Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialueella Suomi.fi-valtuutus mahdollistaa asioinnin toisen puolesta – liikkuvien lähipalveluiden kokeilussa uusi palvelu

Jaa

Hoida läheisesi hyvinvointiin liittyviä asioita etänä. Suomi.fi-valtuutus tarjoaa esimerkiksi ikääntyneiden läheisille sujuvan tavan tukea terveys- ja sosiaaliasioissa. Uutena palveluna kokeilupaikkakunnilla tarjotaan apua valtuutuksen antamisessa niille, joilta puuttuvat vahvan tunnistautumisen välineet.

Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-valtuuksilla voi hoitaa läheisen sosiaali- ja terveydenhuollon asioita Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisissä asiointipalveluissa ja kaikissa apteekeissa. Valtuutettu läheinen voi muun muassa katsella valtuuttajan terveydentilaa koskevia tietoja, varata hänen puolestaan ajan terveydenhuoltoon tai hoitaa hänen sosiaaliturvansa etuusasioita. Läheinen voi hakea reseptilääkkeitä hänen puolestaan ja hoitaa kaikki valtuutetun apteekkiasiat missä tahansa apteekissa, myös verkkoapteekissa.

Valtuuksia voi antaa yhden tai useamman

  • Terveydenhuollon asioiden hoitoon valtuutettu henkilö voi ilmoittaa, vastaanottaa ja tarkastella valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa ja OmaKannassa.
  • Apteekkiasiointiin valtuutettu henkilö voi esimerkiksi noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä tai tarkistaa reseptitietoja. Valtuutus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa, joten asioida voi missä päin Suomea tahansa.
  • Sosiaalihuollon asioiden hoitoon voi antaa valtuutuksen. Mahdollisuus Pirkanmaan laajuisesti tietojen näkymiseen mahdollistuu 5.11.2024 uuden asiakastietojärjestelmän käyttöönoton yhteydessä.
  • Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitamiseen valtuutettu henkilö voi hakea sosiaaliturvaetuuksia valtuuttajan puolesta sekä saada ja ilmoittaa valtuuttajan etuuksiin liittyviä tietoja OmaKelassa.

Suomi.fi-valtuuksien antamiseen saa apua

Pirkanmaan hyvinvointialue ottaa käyttöön uuden palvelun liikkuvien lähipalveluiden kokeilussa Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella. Valtuuksien antamisessa avustetaan niitä henkilöitä, joilla ei ole digitaalisia tunnistautumisvälineitä kuten verkkopankkitunnuksia. Palvelupisteellä valtuudet rekisteröidään Suomi.fi-valtuuksiin. Palvelu on suunniteltu yhdessä Suomi.fi-valtuudet tuottavan Digi- ja väestötietoviraston kanssa.

– Tuomme avustetun valtuutuksen aluksi alueille, joissa pilotoidaan liikkuvia palveluja eli Kurussa, Punkalaitumella ja Luopioisissa. Tarkoituksena on laajentaa palvelua syksyllä ja myöhemmin koko Pirkanmaalle, kertoo digitalisaation hankepäällikkö Taru Manner.

Sujuvampaa arkea Suomi.fi-valtuuksilla

Avustetun valtuuttamisen palvelumallin tavoitteena on vahvistaa eri ihmisryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia digitaalisessa yhteiskunnassa. Nyt asioiden hoito saattaa vaatia käyntiasiointia ja useita puheluita. Kun perustietoja voi tarkistaa ja asioita hoitaa digipalvelussa, aikaa säästyy niin kansalaisilta, heidän läheisiltään kuin hyvinvointialueiden ammattilaisilta.

– Tilanne on työläs myös tukena toimiville omaisille ja tukihenkilöille. Uusi palvelu on yksi tärkeä askel, joka helpottaa hyvinvointiin liittyvien asioiden hoitamista läheisen puolesta ja hänen kanssaan, taustoittaa erityisasiantuntija Sanna Suomalainen-Ajanko Digi- ja väestötietovirastosta.

Digi- ja väestötietovirasto on parhaillaan käynnistämässä vastaavaa palvelua muillakin hyvinvointialueilla.  

Suomi.fi-valtuudet pähkinänkuoressa

  • Suomi.fi-valtuudet on turvallinen tapa valtuuttaa toinen henkilö asioimaan puolestaan eri digipalveluissa.
  • Suomi.fi-valtuuksilla voi asioida niissä palveluissa, jotka tarkistavat asiointioikeuden Suomi.fi-valtuuksilla. Sitä hyödyntävät tällä hetkellä esimerkiksi Kela, Verohallinto, Traficom, apteekit, hyvinvointialueet, kunnat sekä monet julkisen ja yksityisen sektorin terveyspalvelut.
  • Valtuudet on integroitu yli 257 asiointipalveluun. Näiden lisäksi palvelu on käytössä kaikissa Suomen apteekeissa.
  • Suomi.fi-valtuudet ovat osa Digi- ja väestötietoviraston tarjoamaa kansallista digitaalista infrastruktuuria.

Lisätietoa Suomi.fi-valtuuksista osoitteessa: suomi.fi/valtuudet.

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Yhteistoimintaneuvottelut ja ostopalvelutyöryhmän väliraportti aluehallituksessa 27.5.22.5.2024 16:29:41 EEST | Tiedote

Aluehallitukselle esitetään, että se käynnistää 27.5. uudet yhteistoimintaneuvottelut, jotka käydään erityisesti toimintojen uudelleenorganisointien ja palveluverkkouudistuksen toimeenpanoa koskevien henkilöstövaikutusten vuoksi. Aluehallitus päättää myös henkilöstö- ja TKIO-toimialueilla jo käytyjen yhteistoimintaneuvottelujen perusteella tehtävistä toimenpiteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye