Vapaus Bikes Finland Oy

Työsuhdepolkupyöräilijöistä 42 prosenttia on vähentänyt autoiluaan

Jaa
Työsuhdepyöräilijä
Työsuhdepyöräilijä Vapaus

Työsuhdeautoja on nyt vähemmän kuin työsuhdepolkupyöriä

  • Työssäkäyville tulee huhtikuussa tarjolle uusi työsuhdepolkupyöräetu. Sitä alkavat tarjota Suomen käytetyin työsuhde-etupalvelu Edenred sekä Vapaus.
  • Työsuhdepyöräilijöistä 42 prosenttia on vähentänyt autoiluaan.
  • Työsuhdepyöräilijöistä 43 prosenttia on lisännyt pyöräilyään merkittävästi työsuhdepyörän myötä.
  • Ylipäätään suomalaisten polkupyöräilyssä juuri työmatkapyöräilyn osuus on viime vuosina korostunut. Neljännes kaikista pyörämatkoista on työmatkaan liittyviä.

Työsuhdepolkupyörä on 42 prosentilla sen käyttäjistä vähentänyt autoilua. Polkupyöräilyn määrää työsuhdepolkupyörä on lisännyt merkittävästi 43 prosentilla työsuhdepolkupyörän käyttöön ottaneista.

"Suomalaisten selkeästi yleisin kulkumuoto on henkilöauto. Autolla ajetaan keskimäärin 29 kilometriä vuorokaudessa. Jos autoilua aiotaan vähentää, keinojen on tarpeen olla monipuolisia. Työsuhdepolkupyöräilijöistä 56 prosenttia arvioi pyörän vaikuttaneen terveyteensä myönteisesti," Edenredin toimitusjohtaja Jacob Segercrantz sanoo. Edenred on maan käytetyin työsuhdepalvelujen tarjoaja.

Tutkimustiedot selviävät Vapaus Bikes Finland Oy:n maaliskuussa 2024 tekemän käyttäjätutkimuksen vastauksista. Tutkimukseen vastasi 4633 työsuhdepyöräilijää. Kaikilla Vapauden työsuhdepyöräetua hyödyntävillä oli mahdollisuus osallistua tutkimukseen. Tarkemmat tutkimustulokset ja analyysi julkaistaan myöhemmin keväällä Vapauden State of the Benefit Bikes in Finland barometrissa. 

"Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että työsuhdepyörä madaltaa kynnystä pyörän arkikäytölle. Moni kertoo sekä henkisen että fyysisen hyvinvointinsa ja kuntonsa kohenneen aivan huomaamatta, kun arkisiirtymiin ja liikkumiseen valitaan entistä useammin työsuhde-edun avulla hankittu pyörä," jatkaa Vapauden toimitusjohtaja Tero Era.

Pyöräetu on jo yleisempi kuin autoetu

Tämän vuoden alussa pyöräetua sai työpaikaltaan jo useampi kuin autoetua. Työsuhdepyörien määrä on kasvanut nopeasti suhteessa työsuhdeautoihin.

"Pyöräetu tuli ensi kerran saataville vuonna 2021. Ensimmäisen vuoden lopussa verohallinnon tulorekisteriin kirjattiin auto- ja pyöräetua saavien henkilöiden määräksi 11 055. Seuraavana vuonna määrä oli kolminkertainen. Viime joulukuussa pyöräetu meni jo autoedun ohi, sillä polkupyöräetua maksettiin joulukuussa 67 793 ja autoetua 67 541 henkilölle. Kasvun vauhdittaja on se, että pyöräetu on mahdollinen laajemmalle joukolle autoetuun verrattuna," Segercrantz kertoo.

Kaupungeissa pyöräliikenteen potentiaalia on paljon, koska välimatkat ovat kohtuulliset. Valtion rahoitusta on määrätietoisesti ohjattu liikennesuunnitteluun, joka tukee kestäviä kulkutapoja eli jalankulkua, pyöräliikennettä ja joukkoliikennettä.

Pyöräily entisellään, mutta työmatkapyöräily ei ole

Parantuneet pyörätieverkot, kasvanut kiinnostus hiilineutraaliin liikkumiseen ja terveellisiin elämäntapoihin ovat lisänneet työmatkapyöräilyä kaupungeissa. Oulussa liikutaan pyörällä kaikkein eniten. Siellä noin 20 prosenttia liikkumisesta hoituu pyörällä. Myös Joensuun ja Jyväskylän seuduilla pyörän selkään noustaan maan keskiarvoon verrattuna herkemmin.

"Pyörää käytetään monipuolisesti ulkoiluun ja liikuntaan, mutta sen ehdottomasti suosituin käyttötarkoitus on työmatka. Neljännes kaikista pyörämatkoista on työmatkaan liittyviä," Segercrantz toteaa.

Pyörän työmatkakäyttö kasvoi merkittävästi koronaviruspandemian aikana. Pyöräilyn määrä ei kokonaisuutena juurikaan kasvanut, koska samaan aikaan kun työmatkakäyttö lisääntyi, vapaa-ajan käyttö väheni. Tiedot käyvät ilmi Traficomin kulkutapaosuuden seurannasta, jonka tiedot ovat valtakunnallisesta henkilöliikennetutkimuksesta vuosilta 2021 ja 2022.

Edenred tuo huhtikuun alussa tarjolle pyöräedun

Suomen suosituin työsuhde-etuja tarjoava yritys Edenred tuo huhtikuun aikana tarjolle pyöräedun. Työntekijälle maksettava polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1 200 euroon saakka vuodessa. Edenredin yhteistyökumppanina on työsuhdepyöriä tarjoava Vapaus, jolta voi valita työsuhdepyöräksi joko sähköpyörän tai tavallisen pyörän.

"Työnantaja vastaa pyörän hankinnasta ja pyöräetu tarjotaan yhteistyössä leasing-kumppanin kanssa. Moni hankkii työsuhdepyöräksi laadukkaamman pyörän kuin mikä tulisi ostettua kaupasta ilman etua," Segercrantz kommentoi.

"Yhteistyö Edenredin kanssa vastaa tavoitteeseemme edistää kestävämpää ja terveellisempää liikkumista työyhteisöissä kaikkialla. Käyttäjätutkimuksemme tulokset puhuvat puolestaan − työsuhdepyörä on etu, joka tuo todellista arvoa käyttäjilleen ja sitä kautta koko yhteiskunnalle. Euroopan pyöräilijöiden liitto (EFC) on laskenut, että pyöräilyn positiiviset hyödyt maailmassa ovat jo 150 miljardia euroa, siksi kaikkein arvokkainta on saada uusia ihmisiä innostumaan pyöräilystä," summaa Era.

Työsuhdepyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön, mutta työmatkojen lisäksi sillä voi ajella myös vapaa-ajalla. Etu sisältää pyörän lisäksi kiinteät varusteet, kuten valot, lukituksen ja nastarenkaat. Myös kypärä kuuluu polkupyöräetuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työsuhdepyöräilijä
Työsuhdepyöräilijä
Lataa
Työsuhdepyöräilijöitä
Työsuhdepyöräilijöitä
Lataa

Linkit

Tietoa Vapaudesta

Vapaus Bikes Finland Oy on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Vapaudella on skaalautuva liiketoimintamalli, mikä näkyy sen merkittävässä kasvussa vuoden 2021 4,5 miljoonan euron liikevaihdosta vaikuttavaan yli 30 miljoonaan euroon kalenterivuonna 2023. Vapaus on sijoittunut sijalle 19. Suomen 100 nopeimmin kasvavan yrityksen joukossa ja syksyllä 2023 yhtiö voitti arvostetun European Startup Prize for Mobility -kultapalkinnon yli 700 eurooppalaisen yrityksen joukosta.

Vapaus on onnistuneesti automatisoinut työsuhdepyörien prosessin teknologia-alustallaan, joka kattaa palkanlaskennan, laskutuksen, logistiikan, vakuutukset ja rahoituksen. Vapaus keskittyy kansainväliseen laajentumiseen alkaen Ruotsista ja panostaa vahvasti sovelluskehitykseen asiakaskokemuksen parantamiseksi.

Tietoa Edenred Finland Oy:sta

Edenred Finland Oy on Suomen johtava työsuhde-etuja tarjoava yritys ja arjen hyvinvoinnin mahdollistaja. Edenredin palveluilla työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen ateria-, liikunta- ja kulttuuri-, hieronta-, hammashoito- sekä työmatkaetuja. Yrityksen tuotteita ovat Edenred Lounari, Edenred Virike, Edenred Hieronta, Edenred Hammashoito ja Edenred Työmatka sekä Delicard®-lahjakortit. Suomessa Edenredin verkostoon kuuluu yli 30 000 etujen käyttöpaikkaa. Koko Edenred-konsernilla on globaalisti 12 000 työntekijää 45 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapaus Bikes Finland Oy

Vapauden rahoituskumppaniksi Norion Bank - 15 miljoonan euron laina edistää työsuhdepyöriin keskittyneen yrityksen kasvua ja kansainvälistymistä13.2.2024 06:49:00 EET | Tiedote

Yhteistyö Norion Bankin kanssa on merkittävä askel eteenpäin yhtiön visiossa lisätä pyöräilyä ja tehdä pyöräilystä lähestyttävämpää yhä useammille. 15 miljoonan euron lainajärjestely mahdollistaa Vapauden toimintojen kasvattamisen Suomessa ja Ruotsissa ja järjestelyä voidaan täydentää merkittävästi tulevien vuosien aikana.

Työsuhdepyörien määrä ohittaa nyt työsuhdeautojen määrän - Suomessa jo yli 74 000 työsuhdepyörää18.1.2024 06:45:00 EET | Tiedote

Työsuhdepyörien määrä Suomessa kasvoi vuoden 2023 aikana voimakkaasti lähes kaksinkertaistuen, ja on nyt minä hetkenä hyvänsä ohittamassa työsuhdeautojen määrän. Ilmiö on osa laajempaa liikenteen kestävyyttä edistävää muutosta ja tukee Suomen hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2035 mennessä. Myös kasvava kiinnostus terveellisiin elämäntapoihin näkyy työsuhdepyöräilyn suosiossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye