Earth first release launch event and press conference on 10th June 20244.6.2024 15:06:52 EEST | Press invitation
EU’s Destination Earth goes live: European Commission launches a groundbreaking system for advanced climate change adaptation and environmental resilience modelling. Destination Earth system goes live on Monday 10 June 2024 in an official launch event from the LUMI EuroHPC in Kajaani, Finland.
Kutsu medialle – Destination Earth ensiversion lanseeraustilaisuus ja lehdistötilaisuus 10. kesäkuuta 20244.6.2024 13:00:05 EEST | Kutsu
EU:n Destination Earth käynnistetään: Euroopan komissio lanseeraa uraauurtavan järjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumisen sekä ympäristön kantokyvyn edistyneelle mallintamiselle. Destination Earth -järjestelmä otetaan käyttöön maanantaina 10. kesäkuuta 2024 virallisessa lanseeraustilaisuudessa LUMI-datakeskuksessa Kajaanissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme