Pirkanmaan ELY-keskus

Kevät etenee nyt vauhdilla Pirkanmaalla − järvien vedenkorkeus nousee reippaasti

Jaa

Nyt viedään viimeisiäkin lumia, kun säät lämpenevät. Vedenkorkeudet nousevat reippaalla vauhdilla Pirkanmaalla. Järvissä vesi nousee selvästi keskimääräistä korkeammalle tasolle, eikä tulvien aiheuttamilta rakennusten kastumisiltakaan voida välttämättä välttyä. Tulevien viikkojen sääennusteilla on suuri merkitys tulvien kehittymiseen.

Lunta taustalla ja vesilätäkkö etualalla kirkkaassa auringonpaisteessa.
Kun viimeisetkin lumet sulavat, vedenkorkeudet nousevat reippaalla vauhdilla Pirkanmaalla. Kuva: Unsplash

Lumet ovat sulaneet sulamispiikkeinä helmikuun loppupuolelta asti. Tämä on osittain helpottanut kevättulviin varautumista, kun keskimääräistä suurempi lumikuorma on sulanut vähitellen. Välillä kuitenkin rajut ja osittain paikallisetkin vesi- ja lumisateet ovat nostaneet lumen vesiarvoa ja aiheuttaneet suuria virtauksia.

Pirkanmaan pohjois- ja itäosissa lumen sulaminen on ollut vielä toistaiseksi melko vähäistä ja vedenkorkeudet ovat nyt vasta lähdössä kovaan nousuun.

Säännöstellyissä järvissä juoksutukset ovat suuria

Jää on ollut vahvaa Kokemäenjoen alaosilla kuluneen talven aikana. Jäiden liikkeellelähdön estämiseksi joen virtaamat on pidetty säännöstelyn avulla maltillisena. Tämä on tehty juoksutusta säätelemällä Pirkanmaan suurimmissa säännöstellyissä järvissä, joita ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi. Säännöstelyllä voidaan ehkäistä erityisesti Satakunnassa Kokemäenjoen alaosiin kertyvien jääpatojen muodostumista ja samalla estää tulvahaittoja muun muassa Porissa. 

Juoksutuksella tarkoitetaan säännösteltyjen järvien veden virtauksen määrän säännöstelyä rakenteellisilla ratkaisuilla, kuten voimalaitospadoilla tai kanavilla.

− Tällä hetkellä Kokemäenjoessa vettä virtaa säännöstelylupien maksimimäärän verran, koska vettä on jo nyt paljon liikkeellä ja säännöstellyissä järvissä pyritään pitämään vielä varaa sulamisvesille, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Piia Tikka.

Säännösteltyjen järvien juoksutukset ovat nyt melko suuria. Etenkin Vanajavedellä juoksutus on nostettu lupaehtojen maksimiin, mikä näkyy voimakkaana virtauksena Lempäälän kanavassa ja sen lähialueilla. 

− Vanajaveden vedenkorkeus on noussut nopeasti, sillä järvessä on pidätetty tulvavesiä alapuolisen vesistön vahinkojen välttämiseksi. Viime päivinä juoksutukset ovat olleet todella suuria, tällä estetään vedenkorkeuden liiallinen nousu, kertoo vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Pato%2C%20josta%20virtaa%20vuolaasti%20vett%E4
Vanajaveden vedenkorkeutta säännöstellään Herralanvirran padon lisäksi Lempäälän kanavalla (kuvassa). Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Tulvia odotettavissa Längelmäveden reitille

Tavanomaista suuremman lumikuorman takia vedenkorkeuksien ennakoidaan nousevan keskimääräistä korkeammalle. Maaliskuun lämpöiset sääjaksot pienensivät kuitenkin  lumikuormaa.

− Nyt on ennustettu todella lämmintä jaksoa, joten kevät tulee vauhdilla. Tämä tarkoittaa sitä, että vedenkorkeudet nousevat nopeasti ja virtaamat ovat suuria. Sääennusteet voivat kuitenkin vielä muuttua, joten tulvien ennustettavuus vaihtelee, toteaa Tikka.

Tänä vuonna etenkin Pirkanmaan itäosissa Längelmäveden reitillä on odotettavissa keskimääräistä ja viime keväistä suurempia tulvia. Längelmäveden, Mallasveden ja Iso-Roineen vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan yli 30 cm tavanomaista korkeammalle. Tulvien ennustetaan olevan yhtä suuria kuin vuonna 2022, jolloin jonkin verran rakennuksiakin kastui. Tulvahuiput osuvat pääosin toukokuun alkupuolelle.

− Ainakin jonkin verran peltoja kastunee ja rannanläheiset rakennukset voivat olla vaarassa, arvelee vesitalousasiantuntija Nina Parviola Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus

johtava vesitalousasiantuntija Piia Tikka
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
puh. 0295 036 042

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye