Vaasan kaupunki - Vasa stad

Aimo Nyberg och Ilkka Virtanen föreläser på medborgarinstitutet Alma om Finlands Frihetsstatys historia och symbolik

Dela

Den för alla öppna och avgiftsfria föreläsningen Suomen Vapaudenpatsas ja sen symboliikka hålls på medborgarinstitutet Alma onsdag 24.4.2024 kl. 18–19.30, Rådhusgatan 31, auditorium B231, 2:a våningen. Föreläsningen hålls på finska.

Foto: Aimo Nyberg
Foto: Aimo Nyberg

I Vasa finns det flera sådana minnesmärken över krigen som det bara finns ett exemplar av i Finland, bl.a. Jägarstatyn och minnesmärket över Finlands flygvapen (Havsörnsstatyn). Av dem är Frihetsstatyn absolut den mest imponerande. På medborgarinstitutet Almas föreläsning får deltagarna ta del av Finlands Frihetsstatys historia och symbolik genom en granskning av detaljerna på minnesmärket.

Symboler för självständighet och frihet

I Vasa finns tre nationella minnesmärken som ansluter sig till den allra första tiden av Finlands självständighet och således berättar om Vasas betydelse för vårt land under denna kritiska tid. Det viktigaste av minnesmärkena är Finlands Frihetsstaty som skulpterades av professor Yrjö Liipola. Statyn avtäcktes under stora festligheter på Vasa torg 9.7.1938. Jägarstatyn som gjordes av jägarkapten Lauri Leppänen avtäcktes i Hovrättsparken 25.2.1958 på 40-årsdagen efter att jägarna i 27:e Jägarbataljonen kom hem. Minnesmärket över Finlands flygvapen (Havsörnsstatyn) som ritades av bildkonstnär Kalervo Kallio, president Kyösti Kallios son, avtäcktes 12.10.1969 vid Vasklotbron till minne av att Försvarsmaktens och Finlands första flygplan Thulin Typ D landade på platsen 6.3.1918.

Dessa tre minnesmärken har fått sin inspiration från och är en bestående påminnelse om de kraftansträngningar och även uppoffringar som självständigheten krävt. De ännu större kraven och tunga uppoffringar vid senare krig för att trygga självständigheten har förändrat hur vi förhåller oss till minnesmärkena. Nu ses de i ännu större omfattning än ursprungligen som symboler för vårt lands självständighet och frihet. Speciellt tydligt kommer detta fram i fråga om Frihetsstatyn, som blivit en viktig och älskad symbol för fosterländska tankar för veteranerna från våra senare krig. Det är därför naturligt att Finlands Frihetsstaty har en synlig roll i broschyrerna och programmet för Nationella veterandagens huvudfest som i år ordnas i Vasa. Så var det också 1998, då ett motsvarande evenemang senast ordnades i staden. I anslutning till veterandagen ordnas utöver det nationella evenemanget även lokalt kompletterande program om temat. Föreläsningen för allmänheten på medborgarinstitutet Alma är en del av Veteranveckan. Programmet under hela veckan finns på www.kansallinenveteraanipaiva.fi

Föreläsare är läraren i bildkonst Aimo Nyberg och professor Ilkka Virtanen. På sin gemensamma föreläsning behandlar de Frihetsstatyns historia och symbolik. Deltagarna får ta del av en översikt över de olika skedena i projektet med minnesmärket från Mannerheims initiativ 1918 till genomförandet av Liipola 1938 samt en guidad, virtuell tur runt statyn med fokus på dess symbolik.

Nyckelord

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye