Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan luonnon monimuotoisuutta turvaamaan perustetaan kaksi uutta Helmi-keskittymää

Jaa

Helmi-keskittymät ovat alueellisesti merkittäviä ja monimuotoisuuden kannalta arvokkaita aluekokonaisuuksia, joilla on tiedossa olevia elinympäristöjen ennallistamis-, kunnostus- tai hoitotarpeita.

Kuvassa on puro ja sen vieressä rentukoita.
Keväinen rentukka kukkii Sipoonjokeen laskevassa Byabäckenin purossa. Kuva: Tero Taponen

Länsi-Uudenmaan monimuotoisuusverkosto ja Keski-Uudenmaan virtavesihelmet ovat tänä vuonna perustettavia uusia Helmi-keskittymiä. Ne täydentävät Uudenmaan aiempaa Helmi-keskittymien verkostoa: Vuonna 2023 perustettiin Hankoniemen Helminauha ja Koskenkylänjokilaakso, jotka turvaavat rannikkoseudun arvokkaita elinympäristöjä. Uusien keskittymien myötä myös sisämaan merkittäville luontokohteille tullaan kohdentamaan Helmi-elinympäristöohjelmassa tehtäviä toimenpiteitä.

Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ohjelma, jossa hoidetaan ja kunnostetaan maamme arvokkainta luontoa. Helmi-ohjelman toimenpiteitä kohdennetaan Helmi-keskittymille, jotta tehtävät toimenpiteet ovat mahdollisimman vaikuttavia sekä taloudellisesti että ekologisesti.

Länsi-Uudenmaan monimuotoisuusverkosto eli LUMO-Helmet

LUMO-Helmet keskittymä Länsi-Uudellamaalla on luontotyypeiltään monimuotoinen alue, jossa esiintyy lajistoltaan harvinaisen edustavia luontotyyppejä ja arvokasta lajistoa. Alue muodostaa kokonaisuuden, jonka luontoarvoihin lukeutuu niin valtakunnallisesti arvokkaita lintuvesiä ja perinnebiotooppeja, kuin myös kalkkikallioita, harjumetsiä, rantalehtoja sekä edustavia pienvesiä. Vesistöissä aluetta yhdistävät Mustionjokilaakso, Lohjanjärvi, Hiidenvesi sekä Vihtijoki sivu-uomineen ja rantaluontotyyppeineen. Keskittymä edesauttaa luomaan laajempia ekologisia yhteyksiä elinympäristöjen välillä sekä huomioimaan vesistöjen valuma-alueita entistä paremmin. Tämän lisäksi LUMO-Helmet muodostaa alueen, joka mahdollistaa menestyksellisen kuntarajat ylittävän verkoston toiminnan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

Kuva%20kauniista%20luonnosta.
Ketokasvillisuutta Lohjansaaressa. Kuva: Pihla Kivistö.

Keski-Uudenmaan virtavesihelmet

Keski-Uudenmaan virtavesihelmet keskittymä kattaa Sipoonkorven pienvedet rantoineen sekä Keravanjoen, Ohkolanjoen ja Sipoonjoen jokivarsiin ja niiden lähiympäristöön sijoittuvat HELMI-ohjelman elinympäristöt, joiden tilaa on tavoitteena parantaa erilaisilla luonnonhoitotöillä. Hoitotoimet parantavat luontoarvoja suojelualueiden lisäksi myös niiden ulkopuolella, mikä parantaa lajiesiintymien ja elinympäristöjen tilaa ja monimuotoisuutta. Tärkeänä tavoitteena on myös parantaa alueen ekologista kytkeytyneisyyttä. Keskittymä pyrkii parantamaan alueella olemassa olevan hajanaisen suojelualueverkoston välisiä ekologisia yhteyksiä. Maantieteellisesti laajalle alueelle ulottuva keskittymä luo myös hyvän mahdollisuuden huomioida ja hillitä valuma-alueiden negatiivisia vesistövaikutuksia.

Helmi-keskittymät tunnistetaan paikallisesti

Helmi-keskittymiä tunnistetaan, jotta Helmi-ohjelman toimenpiteitä voidaan kohdentaa laajemmiksi, toisiaan tukeviksi kokonaisuuksiksi. Helmi-ohjelman alueelliset yhteistyöryhmät tunnistavat Helmi-keskittymiä. Uudenmaan alueelliseen Helmi-yhteistyöryhmään kuuluu laaja toimijajoukko, joka koostuu Helmi-ohjelmaa toteuttavien organisaatioiden lisäksi keskeisistä alueellisista ja paikallistasolla toimivista sidosryhmistä.

Vihdin kunnan ympäristöpäällikkö Sari Brusila osallistui LUMO-Helmet keskittymän valmistelutyöhön:

”Meillä Vihdissä on tehty pitkäjänteistä ja menestyksekästä yhteistyötä vesistöjen kunnostushankkeissa yli kuntarajojen. Länsi-Uudenmaan monimuotoisuusverkosto -keskittymän hakemuksen laatiminen jatkaa tätä saumatonta työtä. Voimme odottaa aktiivista ja mainiota yhteistyötä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi myös tulevissa yhteistyöprojekteissa. On ilo huomata, että alueen kunnat valmistelevat LUMO-ohjelmiaan aktiivisesti muun virkamiestyön rinnalla”.

Kartta.
Uudenmaan Helmi-keskittymät kartalla.

Helmi-ohjelman toimet suunnitellaan yhteistyössä maanomistajien kanssa

Maanomistajille Helmi-ohjelman toimenpiteet ovat vapaaehtoisia. Kun kohteilla tunnistetaan hoitotarvetta, neuvotellaan maanomistajien kanssa eri kunnostusvaihtoehdoista. Maanomistajien oma osallistuminen suunnitteluun ja hoitotöiden toteutukseen vaihtelee kohteittain ja maanomistajittain. Helmi-ohjelman luonnonhoidon toimenpiteitä tehdään niin suojelualueilla kuin niiden ulkopuolella.

Logo.

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesi- ja rantaluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen ja valtio tukee kunnostus- ja hoitotoimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Paula Salomäki, luonnonsuojeluasiantuntija, paula.salomaki@ely-keskus.fi
Maaret Väänänen, ohjelmapäällikkö, maaret.vaananen@gov.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye