Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n liittojen poliittiset lakot keskeytyvät 8.4. – ilmoitetut lakot toteutuvat suunnitellusti

Jaa

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n hallitus totesi kokouksessaan torstaina, että ammattiliitot keskeyttävät poliittiset työtaistelutoimet ensi maanantaina. Seuraavan kerran SAK:n hallitus arvioi tilannetta kokouksessaan 18. huhtikuuta.

– Hallitus on kertonut, ettei se lakkojen aikana etsi työntekijäpuolen kanssa ratkaisuja. Uusia päätöksiä lakkojen jatkosta ei tehty. Annamme nyt Orpon-Purran hallitukselle tilaa toimia. Lakot keskeytyvät maanantaina 8.4. Olemme valmiit keskusteluihin jo ennen sitä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo. 

Maanantaina 11.3. alkaneilla ja nyt keskeytetyillä lakoilla ammattiliitot ovat vastustaneet hallituksen lukuisia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia. Lakossa on ollut yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Sähköliiton työntekijää. 

Oikeudenmukaisuutta ja kohtuullisuutta 

Eloranta ehdottaa, että ensimmäisenä luottamuksen palauttamiseksi pääministeri Petteri Orpo ottaa selkeän torjuvan kannan huhuihin lakko-oikeuden rajoittamisen aikaistukseen. 

– Haluamme, että työntekijöillä on tulevaisuudessakin todelliset mahdollisuudet puolustautua ja ajaa omia etujaan. Olemme siksi vaatineet kohtuullisuutta lakko-oikeuden rajaamisessa ja järkeä paikallisen sopimisen laajentamiseen. Hallitusohjelmassa on yksipuolisesti työnantajien toiveita. Nyt on tilaisuus etsiä tasapainoa. Pallo on pääministerillä. 

Puheenjohtaja Jarkko Eloranta on huolissaan hallituksen valitseman politiikan seurauksista sekä toimien vaikutuksien arvioinnin puutteista. Ensimmäinen päivä huhtikuuta tulivat voimaan viimeisimmät sosiaaliturvan heikennykset. 

– Hallitus vaikuttaa kylmäsydämiseltä. Moni perhe odottaa huolestuneena tulevaa kehysriihtä. Puheet uusista leikkauksista kovenevat päivä päivältä. Jo tehdyt ja tulevat toimet vaikuttavat merkittävästi suureen joukkoon suomalaisia. SAK vaatii, että hallitus valmistelee omaan puoliväliriiheensä keväällä 2025 vaikutusarvioinnin tehtyjen toimien vaikutuksista. Sen on sitouduttava korjaustoimiin kohtuuttomiksi osoittautuneiden työelämäheikennysten ja sosiaaliturvaleikkausten korjaamiseksi. 

Yhteyshenkilöt

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye