Skanska Oy

Helsingin Kalasataman Nihdin korttelin arkkitehtikilpailun voittaja on ratkennut

Jaa

Kalasataman eteläisimmän alueen Nihdin korttelin 10672 tonttien 3 ja 4 arkkitehtuurikutsukilpailun on voittanut Verstas Arkkitehdit ehdotuksellaan ”Dekki”. Kilpailun järjestivät Skanska ja Helsingin kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa.

Voittajaksi valittiin Verstas Arkkitehdit Dekki-nimisellä työllään.
Voittajaksi valittiin Verstas Arkkitehdit Dekki-nimisellä työllään.

Arkkitehtikilpailun tavoitteena oli suunnitella Kalasataman merelliseen kaupunkikuvaan soveltuva asuinkerrostalo, joka muodostuu tiilisestä jalustasta ja sen ylle kohoavasta sirosta tornista. Suunnittelussa tuli kaupunkikuvallisten tekijöiden lisäksi pohtia laadukkaan asumisen ratkaisuja sekä eri kohderyhmien tarpeita asumiselle.

”Alueen asemakaava määrittää suunnittelulle hyvät kaupunkikuvalliset lähtökohdat, joten toivoimme kilpailuun kutsutuilta arkkitehdeiltä panostusta erityisesti asuntosuunnittelun ratkaisuihin sekä paikan erityispiirteiden, merellisyyden ja upeiden kaupunkinäkymien hyödyntämistä asumisen laatutekijöinä”, sanoo Skanska Kotien kaavakehitysjohtaja Ulla Kuitunen

Kilpailuun saatiin neljä erilaista ratkaisua, jotka valottivat tehtävän mahdollisuuksia monipuolisesti ja erilaisin painotuksin. Tuomariston mukaan voittajaksi valittiin ilahduttavan yksinkertaiseksi jäsentynyt työ, joka erottui muista ehdotuksista läpileikkaavalla laadullaan ja johdonmukaisuudellaan. Jalustaosan kaupunkikuvallinen kokonaisilme on rauhallinen, ja torniosan ylöspäin kevenevä, purjemaisesti profiloitu ja tasarytminen ilme on onnistunut. Ehdotuksen asunnot ovat valoisia ja niissä toistuvat harkitut mitoitukselliset, tilalliset ja toiminnalliset piirteet.

”Kilpailukorttelin sijainti Nihdin urbaanien merinäkymien äärellä oli suunnittelun keskeinen lähtökohta. Näkymät tuodaan vaikuttavaksi osaksi talon elämää ja asuntojen tilajärjestys heijastuu vahvasti myös rakennuksen julkisivuihin ja kaupunkikuvalliseen ilmeeseen. Suurin osa asunnoista ulottuu läpi rungon ja avautuu vähintään kahteen suuntaan. Asuntojen keittiö- ja olohuonetilat on suunnattu etelään ja länteen, merellisten kaupunkinäkymien suuntaan”, kertoo voittajatyön suunnittelija Väinö Nikkilä Verstas Arkkitehdeistä.

”Kilpailun voittaneessa ehdotuksessa asuntopohjat ovat erityisen onnistuneet ja merelliset näkymät saatu ansiokkaasti tuotua osaksi asumista. Ehdotuksessa on asemakaavan tavoitteet saatu ratkaistua lisäarvoa tuottavina suunnitteluratkaisuina. Voittajatyö luo erinomaisen lähtökohdan jatkosuunnittelulle ja toteutukseen tähtäävälle kehitykselle”, Ulla Kuitunen jatkaa.

Kohteen ennakkomarkkinointi on tarkoitus aloittaa vuonna 2025.

Kalasatamaan rakennetaan koti noin 30 000 asukkaalle ja sinne on luvassa yli 10 000 työpaikkaa. Skanska on rakentanut aiemmin Kalasatamaan useita asuntokohteita ja muun muassa Verkkosaareen kolmen asuinyhtiön korttelin. Nihdin asuinkohde rakentuu uusien Hakaniemeen, Pasilaan ja Laajasaloon suuntautuvien raitiovaunureittien varrelle ja kävely- ja pyöräilyetäisyydelle kantakaupungista ja sen palveluista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Skanska Kodit, kaavakehitysjohtaja Ulla Kuitunen, puh. 040 832 2225, ulla.kuitunen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Pilvimaari Strömberg, puh. 040 519 4787, pilvimaari.stromberg[at]skanska.fi

Helsingin kaupunki, asemakaavoituksen tiimipäällikkö Matti Kaijansinkko, puh. 09 310 37195, matti.kaijansinkko[at]hel.fi

Verstas Arkkitehdit, arkkitehti Väinö Nikkilä, puh. 045 1135001, vaino.nikkila[at]verstasarkkitehdit.fi

Kuvat

Dekki, Havainnekuva. Verstas Arkkitehdit
Dekki, Havainnekuva. Verstas Arkkitehdit
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Toimimme valituilla kotimarkkina-alueilla Pohjoismaissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhdessä asiakkaidemme ja monimuotoisten tiimiemme kanssa luomme innovatiivisia ja vastuullisia ratkaisuja, jotka edistävät terveellistä elämää yli sukupolvien. Suomessa toimintamme kattaa rakentamispalvelut sekä asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen. Skanska työllisti vuoden 2023 lopussa noin 1 800 henkilöä Suomessa.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skanska Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye