Palveluverkkosuunnitelman valmistelu käynnissä palvelulautakunnassa
Kymenlaakson hyvinvointialueen palvelulautakunta valmistelee parhaillaan fyysiseen palveluverkkoon tehtäviä muutoksia. Palvelulautakunta on käynyt läpi palveluverkon nykytilaa ja hakenut sen pohjalta periaatteita, joilla terveysasemien määrä voidaan vähentää kuudella nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Palvelulautakunnan valmistelutyö jatkuu vielä huhtikuun ajan.

Fyysisen palveluverkon muutosten valmistelu on palvelulautakunnan hallintosäännön mukainen tehtävä ja nyt käynnissä olevassa valmistelussa pohjana on Kymenlaakson hyvinvointialueen aluehallituksen viime joulukuinen päätös, jonka mukaan maakunnan alueella toimii tulevaisuudessa seitsemän sote-keskusta nykyisen 13 terveysaseman sijaan. Palvelulautakunnan valmistelutyö on tarkoitus saada päätökseen huhtikuun lopussa, jonka jälkeen valmistelu siirtyy aluehallitukselle. Aluehallituksen on tarkoitus päättää suunnitelmasta kesäkuussa.
– Todennäköisesti ratkaisuja ja päätöksentekoa vaiheistetaan, mutta tässä vaiheessa tavoitteena on, että aluehallitukselle esitetään nyt keväällä kokonaissuunnitelma vuoteen 2030 asti, kertoo palvelulautakunnan puheenjohtaja Johanna Hasu.
Palvelulautakunta on osana valmistelua käsitellyt sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden asiointitapoja ja todennut, että rakenneuudistuksen tueksi tarvitaan digitaalisten ja liikkuvien palvelujen vahvistamista. Hyvinvointialueella käynnistyy syksyllä 2024 digitaalinen sote-keskus, joka lisää merkittävästi digitaalisia palveluja hyvinvointialueella. Tavoitteena rakentaa helppokäyttöinen ja saavutettava digitaalinen sote-keskus fyysisten toimipisteiden rinnalle.
Toimintaedellytykset ja tulevaisuuden näkymät arvioinnissa
Lautakunta on käynyt keskustelua siitä, millaisin periaattein muutoksia tulisi tehdä. Yksiköiden toimintaedellytysten arviointi ja tulevaisuuden näkymät ovat valmistelussa keskeisessä osassa. Lautakunta on valmistelussaan lähtenyt siitä, että todennäköisimmin ensimmäiset lakkautukset koskisivat yksiköitä, joissa jo tällä hetkellä toiminta on vähäistä ja asiakasmäärät pieniä. Nämä yksiköt ovat erityisen haavoittuvaisia henkilöstön saatavuuden suhteen ja keskittämisellä vahvistetaan palveluiden toimintavarmuutta, niiden toimintaprosesseja ja riittävää henkilöstömäärää toimipisteissä. Toimipisteiden lakkautukset kuitenkin tarkoittavat, että alueille tulee vahvistaa liikkuvien palveluiden osuutta ja hyvinvointialueen tulee muodostaa toimintamalleja kuntalaisten avustamiseksi digitaalisessa asioinnissa.
Vuoden 2023 käyntitilastojen perusteella yli puolet kaikista koko Kymenlaakson perusterveydenhuollon käynneistä kohdistuu kolmelle terveysasemalle: Ratamokeskukseen, Haminaan ja Karhulaan. Puolestaan asiakasmääriltään ja toiminnaltaan pienimmät ovat Elimäen, Jaalan ja Miehikkälän terveysasemat.

Valmistelussa on lähdetty myös aikataulullisesta vaiheistamisesta koko ajalle vuoteen 2030 asti. Tarkimmat suunnitelmat ulottuvat näillä näkymin vuoteen 2025 asti ja sitä seuraavista vuosista laaditaan alustava jatkosuunnitelma, minkä toteutumiseen vaikuttavat erilaiset toiminnalliset muutokset ja niiden aikataulu. Kaikkia toimipisteitä arvioidaan palveluverkkoratkaisujen edetessä ja tässä vaiheessa on huomioitava myös se mahdollisuus, että sote-keskuksille tarvitaan uusia kiinteistöjä tai toimitilojen uudistuksia. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyötä syvennetään jatkuvasti, sote-keskuspalveluja täydentää sosiaalipalvelut, jotka toimivat verkostossa terveydenhuollon palveluiden rinnalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna HasuPalvelulautakunnan puheenjohtaja
Puh:044 979 1505johanna.hasu@live.comMarja-Liisa MäntymaajohtajaylilääkäriKymenlaakson hyvinvointialue
Puh:02 0633 2003marja-liisa.mantymaa@kymenhva.fiAnu SalonensosiaalipalvelujohtajaKymenlaakson hyvinvointialue
Puh:02 0633 4300anu.salonen@kymenhva.fiHeli KainulainenintegraatiopalvelujohtajaKymenlaakson hyvinvointialue
Puh:044 7027 500heli.kainulainen@kymenhva.fiLiitteet
Kymenlaakson hyvinvointialue
Järjestämme Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut. Noin 159 500 asukkaan maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kymenlaakson hyvinvointialue
Kymenlaakson keskussairaalalla uusia väistöjärjestelyjä – konttisairaala aloittaa toimintansa elokuussa25.6.2025 10:02:11 EEST | Tiedote
Parhaillaan asennettava konttisairaala toimii väistötilana sairaalarakennuksen perusparannuksen aikana. Ensimmäiset yksiköt aloittavat toimintansa konttisairaalassa 11.8.2025 alkavalla viikolla. Lisäksi useita sairaalan yksiköitä siirtyy väistötiloihin sairaalarakennuksen sisällä.
Kymenlaakson hyvinvointialueen THL:lle toimittamat diagnoositiedot eivät ole virheellisiä23.6.2025 15:25:29 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi 17.6.2025 julkaistussa tiedotteessaan havainneensa huomattavia virheitä Kymenlaakson hyvinvointialueen diagnoositiedoissa.
Juhannus sujui Kymenlaakson päivystyksissä rauhallisissa merkeissä23.6.2025 14:33:55 EEST | Tiedote
Juhannuksen aika oli Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamokeskuksen päivystyksissä edellisvuoteen verrattuna vähemmän kiireinen. Yhteensä päivystyskäyntejä tehtiin ajalla 19.–22.6.2025 vajaa tuhat.
Aluehallituksessa jaostojen jäsenten nimeäminen16.6.2025 12:15:34 EEST | Tiedote
Kymenlaakson hyvinvointialueen aluehallitus kokoontuu toimikautensa ensimmäiseen kokoukseen 17.6.2025.
Hyvinvointialue aloittaa yhteistoimintaneuvottelut 16.6.202510.6.2025 13:41:29 EEST | Tiedote
Kymenlaakson hyvinvointialueen johto on päättänyt käynnistää yhteistoimintaneuvottelut eli yt-neuvottelut. Yt-neuvottelut alkavat maanantaina 16.6.2025 ja kohdistuvat koko organisaatioon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme