Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Munkkiniemenbaanan suunnittelu etenee – pyöräliikenteen pääyhteyden yleissuunnitelmaluonnos esillä

Jaa

Helsingin kaupunki laatii suunnitelmaa pyöräliikenteen pääyhteydestä Etu-Töölön ja Munkkiniemen välillä. Nyt esillä on yleissuunnitelmaluonnos, josta kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä kyselyssä. Suunnitelmaluonnosta esitellään myös yleisötilaisuudessa 18.4.

Havainnekuva Munkkiniemenbaanasta Humallahden kupeessa.
Havainnekuva Munkkiniemenbaanasta Humallahden kupeessa. Ramboll

Munkkiniemenbaanan rakentamisen tavoitteena on lisätä pyöräliikenteen määrää Helsingin keskustan ja Munkkiniemen sekä Leppävaaran välisillä matkoilla. Tämänhetkiset pyöräliikenteen liikennejärjestelyt ovat monin paikoin katkonaiset ja alimitoitetut nykyisille liikennemäärille. Pyöräliikenteen ohella myös jalankulun olosuhteita halutaan parantaa.

Helsingin kaupungin suunnitelmissa on rakentaa koko kaupungin kattava baanojen eli laadukkaiden ja suorien pyöräreittien verkko. Osana baanaverkon suunnittelua tehdään Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelma välille Mechelininkatu–Tarvo. Yleissuunnitelma valmistuu alkukesällä 2024. Munkkiniemenbaanan kokonaispituus on noin 6,5 km, joista jo toteutettuja osuuksia on noin 1,3 km ja aikaisemmin suunniteltuja osuuksia on noin 0,7 km.

Linjausvaihtoehdoista kysyttiin asukkailta syksyllä 2023

Nyt esillä olevaa yleissuunnitelmaluonnosta varten on tutkittu useampia linjausvaihtoehtoja Merikannontien, Humallahden ja Munkkiniemen puistotien osuuksilla. Kaupunkilaisten näkemyksiä linjausvaihtoehdoista selvitettiin verkkokyselyllä syksyllä 2023. Kyselyyn vastasi yli tuhat kaupunkilaista.

Saadun palautteen, sidosryhmäkeskusteluiden ja tarkentuneiden suunnitteluratkaisujen pohjalta on luonnostelu yleissuunnitelma. Uudessa suunnitelmassa esitetään esimerkiksi Merikannontielle pyöräkatua. Ratkaisu mahdollistaa autoliikenteen pyöräilyn tahtiin. Munkkiniemen puistotiellä parannetaan nykyistä kaksisuuntaista pyörätietä aiemmin ehdotettujen yksisuuntaisten, kadun reunaan sijoittuvien pyöräteiden sijaan.

Humallahden silta kauemmas rantakallioista

Kaupunkilaisilta saadun palautteen perusteella Humallahden kohdalle suunnitellun rantareitin hyvänä puolena nähtiin reitin helppokulkuisuus ja miellyttävyys. Moni vastaaja piti kuitenkin luontoon ja rantakallioihin kohdistuvia vaikutuksia liian suurina. Tämän vuoksi Humallahden kohdalle esitetään yleissuunnitelmaluonnoksessa siltaa, joka on aiemmin esitettyä selkeämmin irti rantakallioista. Näin kallioalue jää suurelta osin luonnontilaiseksi.

Kaupunkilaiset voivat antaa palautetta yleissuunnitelmaluonnoksesta vastaamalla kyselyyn viimeistään 22.4. Suunnitteilla olevaan baanaan voi tutustua myös havainnevideon avulla. Yleissuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa 18.4. kello 17.30–19. Tilaisuus järjestetään Taivallahden koululla (väistötila, Arkadiankatu 24), ja siihen voi osallistua myös etänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teppo Pasanen
liikenneinsinööri
kaupunkiympäristön toimiala
liikenne- ja katusuunnittelu
puh. 09 310 37123
teppo.pasanen@hel.fi

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 18.4.202418.4.2024 18:04:52 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 18.4.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 2.5.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye