Tulli

Tulli havaitsi ongelmia lastenvaatteiden kiristysnyöreissä – vuodevaatteet pääosin turvallisia

Jaa

Tulli hylkäsi 8 prosenttia valvomistaan tekstiileistä vuonna 2023. Eniten ongelmia oli lasten vaatteiden liian pitkissä kiristysnyöreissä. Tullin tuoteturvallisuusvalvonta kohdennetaan kuluttajatuotteisiin.

Tulli valvoi ja tutki vuonna 2023 yhteensä 210 Suomeen maahantuotua lastenvaatetta sekä petivaatetta. Tekstiilien valvonta kuuluu Tullin valvontasuunnitelmaan, jonka mukaisesti valitaan tuotteet pistokoeluontoisesti ja riskiarvion perusteella maahantuoduista eristä. Tutkituista näytteistä vaatimustenvastaisiksi todettiin lasten vaatteita ja petivaatteita. Tyypillisin hylkäyksen syy lastenvaatteissa oli vaaralliset kiristysnyörit.

– Lasten ja nuorten vaatteissa pään ja kaulan alueella olevat nyörit ovat vaarallisia, mutta niitä löytyy valvonnassamme varsin harvoin, yleensä muutamia tuotteita vuodessa. Suomessa maahantuojat ovat yleensä valveutuneita ja tuntevat yleisimmät riskit, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Kiristysnyörit tai pienet osat voivat aiheuttaa vaaraa – vuodevaatteet pääosin turvallisia

Lastenvaatteiden nauhoille ja kiristysnyöreille on EU-standardissa lueteltu turvallisuusvaatimukset. Vaatimusten tarkoituksena on minimoida riskiä, että nauhat tai nyörit tarttuisivat vahingossa johonkin ja aiheuttaisivat muuan muassa kuristumisvaaran.

– Pienten lasten huppujen nauhojen tarttumisesta esimerkiksi leikkikenttävälineisiin voi pahimmillaan seurata lapsen kuristuminen. Isompien lasten vaatteiden vyötärön ja alahelmojen nauhojen tarttuminen esimerkiksi polkupyörään voi aiheuttaa vakavia vammoja. Vuoden aikana olemme tutkineet useita lasten housuja, joissa vyötärön kiristysnyörien päät ovat olleet liian pitkiä tai liian paksuja. Joskus vaatteen nyörit on suunniteltu näyttäviksi yksityiskohdiksi ilman että on kiinnitetty huomiota niiden turvallisuuteen, kertoo tullikemisti Siru Viljakainen.

Suurin osa Tullin tutkimista vuodevaatteista todettiin vaatimustenmukaisiksi. Muutamia tuotteita hylättiin liian suurien formaldehydipitoisuuksien vuoksi.

– Isoja ongelmia ei tutkimistamme petivaatteista löytynyt. Muutamassa tuotteessa todettiin olevan kuitenkin runsaasti formaldehydiä. Formaldehydi on erittäin myrkyllinen aine. Vaatteesta sitä vapautuu hengitysilmaan ja siitä voi saada hengitysoireita jo pienissä pitoisuuksissa. Lisäksi se voi aiheuttaa ärsytystä silmille ja iholle. Formaldehydin pitoisuutta tekstiileissä säädelläänkin sen vuoksi EU:n kemikaaliasetuksella. Kemikaalijäämien vuoksi erityisesti lasten tekstiilit ja pidempään ihokosketukseen tulevat tekstiilit, kuten vaatteet ja lakanat, kannattaa aina pestä ennen käyttöä, Siru Viljakainen sanoo.

Vastuu tuoteturvallisuudesta aina valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä

Tuotteiden turvallisuus on aina toimijan vastuulla. Tulli valvoo sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien tuotteiden turvallisuutta maahantuonnin yhteydessä. Tulli valitsee tutkittavat näytteet pohjautuen vuosisuunnitelmaan ja riskinarviointiin. Näytteitä otetaan sekä maahan tuotavista eristä että toimijoiden varastoilta. Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät kuulu viranomaisten valvonnan piiriin.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling puh. +358 40 332 3325

tullikemisti Siru Viljakainen, yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta: puh. +358 295 527 150 tai viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Suomen Tulli on osa EU-tullia ja se vaikuttaa meihin kaikkiin16.5.2024 11:33:47 EEST | Tiedote

EU on tulliliitto ja Suomen EU-kaupan osuus on 63,5 prosenttia ulkomaankaupasta. Kaikkien EU-maiden tulliviranomaiset toimivat samojen tavarakauppaa sääntelevien käytäntöjen mukaan ja EU-maiden välisessä kaupassa ei ole tullimaksuja. Tullit valvovat EU:n ja sen ulkopuolisten maiden välisten kauppasopimusten toteutumista käytännössä. Tulevaisuudessa tulliliiton on tarkoitus tiivistyä entisestään EU:n tulliuudistuksen myötä.

Ensimmäinen tulliasema perustettiin autolauttoja varten 65 vuotta sitten – Tullimuseo aukeaa kesäkauteen tänään15.5.2024 12:50:50 EEST | Tiedote

Suomen autolauttaliikenne alkoi 65 vuotta sitten. Yksi ensimmäisistä autolautoista oli Korppoon Galtbystä kesällä 1959 liikenteen aloittanut höyrylautta. Autolautat ovat myös tänään kesäkauteen avautuvan Tullimuseon Lautalla lännestä -näyttelyn aihe. Suomenlinnassa sijaitseva Tullimuseo on auki tiistaista sunnuntaihin läpi koko kesän ja sinne on vapaa pääsy.

Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta23.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

Huomenna vietetään Koiranpäivää. Vuosittainen valtakunnallinen teemapäivä kannustaa koiranomistajia viettämään mukava päivä koiransa kanssa. Monesti rakas lemmikki on myös matkakumppani. Koiranomistajan vastuulla on selvittää Suomeen paluuseen liittyvät vaatimukset jo ennen ulkomaille lähtöä. Kun vaadittavat rokotukset, lääkitykset ja asiakirjat ovat kunnossa, kotiinpaluu sujuu ongelmitta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye