Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Ensiasunnon ostajat 2024: Varainsiirtoverovapauden poistaminen on vaikuttanut erityisesti naisiin ja alimpiin tuloluokkiin

Jaa

Myös ensiasunnon ostajat ovat joutuneet vuoden alusta maksamaan varainsiirtoveroa. Ensiasunnon ostajat 2024 -kyselyn mukaan suurta osaa nuorista asuntohaaveilijoista veron paluu ei haittaa, mutta reilun kolmanneksen asuntosuunnitelmia se hidastaa. Danske Bankin mukaan vero ei ole hyydyttänyt kaupankäyntiä.

Ensiasunnon ostajien edut karsiutuivat vuodenvaihteessa, kun eduskunta poisti ensiasunnonostajan varainsiirtoverovapauden. Asunnonvaihtajien varainsiirtovero puolestaan laski uudistuksen yhteydessä.

Danske Bank Suomen Ensiasunnon ostajat 2024 -tutkimuksen mukaan ensiasunnon ostajia koskevan vapauden poisto on vaikuttanut erityisesti naisten, 25-34-vuotiaiden ja alimman tuloluokan edustajien suunnitelmiin. Alimman tuloluokan edustajien vastaajat uskovat muita useammin, etteivät he voi enää ostaa omistusasuntoa (10 %). Alimman tuloluokan edustajiksi luetaan alle 15 000 euroa vuodessa tienaavat.

Varainsiirtoverovapaus koski ennen vuotta 2024 ensiasuntonsa ostaneita. Vuoden alusta asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden varainsiirtovero on 1,5 prosenttia. Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero on 3 prosenttia.

Danske Bank Suomen henkilöasiakkaiden lainoista vastaavan johtajan Sari Takalan mukaan kulujen lisääntyminen vaikuttaa lainanottohaluihin. Tyypillinen Danske Bankin myöntämä ensiasuntolaina on kooltaan noin 185 000 euroa. Jos tällaisella asuntolainalla hankkii asunto-osakkeen, on siitä vuodenvaihteen jälkeen joutunut maksamaan varainsiirtoveroa 2 775 euroa.

”Naisten heikko luottamus omaan talouteen on näkynyt myös aiemmissa Danske Bankin tutkimuksissa. Samasta ilmiöstä kertoo myös naisten ensiasunnon hankintaan liittyvä epävarmuus. Useat alimman tuloluokan edustajat ovat opiskelijoita, mutta on huolestuttavaa, jos he eivät pidä omistusasumista itselleen tulevaisuudessa realistisena vaihtoehtona. Asuntomarkkinoiden kokonaistilanne on tällä hetkellä edelleen otollinen ensiasunnon ostajalle, sillä harkinta-ajat ovat pitkiä, ja asuntojen hinnat ovat alhaalla.”

Tutkimuksen mukaan kuitenkin valtaosa (84 %) suomalaisnuorista haluaa edelleen omistaa asunnon. Osuus on pysynyt vakaana vuodesta 2016, jolloin Ensiasunnon ostajat -tutkimus tehtiin ensimmäisen kerran. Valtaosan asuntosuunnitelmiin varainsiirtoverovapauden poistaminen ei vaikuta (54 %). Reilu kolmannes (36 %) kertoo, että päätös hidastaa asuntohaaveita.

Verovapauden poistaminen näkyi loppuvuodesta Danske Bankin lainatarjouspyynnöissä, joihin tuli piikki veromuutoksen julkistamisen jälkeen.

”Lokakuun kiivaimpina viikkoina joka toinen asuntolainanhakija oli ostamassa ensiasuntoaan. Nyt ensiasuntolainahakemusten tahti on rauhoittunut. Inflaation ja korkojen laskiessa odotamme, että koko asuntokauppa vilkastuu loppuvuotta kohden”, Takala kertoo.

Ensiasunnon ostajat 2024 -tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy Danske Bank Suomen toimeksiannosta. Kysely toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 24.-31.1.2024 Manner-Suomen suomenkielistä väestöä edustavalla näytteellä. Kyselyyn vastasi määräajassa 1124 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa, jotka edustavat tässä tutkimuksessa noin 1,5 miljoonaa 18-39 -vuotiasta suomalaista.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala
Henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala
Lataa

Liitteet

Linkit

Danske Bankista

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. 

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye