Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAElinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etlan ja Laboren yhteinen tutkimushanke selvittää, mikä merkitys yritysrahoituksella on tuottavuuskehitykselle

Jaa

Suomen Arvopaperimarkkinoiden Edistämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa tarkastellaan yritysten rahoitusedellytyksiä, ulkoisen rahoituksen merkitystä tuottavuuskehitykselle sekä pitkän aikavälin talouskasvun tekijöitä Suomessa. Hankkeen toteuttavat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Työn ja talouden tutkimus Labore.

Kuvassa Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen sekä Laboren johtaja Mika Maliranta.
Kuvassa Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen sekä Laboren johtaja Mika Maliranta.

Määrällisesti riittävän ja laadullisesti oikeanlaisen rahoituksen saatavuus on välttämätön ehto sille, että Suomen tuottavuuskasvu ei juutu riittämättömiin aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Tuottavuus- ja kannattavuuskehitys puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka houkuttelevia sijoituskohteita suomalaisyritykset ovat ulkoisen rahoituksen tarjoajien näkökulmasta.

Etlan ja Laboren yhteinen tutkimushanke "Yritysrahoituksen saatavuus ja tuottavuuskehitys Suomessatarkastelee yritysten rahoitusedellytyksiä, ulkoisen rahoituksen saatavuuden merkitystä tuottavuuskehitykselle ja pitkän aikavälin talouskasvun tekijöitä Suomessa. Hanke pyrkii erityisesti tuottamaan johtopäätöksiä ja näkemyksiä, joilla on merkitystä, kun jatkossa tehdään yhteiskunnallisia ja poliittisia päätöksiä kansallisten arvopaperimarkkinoiden ja rahoitusjärjestelmien kehittämiseksi.

Etlassa hanketta luotsaava tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen toteaa:

- Yritysrahoitusjärjestelmällä on kaksi pyhää tehtävää. Sen tulee valita hyvät ja hylätä huonot hankkeet. Lisäksi sen tulee ohjata ja valvoa annetun rahoituksen käyttöä. Ainakin eurooppalaisessa vertailussa Suomen järjestelmä toimii kohtuullisen hyvin. Katveita on kuitenkin esimerkiksi nuorissa, innovatiivisissa kasvuyrityksissä erityisesti silloin, kun näiden pitäisi pystyä investoimaan isosti aineettomaan pääomaan.

Laboressa hankkeesta vastaa johtaja Mika Maliranta. Tuottavuuden osalta hän painottaa:

- Osaava globaali raha seuraa liukkaasti sinne, missä kasvun näkymät ovat pitkällä aikavälillä lupaavat sekä sinne, missä tuottavuutta kohottavan innovaatiotoiminnan keskeiset perusedellytykset ovat kunnossa. Siellä on osaavia tutkijoita, yrittäjiä ja työvoimaa sekä toimivat tuote- ja työmarkkinat. Suomelle on hyvät edellytykset vahvaan tuottavuuskasvuun. Nyt täytyy pitää huolta, että kasvun edessä ei ole tarpeettomia rahoituksellisia esteitä.

Nyt käynnistyvässä tutkimushankkeessa on kaksi osaa, jotka liittyvät kiinteästi toisiinsa. Etla vastaa tutkimuksen yritysten rahoitusedellytyksiä ja Labore Suomen tuottavuuskehitystä käsittelevästä osasta.

Tutkimushanke alkaa toukokuussa 2024 ja päättyy loppuvuodesta 2025. Hankkeen rahoittaa Suomen Arvopaperimarkkinoiden Edistämissäätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen, Etla, p. 050 367 3474, petri.rouvinen@etla.fi

Johtaja Mika Maliranta, Labore, p. 050 369 8054, mika.maliranta@labore.fi

Kuvat

Kuvassa Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen sekä Laboren johtaja Mika Maliranta.
Kuvassa Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen sekä Laboren johtaja Mika Maliranta.
Lataa
Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen, Etla
Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen, Etla
Lataa
Johtaja Mika Maliranta, Labore
Johtaja Mika Maliranta, Labore
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomen elintarviketeollisuus yllättää kilpailukyvyllään, mutta keskitymme kilpailijamaita vähemmän vientiin16.5.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyky on Euroopan huipputasoa. Elintarviketeollisuuden kannattavuus on jo hyvällä tasolla ja jalostusaste on kansainvälisesti huipputasoa. Korkean arvonlisäyksen tuotteiden vientiä edistämällä alan yritykset voisivat löytää paljon uusia kasvumahdollisuuksia, käy ilmi Etlan ja Laboren tuoreesta selvityksestä.

Etla ennustaa: Teollisuustuotanto kääntyy kasvuun ensi vuonna, mutta teollisuuden ja rakentamisen huteruus painaa palveluita vielä tänä vuonna8.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Teollisuuden ja rakentamisen arvonlisäys supistuu vielä tänä vuonna, ja alojen heikkous heijastuu myös osaan yksityisistä palveluista. Etlan tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan teollisuustuotannossa tapahtuu kuitenkin käänne kasvuun ensi vuonna ja rakennusalakin elpyy hitaasti. Koko talouden arvonlisäys yltää tänä vuonna lähes viime vuoden tasolle, ja kasvaa noin 1,5 prosenttia seuraavana kahtena vuotena. Vuonna 2025 teollisuus kasvaa lähes prosentin, palvelualat pääsevät noin kahden prosentin kasvuun, ja rakentaminen yltää 2,5 prosenttiin.

Uusi EU-datasäädös lisää laitevalmistajien ja palvelun tarjoajien velvoitteita, mutta parantaa datan saatavuutta3.5.2024 09:15:00 EEST | Tiedote

EU:n uusi datasäädös, joka parantaa datan saatavuutta ja hyödyntämistä hyväksyttiin marraskuussa 2023. Tuoreen Etla-selvityksen mukaan datasäädöksen alainen liiketoiminta on laajaa ja sen piiriin kuuluvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto nousee jopa 51 miljardiin. Säädös tuo velvoitteita erityisesti laitteita valmistaville ja niihin liittyviä palveluita tarjoaville yrityksille. Säädöksen soveltamiseen liittyy kuitenkin merkittävästi tulkinnanvaraisuutta.

Etla: Vihreiden tukien osuus noussut Suomen yritystukikannassa, mutta suurimmat tuet maksetaan yhä päästöjä aiheuttaville toiminnoille22.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomessa on maksettu vuosina 2020–2023 keskimäärin yli miljardin euron edestä suoria yritystukia. Vuositasolla kasvihuonepäästöjä kasvattavien, ns. ruskeiden tukien osuus on ollut joka vuosi vihreitä tukia suurempi, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ruskeita tukia on maksettu vuosina 2020–2022 keskimäärin 140 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan päästöjä vähentävien vihreiden tukien määrä – vaikkakin kasvussa – jää noin puoleen tästä. Myös tki-tukien vuosittain maksettu määrä jää ruskeita tukia pienemmäksi.

Etla: Osa-aikatyö Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen17.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät todennäköisesti edelleen tulevaisuudessa, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Kehitykseen vaikuttavat osa-aikatyöllisyyden yleinen kasvu sekä julkisen sektorin, erityisesti terveyspalvelujen, kasvava työnkysyntä. Osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye