Vaasan kaupunki - Vasa stad

Aimo Nyberg ja Ilkka Virtanen luennoivat kansalaisopisto Almassa Suomen Vapaudenpatsaan historiasta ja symboliikasta

Jaa

Kaikille avoin ja maksuton Suomen Vapaudenpatsas ja sen symboliikka -luento pidetään Vaasan kansalaisopisto Almassa keskiviikkona 24.4.2024 klo 18–19.30, Raastuvankatu 31, auditorio B231, 2. kerros. Luento pidetään suomen kielellä.

Kuva: Aimo Nyberg
Kuva: Aimo Nyberg

Vaasassa on useita sotien muistomerkkejä, joita Suomessa on vain yksi mm. Jääkäripatsas ja Suomen ilmailun muistomerkki (Kotkapatsas). Vapaudenpatsas on muistomerkeistä ehdottomasti vaikuttavin. Kansalaisopisto Alman luennolla avataan Suomen Vapaudenpatsaan historiaa ja symboliikkaa tarkastelemalla muistomerkin yksityiskohtia.

Itsenäisyyden ja vapauden symbolit

Vaasassa on kolme kansallista muistomerkkiä, jotka liittyvät maamme itsenäisyyden alkuhetkiin ja kertovat näin Vaasan merkityksestä maallemme tuon kriittisen ajan tapahtumissa. Tärkein muistomerkeistä on professori Yrjö Liipolan toteuttama Suomen Vapaudenpatsas, joka paljastettiin suurin juhlallisuuksin Vaasan torilla 9.7.1938. Jääkärikapteeni Lauri Leppäsen veistämä Jääkäripatsas paljastettiin Hovioikeuden puistossa Jääkäripataljoona 27 jääkärien kotiinpaluun 40-vuotismuistopäivänä 25.2.1958. Presidentti Kyösti Kallion pojan kuvanveistäjä Kalervo Kallion suunnittelema Suomen ilmailun muistomerkki (Merikotka-patsas) paljastettiin 12.10.1969 Vaskiluodon sillan kupeessa muistoksi Puolustusvoimien ja Suomen ensimmäisen lentokoneen Thulin Typ D laskeutumisesta paikalle 6.3.1918.

Nämä kolme muistomerkkiä ovat saaneet innoituksensa ja ovat pysyvänä muistutuksena itsenäisyyden saavuttamisen vaatimista ponnistuksista, uhrauksistakin. Myöhempien sotien vielä suuremmat vaatimukset ja raskaammat uhraukset saavutetun itsenäisyyden turvaamiseksi ovat muuttaneet suhtautumista muistomerkkeihin niin, että ne koetaan nyt alkuperäistä kokonaisvaltaisemmin maamme itsenäisyyden ja vapauden symboleiksi. Erityisen selvästi tämä tulee esille Vapaudenpatsaan kohdalla, josta on tullut viime sotiemme veteraaneille tärkeä ja rakas isänmaallisen ajattelun symboli. Onkin luontevaa, että Suomen Vapaudenpatsas on näkyvästi esillä Vaasassa tänä vuonna järjestettävän Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan esitteissä ja ohjelmistossa. Näin oli myös vuonna 1998, jolloin Vaasassa järjestettiin edellisen kerran vastaava tilaisuus. Veteraanipäivän läheisyydessä järjestetään valtakunnallisen tapahtuman lisäksi aiheeseen liittyvää paikallista oheisohjelmaa. Kansalaisopisto Alman yleisöluento on osa Veteraaniviikkoa. Koko viikon ohjelma on osoitteessa www.kansallinenveteraanipaiva.fi

Luennoitsijoina toimivat kuvataiteen opettaja Aimo Nyberg ja professori Ilkka Virtanen. He käsittelevät yhteisesti toteuttamassaan luennossa Vapaudenpatsaan historiaa ja symboliikkaa. Luennolla kuullaan katsaus muistomerkkihankkeen vaiheista Mannerheimin vuoden 1918 aloitteesta Liipolan toteutukseen 1938 sekä opastettu patsaan symboliikkaan pureutuva virtuaalinen tutustumiskierros patsaan ympäri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava rehtori Sannasirkku Autio, Vaasan kaupungin opistot,
puh. 0400 299 826, sannasirkku.autio@edu.vaasa.fi

Kuvataiteen opettaja Aimo Nyberg
puh. 050 3308540, aimonyberg@gmail.com

Professori Ilkka Virtanen
puh. 050 537 7909, ilkka.virtanen@uwasa.fi

Linkit

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye