Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Päihdepalvelujen saatavuus paranee Oulussa

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella kehitetään sosiaali- ja terveyskeskuksissa työskentelevän päihdesairaanhoitajan toimintamallia. Alkuvuodesta 2024 alkaen päihdesairaanhoitajat ovat työskennelleet Tuiran ja Kontinkankaan hyvinvointikeskuksissa, jotta päihdeongelmien hoito olisi aiempaa sujuvampaa.

Kaksi  sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakasta istumassa odotusaulassa
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Tuiran ja Kontinkankaan hyvinvointikeskusten asiakkaat voivat nyt hakeutua kiireellisissä päihdehoitoa vaativissa tilanteissa kiirevastaanotoille. Esimerkiksi alkoholikatkaisuhoito on kiireellistä päihdehoitoa. Kiirevastaanoton lääkäri ja sairaanhoitaja työskentelevät yhdessä päihdesairaanhoitajan kanssa. Myös mielenterveyspalvelujen ammattilaisten kanssa on tiivistetty yhteistyötä. 

Kaksi päihdesairaanhoitajaa on aloittanut työskentelyn Kontinkankaan ja Tuiran hyvinvointikeskuksissa. Kehitteillä olevan toimintamallin tarkoituksena on vahvistaa päihdetyön osaamista hyvinvointikeskuksissa. Tavoitteena on edistää päihdeongelmien varhaista tunnistamista ja tarjota tukea sekä madaltaa hoitoon hakeutumisen kynnystä. Yrttipellon päihdepäivystyksen toiminta on käynnissä entiseen tapaan.

Toimintamallin kehittäminen alkoi tammikuussa 2024. Alkuvuoden aikana hyvinvointikeskusten päihdesairaanhoitajat ovat osallistuneet jo yli 100 potilaan hoidon tarpeen arviointiin, suunnitteluun ja toteutukseen. 

Jatkossa tavoitteena on mahdollistaa kiireetön ajanvaraus päihdesairaanhoitajan vastaanotolle esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakkaalla on huolta omasta päihteen käytöstä tai rahapelaamisesta tai hän tarvitsee arviota päihde- tai peliongelman hoidon tarpeesta. 

Pohteen päihdepalvelujen saatavuutta kehitetään osana Kestävän kasvun ohjelmaa (RRP2-hanke). RRP2-hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelman jatkumoa, jolla pyritään tukemaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joni SaarelaVastuuyksikköpäällikkö, aikuisten sosiaali- ja päihdepalvelut Oulu, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

joni.saarela@pohde.fi

Kuvat

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye