Työmarkkinamiina purettava kokonaisuutena
Insinööriliiton mielestä hallituksen ja palkansaajaliittojen välejä hiertävistä asioista on etsittävä yhteisymmärryksessä ratkaisu, joka samaan aikaa edistää hallituksen haluamia asioita ja toisaalta vaimentaa kohtuuttomimpien esitysten vaikutuksia.

– Kokonaisuus kaipaa hallituksen suunnalta elementtejä, jotka tasapainottavat uudistusten vaikutuksia työntekijöihin, puheenjohtaja Samu Salo sanoo.
Liitto edistäisi hallituksen ajamaa paikallisen sopimisen lisäämistä varmistamalla sen, että yrityksissä ei voida ohittaa työehtosopimuksen mukaista sopijaa. Jos yrityksessä on valittu työehtosopimuksen mukainen luottamusmies tai käytössä on muu työehtosopimuksessa vahvistettu menettelytapa paikalliseen sopimiseen, yrityksessä on käytettävä näitä.
Järjestäytymättömässä kentässä tehtävät paikalliset sopimukset tulee liiton mukaan rekisteröidä ja niiden olla julkisia pois lukien niiden sisältämät liikesalaisuudet.
– Sopijaosapuolet määräytyvät työehtosopimusten mukaisesti. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, alan yrityksissä ei voi sopia paikallisesti, vaan niiden täytyy neuvotella yrityskohtainen työehtosopimus, Salo sanoo.
Syntyvien riitojen ratkaiseminen on liiton mielestä syytä kytkeä työtuomioistuimeen niin, että yleiset oikeusistuimet velvoitetaan pyytämään siltä lausunto.
– Vientivetoisesta työmarkkinamallista voidaan kyllä säätää lailla hallituksen esittämällä tavalla, mutta sen edellytys on, että valtakunnansovittelijan toimivalta turvataan, Salo sanoo.
Hänen mielestään valtakunnansovittelijalla tulee olla aito mahdollisuus käyttää omaa harkintaa, kun hän etsii sovintoa työmarkkinakiistoissa.
– On myös varmistettava sellaisen mekanismin säilyminen, joka turvaa kohtuulliset ja perustellut alakohtaiset poikkeamismahdollisuudet.
Hallituksen tavoite rajoittaa poliittisia lakkoja menisi parhaiten eteenpäin tuomalla ne harkinnanvaraisuuden piiriin. Niistä tulisi ilmoittaa 14 vuorokautta ennen lakkoa, jolloin työtuomioistuin voi ottaa kantaa, onko toimenpide kohtuullinen vai ei.
Työtuomioistuimen kohtuullisuuden arviointi koskisi yli kolmen vuorokauden mittaisia lakkoja. Maksimissaan kolmen vuorokauden lakko olisi sallittu yhdessä asiassa yhden kerran, eli niitä ei voisi ketjuttaa.
Samaa periaatetta noudatettaisiin myös tukilakkoihin. Henkilökohtaista seuraamusmaksua laittomiin lakkoihin osallistumisesta ei Insinööriliiton mielestä tule säätää.
Hallituksen tavoittelemaa yhteistoimintalain velvoitteiden keventämistä Insinööriliitto tavoittelisi lisäämällä paikallista sopimista. Alle 50 työntekijän yrityksissä henkilöstö ja yritys voisivat sopia, että kolmen vuoden aikana yhteistoimintalakia ei tarvitse noudattaa.
– Sopimus tulee tehdä paikallisen sopimisen menettelytapoja noudattaen. Määräajan umpeuduttua siitä olisi aina sovittava uudelleen, Salo sanoo.
Salon mukaan muutosneuvottelu- ja lomautusilmoitusaikoja voidaan lyhentää hallituksen esittämällä tavalla, kunhan varmistetaan, että ensisijaisesti noudatetaan työehtosopimuksessa sovittuja aikoja.
– Samalla on korostettava yhteistoimintalain sisältömääräysten ensisijaisuutta neuvottelujen minimikestoon nähden ja pidettävä huolta, että lain tosiallinen tarkoitus toteutuu, Salo sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290
Linkit
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Mielenterveyden ongelmat suistavat nuoria ulos työelämästä EMBARGO 26.6.2025 klo 1626.6.2025 12:09:54 EEST | Tiedote
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo vaatii päättäjiä ratkaisemaan kiireellisesti mielenterveyden kriisin. Vaarana on, että mielenterveyden ongelmat luhistavat monen nuoren työuran ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan.
Yritystukien painopiste siirtyi tki-toimintaan10.4.2025 08:53:49 EEST | Tiedote
Viime vuonna maksettiin aikaisempaa vähemmän yritystukia, mutta niiden painopiste siirtyi uusien innovaatioiden kehittämiseen.
Kuluttajat ovat tarpeettoman pessimistisiä taloustilanteeseen nähden27.3.2025 09:11:25 EET | Tiedote
Viime kuukausien talousennusteet ovat ennustaneet parempia aikoja, mutta kuluttajien luottamus laahaa perässä.
KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu
Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)
Tullit uhkaavat teollisuuden lupaavaa kasvua10.3.2025 09:03:50 EET | Tiedote
Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat tammikuussa vuoden takaisesta. Talouden kasvua uhkaa kuitenkin suurvaltojen välinen kauppasota.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme