Työterveyslaitos

Monimuotoinen ansiotyö vaatii uudenlaista tukea työkyvyn ylläpitämiseksi

Jaa

Monimuotoisen ansiotyön tekijöiden, eli useaa työtä samanaikaisesti tekevien, työkyvyn tuen suunnittelussa sen erityispiirteet tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon. Kaupan alalla sekä matkailu- ja ravitsemisalalla tehty kysely- ja haastattelututkimus osoittaa, että monimuotoista ansiotyötä tekevien kuormituksen arviointi ja työkyvyn tukeminen ovat haasteellisia tehtäviä. Työkyvystä huolehtiminen jääkin usein työntekijälle itselleen.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 8.4.2024

Työterveyslaitos keräsi tutkimusaineiston sähköisellä kyselyllä ja haastatteluilla. Kyselyyn vastasi 1746 Palvelualan ammattijärjestön PAM:in jäsentä. Heistä 254 kertoi tehneensä viime vuoden aikana useampaa työtä samanaikaisesti. Haastatteluihin osallistui työntekijöiden lisäksi työnantajien, työterveyshuollon ja työsuojeluhallinnon edustajia.   

Monimuotoiseen työhön hakeudutaan useiden eri syiden yhteisvaikutuksesta

Monimuotoiseen ansiotyöhön hakeudutaan monista eri syistä. Taustalla voi olla esimerkiksi puute kokoaikatyöstä, vaihtelun halu, elämäntilanteiden muutokset tai pyrkimys saada työaikajoustoja.  

Valtaosa kyselyyn vastanneista ja monet haastatelluista työntekijöistä tekisivät mieluummin vain yhtä työtä. Haastatteluissa esimerkiksi työstä palautumisen vaikeudet, huoli toimeentulosta sekä vaihtuvien työpalettien kokoaminen koettiin kuormittaviksi. 

Lähes kaikki haastatellut nimesivät kuitenkin monimuotoisuudesta hyviä puolia, kuten mahdollisuudet valita mieluisia työtehtäviä, työnantajia ja työyhteisöjä sekä kehittyä työuralla.  

Työpaikoilla on tukea tarjolla vaihtelevasti 

Työkyvyn ja työturvallisuuden tuki vaihtelee työntekijöiden mukaan työpaikoittain ja usein vaatii työntekijältä omaa aktiivisuutta. Haastatellut työnantajat arvioivat tarjoavansa kattavia tukikäytäntöjä, mutta heidän mukaansa osa-aikaisen tai vuokratyöntekijän työkyvyn heikentymisen havaitseminen on vaikeaa. Myös työterveyshuollon palveluiden saatavuus vaihtelee työpaikoittain.

Tutkimus suosittelee monimuotoista ansiotyötä tekevien huomioimista työpaikoilla  

Työkyvyn ja työturvallisuuden tukeminen edellyttää molemminpuolista, pitkäkestoista ja kokonaisvaltaista sitoutumista, joka ei monimuotoisessa ansiotyössä usein toteudu. Kokonaisvaltaista tukemista vaikeuttavat erityisesti tiedon puute ja työnantajavaihdokset.  

Nykyiset käytännöt on suunniteltu vakituisen ja kokoaikaisen työsuhteen näkökulmasta, mikä ei vastaa monimuotoisen työn tarpeita. Monimuotoisessa työssä korostuukin työkyvyn lukutaidon merkitys. Työntekijöiden on havaittava itse, millaista toimintakykyä ja vireystilaa työ vaatii, kyettävä tunnistamaan ylikuormittumisen merkit ja osattava arvioida omaa osaamistaan suhteessa työtehtäviin.  

Työkyvyn tuen käytäntöjä ja järjestelyjä pitäisi muuttaa niin, että ne vastaisivat paremmin monimuotoisen ansiotyön tarpeita ja tukisivat työntekijöiden hyvinvointia nykyistä tehokkaammin. Tarjolla olevista työterveyshuollon palveluista pitäisi myös kertoa paremmin. Osa tutkimukseen vastanneista ei tiennyt, oliko palveluita järjestetty.

Monimuotoinen ansiotyö voi olla mahdollisuus tai pakko  

Monimuotoinen ansiotyö haastaa myös työterveyshuollon palveluntuottajia ja työsuojeluhallintoa. Työterveyshuolto ei välttämättä tunne useita töitä tekevien kaikkia työolosuhteita. Työterveysyhteistyön jatkuvuutta ja kokonaisvaltaisuutta vaikeuttavat työnantajien vaihdokset.  

Työsuojeluhallinnon edustajat tunnistivat korkeisiin työtuntimääriin liittyvän kuormittumisen uhan. Toisaalta toinen työ voi tuoda tekijöille myös voimavaroja tai se voi olla taloudellinen välttämättömyys. Haastatteluissa korostettiin yksilönsuojan ja yksilönvapauksien tärkeyttä sekä toisaalta jokaisen oikeutta hankkia elantonsa.  

Tutustu tutkimusraporttiin 

Monimuotoinen ansiotyö: haaste työkyvyn tuelle ja työturvallisuudelle (Julkari)

Lisätietoja 

  • Anu Järvensivu, tutkimuspäällikkö, Työterveyslaitos, puh. +358 30 474 8604, anu.jarvensivu@ttl.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Social- och hälsovården kan fås smidig genom att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt3.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

En central förutsättning för att social-och hälsovården ska vara smidig, att man utnyttjar digital teknik, kräver att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt. För att kunna utnyttja tekniken bättre än idag krävs det att man tar större hänsyn till vårdpersonalens åsikter och kompetens. Arbetstagarna behöver också vara involverade i utvecklingen av välbefinnandet i arbetet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye