Atena

Vavahduttava tietokirja Katkerat puutarhat kertoo Euroopan riistettyjen siirtotyöläisten tarinan

Jaa

Raadollinen tietokirja näyttää järkyttävät olosuhteet, joissa halvat tuontikasvikset kasvatetaan. Kaisa Beltranin kirjoittamaa teosta syventävät Johanna Erjonsalon tarkkanäköiset valokuvat.  

14-tuntisia työpäiviä tulikuumissa kasvihuoneissa tuholaismyrkkyjä hengittäen. Palkka, jolla saa asunnon vain slummista. Hyväksikäyttöä, seksuaalista häirintää, äärimmäistä köyhyyttä. Näissä olosuhteissa Espanjan paperittomat siirtolaiset tuottavat halpoja hedelmiä ja vihanneksia ruokapöytiimme. 

Todennäköisesti kannamme joka kauppareissulta kotiin palan Espanjaa. Usein tuo pala tulee maan tärkeimmiltä tuotantoalueilta, Huelvasta ja Almeríasta. 

Ravistelevassa teoksessa Katkerat puutarhat – Euroopan riistettyjen siirtotyöläisten tarina kuljetaan siirtolaisten slummeissa ja annetaan ääni työntekijöille, erityisesti naisille, jotka maksavat halpojen vihannesten hinnan omasta selkänahastaan.  

Maataloustuotannon yhteyteen on muodostunut omalakinen varjomaailma, jossa työsopimukset uupuvat tai niistä pitää maksaa tuhansia euroja, puolet siirtotyöläisten palkasta katoaa välikäsien taskuun ja työläisiä kohdellaan kuin orjia.  

Hyväksikäyttöön syyllistyvät niin suurten kuin pienten maatalousyritysten omistajat ja esihenkilöt sekä siirtolaisten maanmiehet ja -naiset, jotka toimivat maksullisina työnvälittäjinä. 

Katkerat puutarhat kertoo Välimeren alueen maataloustuotannossa työskentelevistä siirtolaisista, heidän epäinhimillisistä olosuhteistaan ja niitä ylläpitävistä rakenteista. Kirja keskittyy Andalusiaan, joka on suomalaisille tutuin osa Espanjaa – siirtotyöläisten olosuhteet ovat siellä myös kaikkein pahimmat. 

Kaisa Beltran on espanjalaiseen yhteiskuntaan perehtynyt toimittaja ja tietokirjailija. Johanna Erjonsalo on palkittu kuvajournalisti, joka työskentelee lehtikuvaajana sekä Suomessa että ulkomailla. Hänet on palkittu vuoden 2023 parhaasta lehtikuvasta ja hän sai lisäksi samassa kilpailussa kunniamaininnan Katkerat puutarhat -kirjassa olevasta henkilökuvastaan.  Tekijöiltä on aiemmin ilmestynyt teos Kadonneet tytöt – Aurinkorannikon seksikaupan uhrit ja haavoittuneet (Atena, 2021). 

Katkerat puutarhat ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Hanna Saaren lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 25.4.  

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi  

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutuuskirja tarjoilee suosituimmat lifestyle-vinkit sadan vuoden takaa11.4.2024 08:21:00 EEST | Tiedote

Kun tahdot kartuttaa onneasi, opettele yöjuoksemisen taito, suorita kosinta oikein ja muuta siitinelosi taidenautinnoksi. Jos tavoitteenasi on pidentää ikää, vahvista hermovoimaasi, pureskele aterialla myös viini ja uhraa päivittäin ainakin puoli tuntia halkojen hakkaamiseen. Pidä huolta, että ulostus tapahtuu kerta päivässä. Käytä huokoisesta kankaasta tehtyjä vaatteita. Nuku pimeässä ja hiljaisessa huoneessa, ikkuna tai ainakin venttiilit ja uunipelti auki. Ja ennen kaikkea kylve säännöllisesti, sillä se auttaa kaikkiin ongelmiisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye