Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Limnell: Otetaan tekoäly vahvasti terveyspalveluiden tueksi –terveydenhuollon älykkäistä ratkaisuista hyötyvät kaikki

Jaa

Hallitus on vahvasti sitoutunut edistämään tekoälyn käyttökohteita suomalaisessa julkisessa terveydenhuollossa. Teknologinen kehitys tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia parantamaan potilaiden hoitoa, tukemaan terveydenhuollon ammattilaisia ja vastaamaan palvelutarpeen kasvuun.

Jarno Limnell. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Jarno Limnell. Kuvaaja: Kimmo Falck.

Hallitus on vahvasti sitoutunut edistämään tekoälyn käyttökohteita suomalaisessa julkisessa terveydenhuollossa. Teknologinen kehitys tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia parantamaan potilaiden hoitoa, tukemaan terveydenhuollon ammattilaisia ja vastaamaan palvelutarpeen kasvuun. Kokoomus haluaa varmistaa, että Suomi pysyy kärkijoukoissa hyödyntämällä älykkäitä ratkaisuja tehokkaasti ja vastuullisesti.

Limnellin mukaan tekoäly tuo konkreettisia hyötyjä potilaille. Tekoäly merkitsee potilaille nopeampaa pääsyä hoitoon, tarkempia diagnooseja ja yksilöllisemmin räätälöityjä hoitosuunnitelmia. Algoritmit voivat analysoida suuria tietomääriä ennustamaan hoidon tarvetta ja tarjota hoitoon uusia näkökulmia.

"Tekoäly tuo terveydenhuoltoon kauan kaivattua lisäkäsiä. Se mahdollistaa potilaille henkilökohtaisemman ja vaikuttavamman hoidon", toteaa Kokoomuksen kansanedustaja ja kyberturvallisuuden dosentti Jarno Limnell.

Limnell painottaa tekoälyn hyötyjä sairaanhoitajille ja lääkäreille. Limnellin mukaan tekoäly tarjoaa ammattilaisille entistä parempia työkaluja päätöksentekoon ja rutiinien sujuvoittamiseen.

”Tekoälyllä voidaan vapauttaa merkittäviä määriä tiedon hakuun ja kirjaamiseen käytettävää työaikaa. Tekoäly voi tiivistää olennaiset esitiedot suurista tekstimääristä, luoda sairaskertomusmerkinnät vastaanoton keskustelun perusteella ja automatisoida esimerkiksi lausuntojen laatimisen”, Limnell sanoo.

"Tekoälyn avulla terveydenhuollon ammattilaisten ainutlaatuista osaamista voidaan hyödyntää entistä tehokkaammin siellä, missä sitä eniten tarvitaan - potilaan kohtaamiseksi," Limnell jatkaa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on kartoittanut generatiivisen tekoälyn käyttökohteita ja hyödyntää teknologiaa jo esimerkiksi kielen käännössä. Hyvinvointialueen TKI johtaja Johan Sanmark on kertonut seuraavasti: ”Olen innoissani generatiivisen tekoälyn tuomista mahdollisuuksista hyvinvointialueelle. Yhä suurempi osa ammattilaistemme työajasta kuluu nykyään tietokoneen parissa. Näillä uusilla teknologisilla ratkaisuilla pystymme vihdoin murtamaan tämän kehityskulun, ja vapauttamaan aikaa tärkeimpään – potilaidemme kohtaamiseen.”

Limnellin mukaan tekoälyn käytöllä on laajat yhteiskunnalliset vaikutukset.

”Yhteiskunnallisesti tekoälyllä on merkittävä potentiaali hillitä terveydenhuollon kustannusten kasvua tehokkuuden ja tuottavuuden parantamisen kautta. Monimutkaisimpien terveysongelmien tunnistaminen ja ennaltaehkäisy ajoissa voi säästää sekä inhimillisiä että taloudellisia resursseja. Lisäksi koulutuksen ja tutkimuksen kehittäminen tekoälyn alueella vahvistaa Suomen asemaa merkittävänä terveysalan innovaatioiden luojana ja vientituotteiden kehittäjänä kansainvälisillä markkinoilla”, Limnell sanoo.

"Tekoäly terveyspalveluissa ei ole vain terveydenhuollon kehittämisen kysymys, vaan se on myös investointi Suomen tulevaisuuden kilpailukykyyn," Limnell painottaa.

Limnell muistuttaa että, on myös ensiarvoisen tärkeää turvata henkilötietojen suoja ja eettisten periaatteiden noudattaminen tekoälyä hyödyntäessä.

”Käyttöönottoon liittyvät riskit on arvioitava huolellisesti, jotta voimme hyödyntää tekoälyä turvallisesti ja luottamuksellisesti terveydenhuollon kehittämisessä. Hallitusohjelman mukaisesti kehitämme samalla sääntelyä siten, että se tukee tekoälyteknologioiden tehokasta käyttöä”, Limnell päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye