Raportti: Orpon hallituksen yhdeksästä työmarkkinauudistuksesta on kussakin Pohjoismaassa voimassa vain 2–4

Jaa

VTT Ilkka Kärrylän raportissa vertaillaan työmarkkinasääntelyn kaikkia olennaisimpia sektoreita suurimmissa Pohjoismaissa.

Käynnissä olevan työmarkkinakonfliktin ytimessä on ollut kysymys siitä, ovatko Petteri Orpon hallituksen toteuttamat ja kaavailemat muutokset muiden Pohjoismaiden linjan mukaisia vai niistä selvästi eroavia. VTT Ilkka Kärrylän tekemän tuoreen vertailun mukaan muutoksia on vaikea perustella sillä, että ne edustaisivat muissa Pohjoismaissa vallitsevaa linjaa:

”Orpon hallituksen yhdeksästä keskeisestä muutoksesta vain 2–4 on voimassa kussakin Pohjoismaassa. Pääosa Orpon hallituksen kaavailemista muutoksista on jossain muodossa saatettu voimaan jossakin Pohjoismaassa, mutta missään muussa maassa ne eivät ole olleet kaikki samaan aikaan voimassa”, Kärrylä toteaa.

Aiemmin työmarkkinoiden yksittäisiä osa-alueita on vertailtu erilaisissa selvityksissä, mutta laajaa kokonaisvertailua ei ole ollut saatavilla. Ajatuspaja UTAKin julkaisemassa raportissa “Pohjoismainen malli ja sen neljä poikkeusta – työmarkkinoiden instituutiot Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa” vertaillaan työmarkkinasääntelyn kaikkia olennaisimpia sektoreita suurimmissa Pohjoismaissa.

”Joiltain osin Orpon hallituksen uudistukset menevät jopa pidemmälle kuin missään muussa Pohjoismaassa. ”Näin on erityisesti työttömyysturvan heikennysten, kollektiivisten irtisanomisten helpottamisen sekä työtaisteluoikeuden ja sovitteluviranomaisen toiminnan lakisääteisen rajaamisen suhteen”, Kärrylä jatkaa.

Raportissa todetaan, että hallitusohjelmaan sisältyvän työmarkkinaohjelman suurin ero muihin Pohjoismaihin verrattuna liittyy kuitenkin ohjelman poikkeukselliseen laajuuteen ja valmistelutapaan.

”Missään muussa Pohjoismaassa ei kerralla ole pantu toimeen näin laajasti työmarkkinoiden valtasuhteita muuttavaa ohjelmaa. Erityisen olennaista on se, että molemmat työmarkkinaosapuolet eivät ole olleet ohjelman valmistelussa mukana. Tämä on hallituksen työmarkkinaohjelman isoin irtiotto Pohjoismaisesta perinteestä”, Kärrylä arvioi.

Ilkka Kärrylän raportin julkistamistilaisuus pidetään Helsingissä 4.4.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Uuden talousajattelun keskus

Uuden talousajattelun keskus (UTAK) on progressiivinen ajatuspaja, jonka pyrkimyksenä on keynesiläisen hyvinvointivaltion päivittäminen 2020-luvulle. UTAKin yhteiskunnallisia tavoitteita ovat demokratia, täystyöllisyys, tasa-arvo, kestävä kehitys sekä pienet varallisuus- ja tuloerot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uuden talousajattelun keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye