Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus aloittaa jäänsahauksen Tornionjoen suualueella Hellälässä ensi viikolla

Jaa

Jäänsahaus Tornionjoen suualueella Hellälässä aloitetaan maanantaina 8.4.2024. Lapin ELY-keskus varoittaa alueella liikkujia 18 cm leveistä sahausurista ja jään päälle nousevasta vedestä. Jäänsahauksilla pyritään ehkäisemään jääpatojen syntymistä.

sahauslinjoja Hellälässä keväällä 2022
Kuva: Lapin ELY-keskus

Sahausalue sijoittuu Hellälän asuinalueen ja Pukulmin ja Leppikarin saarten kohdalle. Hellälän alueella 18 cm leveitä sahausuria arvioidaan muodostuvan yhteensä noin 40 km. Jäänsahauskone liikkuu kilometrin tunnissa ja alueen sahaaminen kestää arviolta yhden viikon. Jään päällä oleva lumi, sohjo ja vesi voi vaikeuttaa ja hidastaa jääsahausta. Jäänsahauksista syntyy avoimia railoja ja vettä voi nousta jään päälle, minkä vuoksi jäänsahausalueella liikkumista tulee välttää.

Mittausten perusteella Tornionjoen alaosalla on tänä keväänä suurempi riski jääpatojen muodostumiselle

Lapin ELY-keskus on tehnyt 26.3.2024 jäänpaksuuden lisämittauksia Simojoen ja Tornionjoen suualueilla. Mittausten perusteella Tornionjoen alaosalla on tänä keväänä suurempi riski jääpatojen muodostumiselle. Tornionjoella teräsjäätä on Hellälän lisäksi hieman enemmän Suensaaren kohdalla. Suensaaren kohdalla osa jääkannesta on muodostunut alkutalvesta paikalle kertyneestä jäästä, minkä vahvuus on teräsjäätä heikompi.

Simojoella vahvempaa teräsjäätä on joen suualueella sekä nelostien ja rautatiesillan välisellä alueella, minkä vuoksi alueella on kohtalainen jääpatoriski. Teräsjäätä ei kuitenkaan arvioida olevan Simojoella niin paljoa, että alueella ryhdyttäisiin jäänsahaukseen. Simojoen alaosalla asuinalueita on suojattu tulvapenkereillä, jotka mahdollisessa jääpatotilanteessa ehkäisevät vahinkojen syntymistä. Jääpatojen muodostumiseen vaikuttaa erityisesti jään vahvuus jäänlähdön ajankohtana sekä jäänlähdön aikainen virtaama. Jokien suualueilla jääpatoriski on suurempi, jos meri on vielä jäässä jäänlähdön ajankohtana.

Lapin vesistöjen virtaamat ovat vielä talvisissa lukemissa. Viranomaisten tulvakokoukset aloitetaan viikon 16 lopussa, ja samalla aloitetaan varsinainen tulvatilanteen tiedottaminen tarpeen mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354

Vesitalousasiantuntija Anna Kurkela, puh. 0295 037 398

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kartta jääsahausalue Hellala
Kuva 1. Hellälän jäänsahausalue.
Lataa
Teräsjään paksuus, Simojoki alaosa
Kuva 2. Teräsjään vahvuuksia Simojokisuussa ja siltojen välisellä alueella.
Lataa
Kuva 3. Teräsjään vahvuuksia Tornionjoen suualueella Hellälässä ja siltojen yläpuolella.
Kuva 3. Teräsjään vahvuuksia Tornionjoen suualueella Hellälässä ja siltojen yläpuolella.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Vuonna 2024 Lapissa päällystetään teitä ja korjataan siltoja -suunnittelussa kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeitä liikennehankkeita27.5.2024 11:01:27 EEST | Tiedote

Lapin tienpidon ja liikenteen katsaus vuodelle 2024 on julkaistu. Vuonna 2024 Lapin ELY-keskuksella on tienpitoon käytettävissä 90,4 miljoonaa euroa. Teiden päällysteitä korjataan enemmän kuin kahtena vuonna yhteensä. Lappi on saanut CEF (Connecting Europe Facility) -rahoitusta sotilaallinen liikkuvuus -osion kautta useisiin hankkeisiin. Tänä vuonna rakennusurakat sisältävät pääosin siltojen korjausta ja uusimista. Suunnittelussa on kohteita, joilla valmistaudutaan tieverkkojen parantamiseen sekä parantamaan liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän toimintaympäristöä.

Tourism as the beacon for business in Lapland in 2023 – downturn in industrial sectors24.5.2024 09:14:49 EEST | Press release

The Lapland economic trend report is an important knowledge-based management tool for regional development. According to the 2023 report, the annual change in turnover in Lapland was positive only in tourism services, accommodation and catering sector, and business services. In contrast, the industrial sector saw a drop in turnover. Personnel numbers in all sectors in Lapland (including the public sector) developed more positively than the turnover in 2023, showing a growth of 2.0 per cent compared to the previous year.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye