Varapuu

Työhyvinvoinnin edellytys on taloushuolien poistaminen

Jaa

Suomalaisten rahataidoissa on parantamisen varaan. Vasta nyt on alettu ymmärtää, että rahataidot ovat oleellinen osa työhyvinvointia. Niiden huono tola on yksi kokonaisvaltaisen pahoinvoinnin suurimmista syistä.

Taloistaidot ovat oleellinen osa työhyvinvointia, siksi niitä pitää opiskella ja päivittää.
Taloistaidot ovat oleellinen osa työhyvinvointia, siksi niitä pitää opiskella ja päivittää. Varapuu Oy

Suomalaisten talousosaamisessa on parantamisen varaa. Tämä käy ilmi oikeusministeriön teettämässä tutkimuksessa, jossa selvitettiin suomalaisten taloudellista tietämystä sekä talouteen liittyviä asenteita ja taloudellista käyttäytymistä.

Taloushuolet rasittavat terveyttä eniten, paljastavat verikokeet”, näin toteaa Helsingin sanomien tiedeartikkeli. Samainen artikkeli tietää kertoa, että pitkäaikaiset taloushuolet pilaavat elämää monella tapaa, ne eivät ole vain vakava terveysriski.

Talousosaaminen on merkittävä osa työhyvinvointia, siksi tyky-päivätoimintaan pitäisi ottaa myös talousasiat. Ei ainoastaan vain tyky-päivinä vaan osana jokapäiväistä arkea.

”Mitäpä jos otettaisiin rahasiat puheeksi hauskalla ja rennolla otteella, syyllistämättä? Raha-asioiden ei tarvitse olla vaikeaa talousjargonia, tylsää ja puuduttavaa budjetointia tai tuskallista pennin venytystä. Mitäpä jos työntekijät saataisiin porukalla innostumaan raha-asioistaan ja uskomaan omaan kykyynsä hoitaa niitä vauraalla tavalla”, innostaa Varapuun toimitusjohtaja Mikko Sjögren.

Hän tietää kokemuksesta, että työpaikoilla saadaan parhaimmillaan aikaiseksi rahasta puhumisen kulttuuri. Jos työkaverit huomaavat, että jollain on raha-asioiden kanssa haasteita, ei ryhdyttäisi vinoilemaan vaan pyrittäisi auttamaan.

Jeren tarina:

Säästämisellä ei vaurastu

 
“Tuntui, että muilla on kivaa, mulla ei. Elämä menee ohi. Rahaa tarvitaan mukavaan elämään. Turhauduin ja stressaannuin. Alkoi ahdistaa ja rintaa puristamaan. Kaikki oli harmaata, en nähnyt elämän värejä. Ei voinut osallistua mihinkään, ei voinut varata ulkomaan matkoja, jotka ovat lähellä sydäntäni. Säästämisellä raja tulee hyvin nopeasti vastaan. Tarvitaan järeämpiä keinoja. Ei voinut muuttaa entistä pienempään asuntoon ja syödä vieläkin vähemmän”, muistelee Jere Niininen, 39-vuotias mies Tampereelta. Entinen autonpesijä nykyinen päätoiminen yrittäjä.

Hänen kohdallaan rahattomuus näkyi kaikessa elämässä. 
”Aloin valvoja öitä. Perheen perustamisestakaan ei voinut edes haaveilla, kun itsestäänkään ei kyennyt huolta pitämään.”

Onneksi löytyi valmennus

"Löysin internetissä Varapuun valmennuksen, jossa voi oppia taitavammaksi rahan kanssa. Ymmärsin valmennuksen nähtyäni, että omilla taidoilla en pysty itseäni pelastamaan taloudellisesta ahdingosta”, menin opiskelemaan rahataitoja Varapuun pääkouluttaja Mikko Sjögrenin johdolla. 

Valmennuksessa Jere oppi järjestämään raha-asioitaan aivan uudella tavalla.
”Laiton niin sanotusta tulot ja menot niille kuuluviin koreihin. Ja sitten ryhdyttiin katsomaan valmennuksessa, että mistä sitä rahaa voisi saada lisää”, hän selvittää.

”Jokainen osaa jotain ja kai minäkin jotain. Oma osaamiseni on tuulilasin korjaaminen, sen taidon opin päätyössäni autonpesufirmassa. Tuulilasikorjauksen ympärille rakensin oman bisnekseni. Aluksi korjasin tuulilaseja oman työn ohessa. Siinä vaiheessa riitti, että saan lisätuloa 500—1000 euroa kuukaudessa” selvittää Jere.

Hänen taloudellinen kelkkansa muutti suuntaa pikkuhiljaa. Laskupino katosi ja rahaa vielä jäikin.
”Oli aivan mahtava fiilis”, Jere summaa.

Muuttunut tilanne

”Tärkeintä on, että itseluottamukseni on muuttunut. Olen oppinut mitä pitää tehdä talousasioiden kuntoon saattamiseksi. Tiedän myös tasan tarkkaa, miten tulee toimia, jos raha-asiat alkavat luisua väärään suuntaan”, sanoo mies nöyrän ylpeästi.

Nyt Jeren talous on ylijäämäinen. 
”Ei tarvitse laskea kaupassa viimeisiä roposia, että mihin on varaa.”

Hänellä on puskuria ja sijoituksia sekä myös pitkäntähtäimen suunnitelmia taloutensa kohentamiseen entisestään.

Jere suosittelee kaikille Varapuun koulutusta, varsinkin niille, joilla ei olisi varaa laittaa siihen satasta tai kahta. Jos niin huonosti raha-asiat ovat, niin silloin ehdottomasti pitää tehdä paljonkin, että saa oman talouden rateilleen.

Jere tietää mistä puhuu, vaikka hänen velkahelvettinsä ei ollut pahimmasta päästä, se silti vei yöunet ja toi elämään noidankehän ja näköalattomuutta. Jeren talous oli aika hyvä, silti hän osasi kuluttaa rahaa ja velkaantua.

”Ilman taloustaitoja oma talouteni luisui vääjäämättä huonoon suuntaan. Tarvitsin apua ja siinä Mikko oli isona apuna. Hän näki tilanteen ulkopuolisin silmin ja osasi auttaa rahataidonammattilaisena”, sanoo Jere kiitollisena.

Jeren tarina kokonaisuudessaan täältä.

Tukiverkosto ja sparraaja

Velkahelvetin ja rahahuolien kanssa kamppailevat suomalaiset tarvitsevat tukiverkoston ja sparraajan sekä toimintaohjeita.

Näillä askelilla saat taloudellisen ryhtiliikkeen aikaiseksi:

  1. Ota vastuu itsestäsi ja raha-asioistasi.
  2. Tee päätös, että laitat raha-asiasi kuntoon
  3. Tunne oma taloutesi eurolleen. Älä huijaa itseäsi niissä.
  4. Suunnittele oma taloutesi realistisesti.
  5. Tee taloudestasi ylijäämäinen pikkuhiljaa.
  6. Hanki puskuria. Se tuo turvaa ja itsetuntoa.
  7. Hankiudu huonoista lainoista eroon mahdollisimman nopeasti.
  8. Opiskele rahataitoja nyt ja tulevaisuudessa. Jos repsahdat, tiedät miten toimia.

Muista, että et ole yksin rahahuoliesi kanssa, muutkin ovat samassa liemessä. Pyydä apua, hanki taloustaitojen tukiverkosto ja sparraaja itsellesi. Apua löytyy livenä ja virtuaalisesti, Aloita vaikka täältä: www.varapuu.fi.

Toimittajat saavat veloituksetta 39 €:n Työhyvinvointia rahataidoilla e-kirjan. Tilaa kirja Mikolta: mikko@varapuu.fi

Täältä löytyy Varapuun tapahtumat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Sjögren
040 555 4632
mikko@varapuu.fi

Kuvat

Taloistaidot ovat oleellinen osa työhyvinvointia, siksi niitä pitää opiskella ja päivittää.
Taloistaidot ovat oleellinen osa työhyvinvointia, siksi niitä pitää opiskella ja päivittää.
Lataa

Valmennusyhtiö Varapuu järjestää rahankäytön, sijoittamisen ja vaurastumisen valmennuksia. Vuonna 2007 perustetun yhtiön tarkoitus on opettaa ihmisille järkeviä taloustaitoja — sitä, miten tavallinen ihminen voi oppia taitavaksi rahan kanssa ja vaurastua esimerkiksi sijoittamalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varapuu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye