Maksuton matalan kynnyksen terapiapalvelu vastaa nuorten kasvaviin mielenterveyshaasteisiin
Nuorten mielenterveyspalveluiden tarve on ollut hälyttävän suurta ja jonot palveluihin ovat pitkiä (Kouluterveyskysely 2023, Nuorisobarometri 2022). Mielenterveyden haasteet näkyvät kotona, kouluissa, työpaikoilla sekä vapaa-ajalla. Lasten ja nuorten keskus ja A-klinikkasäätiön Nuortenlinkki tarjoavat yhteistyössä videovälitteistä terapiapalvelua alle 29-vuotiaille, mahdollistaen nopean pääsyn terapiatapaamiseen.
Walk in terapia on maksutonta ja nimetöntä mielen hyvinvointia tukevaa matalan kynnyksen mielenterveysapua, joka on suunnattu alle 29-vuotiaille. Videovälitteinen Walk in terapia alkoi huhtikuussa Lasten ja nuorten keskuksen (LNK) sekä A-klinikkasäätiön Nuortenlinkin toimesta. Palvelu on Suomessa ensimmäinen laatuaan, missä ammatilliset terapeutit tarjoavat apua verkossa ajanvarauksetta ja maksutta.
“Olen iloinen, kun pystymme tarjoamaan ilmaista Walk in terapiaa valtakunnallisesti kaikille nuorille pätevien ja innostuneiden vapaaehtoisten terapeuttien avulla”, iloitsee Lasten ja nuorten keskuksen suunnittelija Elina Plihtari
Verkossa toteutuvaa terapiaa on saatavilla joka tiistai klo 17–19 osoitteessa: www.nuortenlinkki.fi/walkinterapia. Keskustelemaan voi tulla esimerkiksi elämäntilanteeseen liittyvistä haasteista, kriiseistä, ihmissuhteisiin liittyvistä asioista tai tunne-elämän kysymyksistä. Päivystäjillä on soveltuva pohjakoulutus sekä lyhyt- tai psykoterapeutin pätevyys tai he ovat terapeuttiopiskelijoita. Yhden terapiatapaamisen kesto on noin 45 minuuttia. Palvelu ei vaadi kirjautumista ja palveluun voi liittyä tietokoneella, kännykällä tai tabletilla.
”Walk in terapia -palvelun vieminen verkkoon mahdollistaa nopean pääsyn terapiatapaamiselle ammattilaisen kanssa riippumatta siitä, missä päin Suomea nuori asuu”, kertoo A-klinikkasäätiön Nuortenlinkin kehittämiskoordinaattori Taru Hahto.
”Toivomme mahdollisimman monen nuoren saavan tästä palvelusta kannattelua omassa tilanteessaan joko kertaluontoisesti tai tilanteessa, missä nuori joutuisi muutoin odottamaan pitkään mielenterveyspalveluihin pääsemistä.”
Palvelu tukee nuorten ja nuorten aikuisten mielen hyvinvointia ja auttaa mielenhyvinvoinnin haasteiden kanssa kamppailevia.
Walk in terapia
Lasten ja nuorten keskus koordinoi ja kehittää valtakunnallisesti Walk in terapiaa, jota toteutetaan kasvokkain yli kymmenellä paikkakunnalla ja yli 20:ssä toimipisteessä muun muassa kuntien ja seurakuntien toimesta. Ensimmäinen toimipiste aloitti vuonna 2021. Nyt Lasten ja nuorten keskus tarjoaa yhteistyössä A-klinikkasäätiön Nuortenlinkin kanssa Walk in terapiaa myös verkossa.
Walk in terapia on ratkaisu- ja voimavarakeskeistä lyhytterapiaa. Walk in terapia on lähtökohtaisesti kertaluonteista. Terapiassa voi käydä useammankin kerran, mutta terapeutti saattaa vaihdella. Terapiaan voit saapua päivystysaikana ilman ajanvarausta tai lähetettä. Joillakin paikkakunnilla on käytössä myös ajanvaraus. Keskustelemaan voi tulla elämäntilanteeseen liittyen – olipa huoli suuri tai pieni. Keskustelu on asiakkaan halutessa nimetöntä, eikä käynnistä jää asiakkaaseen liittyviä kirjauksia.
Yhteyshenkilöt
Elina PlihtariWalk in terapian suunnittelijaLasten ja nuorten keskus
Puh:044 739 3125elina.plihtari@lastenjanuortenkeskus.fiTarja VirolainenViestintäjohtajaA-klinikkasäätiö
Puh:050 4435 116tarja.virolainen@a-klinikkasaatio.fiTaru HahtoKehittämiskoordinaattori, A-klinikkasäätiö
Puh:040 485 0211taru.hahto@a-klinikkasaatio.fiLasten ja nuorten keskuksen tarkoituksena on tukea lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kasvua ja osallisuutta. LNK:n ulkopuolisuuden ehkäisyn toimintamalleja hyödyntävät laajasti eri kasvatus- ja nuorisoalan toimijat. www.lastenjanuortenkeskus.fi
A-klinikkasäätiö tarjoaa tietoa ja vertaistukea verkossa, tekee addiktiotutkimusta sekä auttaa työelämän riippuvuuksissa. Lisäksi A-klinikkasäätiö kohtaa addiktioiden parissa kamppailevia kaduilla ja auttaa heitä palveluiden piiriin. www.a-klinikkasaatio.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö
A niin kuin addiktio -podcastin uusi kausi: vahva kannanotto päihdepolitiikkaan26.9.2024 08:03:39 EEST | Tiedote
A-klinikkasäätiön A niin kuin addiktio -podcastsarjan toinen kausi pureutuu ajankohtaisiin päihdepolitiikan kysymyksiin. Kaudella käsitellään alkoholisääntelyn vaikutuksia lapsiin, valvottujen käyttöhuoneiden roolia nuorten huumekuolemien ehkäisyssä sekä psykedeelejä riippuvuushoitona. Keskusteluissa mukana alan asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat.
Haavoittuvassa asemassa olevien nuorten sosiaalista kuntoutusta kehitettävä – uusi tutkimushanke käynnistyy13.9.2024 14:01:11 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt yliopistotasoisen sosiaalityön tutkimusrahoituksen A-klinikkasäätiön johtamalle HANSKU-hankkeelle. Tutkimuksessa selvitetään haavoittuvassa asemassa olevien nuorten sosiaalisen kuntoutuksen tarpeita ja toteutumista hyvinvointialueilla.
KUTSU: Haittoja vähentävä työ käytännössä – ratkaisuja ja konkretiaa 25.9.6.9.2024 09:28:15 EEST | Kutsu
Ymmärrä ja koe, miltä näyttää kaupunki päihdeaddiktion kanssa. Onnistuisitko Sinä pääsemään esteiden yli vieroitukseen?
Lahjoita lämpöä -kampanja auttaa vähävaraisia ja asunnottomuutta kokevia ihmisiä2.9.2024 09:27:26 EEST | Tiedote
A-klinikkasäätiö ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistävät jälleen vuosittaisen Lahjoita lämpöä -kampanjan, jossa kerätään lämpimiä vaatteita, kuten lapasia, villasukkia ja muita neuleita asunnottomuutta kokeville ihmisille. Kampanjan avulla järjestöt tukevat heikommassa asemassa olevia erityisesti talvikauden lähestyessä.
Väitös: Päihdekuntoutus ja vankila tiiviimmin yhteydessä toisiinsa31.5.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Huumeidenkäytön normalisoituminen ja rankaisujärjestelmän aiempaa kuntouttavampi rooli ovat lähentäneet päihdehoito- ja vankilainstituutioita. Toisaalta rikollisuutta tulisi käsitellä päihdehoidossa systemaattisemmin, koska merkittävällä osalla päihdehoidon asiakkaista on vankilatausta ja he ovat suuressa riskissä joutua vankilakierteeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme