Nya verktyg bidrar till att utveckla ledningen av arbetsförmåga och återhämtningen inom social- och hälsovårdsbranschen
Arbetshälsoinstitutet publicerar två nya avgiftsfria verktyg som stöd för arbetsförmågan och återhämtningen inom social- och hälsovårdsbranschen. Enkäten om lägesbilden av ledningen av arbetsförmåga och social- och hälsovårdsbranschens återhämtningsräknare hjälper till att bedöma nuläget på arbetsplatsen eller i enheten och styra utvecklingen mot det som behöver utveckling.
Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 10.4.2024
Den belastande situation som redan under en längre tid har pågått inom social- och hälsovårdsbranschen är i synnerhet relaterad till social- och hälsovårdsreformen, bristen på arbetskraft och anhopningen av arbete som orsakats av coronapandemin. De två nya verktyg som nu publiceras av Arbetshälsoinstitutet är avsedda för utveckling av återhämtning och ledarskap som stöder arbetsförmågan. Enkäten om lägesbilden av ledningen av arbetsförmåga och social- och hälsovårdsbranschens återhämtningsräknare är en del av verktygslådan för psykisk hälsa, som är avgiftsfritt tillgänglig för arbetsplatser.
Ta reda på läget för ledningen av arbetsförmåga och identifiera utvecklingsområden
Ledning av arbetsförmågan omfattar åtgärder för att främja och upprätthålla personalens arbetsförmåga samt stödja arbetets smidighet, framgång i arbetet och fortsättning i arbetet.
Med hjälp av enkäten om lägesbilden av ledningen av arbetsförmåga är det möjligt att få en uppfattning om situationen på den egna arbetsplatsen eller enheten. Enkäten kräver minst tio svar, utifrån vilka lägesbilden bildas. Respondenterna kan till exempel vara aktörer och chefer inom personaladministrationen och arbetarskyddet. Frågorna fokuserar bland annat på ledning genom information, verksamhetsmodeller för ledning av arbetsförmågan, samarbete och organisationskulturen. Verktyget ger en rapport om läget för ledningen av arbetsförmåga och sätt att utveckla olika delområden.
– Ledning av arbetsförmågan är ett sätt att hålla fast vid kompetent personal och locka nya arbetstagare. Även mitt i brådskan och förändringarna inom social- och hälsovårdsbranschen är det viktigt att försöka vidta proaktiva åtgärder på arbetsgemenskapsnivå och inte reagera endast på individnivå, säger äldre sakkunnig Irmeli Pehkonen från Arbetshälsoinstitutet.
Enkäten är avsedd för stora och medelstora arbetsplatser eller enheter. Utöver social- och hälsovårdsbranschen lämpar den sig också för andra verksamhetsområden. En version av verktyget avsedd för små arbetsplatser kommer att publiceras senare i år.
Social- och hälsovårdsbranschens återhämtningsräknare är ett utvärderingsverktyg för enheter
Endast en dryg tredjedel av arbetstagare inom välfärdsområdena återhämtar sig bra från arbetsdagens belastning. Enligt Mitä kuuluu?-undersökningen är återhämtning särskilt utmanande för unga.
Social- och hälsovårdsbranschens återhämtningsräknare hjälper till att säkerställa att praxis vid enheter och avdelningar som är verksamma inom social- och hälsovårdsbranschen stöder återhämtning och ork i arbetet. Räknaren ger omedelbar respons på nuläget och metodkort som stöd för utvecklingen. Metoderna är till exempel relaterade till återhämtning under arbetsdagen, möjligheter att påverka arbetstiden, planering av skiftlistor och etisk belastning.
– Idén om en återhämtningsräknare skräddarsydd för social- och hälsovårdsbranschen kom ursprungligen från behovet av att stödja arbetsförmågan i eftervården av coronapandemin hos dem som arbetar inom social- och hälsovårdsbranschen, säger forskningsprofessor Mikko Härmä från Arbetshälsoinstitutet.
Det tar cirka en halv timme att svara på räknarens frågor. Dessutom lönar det sig att reservera tid till att bekanta sig med responsen och diskutera den med personalen.
– Det är viktigt att involvera de anställda i planeringen och genomförandet av ny praxis som stöder återhämtning. Inte ens bra idéer och modeller kan gå framåt om inte människor själva kan påverka dem, säger Härmä.
Se också
- Enkät om lägesbilden av ledningen av arbetsförmåga
- Social- och hälsovårdsbranschens återhämtningsräknare
- Webbseminariet för publiceringen av verktygen är tillgängligt i Yle Arenan fram till den 10 maj (på finska)
- Rapporten Mitä kuuluu hyvinvointialueiden työhyvinvoinnille 2023 (på finska)
Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa
- Verktygslådan för psykisk hälsa är ett knippe avgiftsfria verktyg och material med hjälp av vilka arbetsplatser och arbetsgemenskaper kan bygga en mänsklig arbetskultur som stöder psykiskt välbefinnande.
- Avgiftsfritt stöd för ibruktagande av verktygen (på finska) erbjuds under 2024.
- Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa är en del av Finlands program för hållbar tillväxt.
Ytterligare information
- Äldre sakkunnig Irmeli Pehkonen, Arbetshälsoinstitutet, irmeli.pehkonen@ttl.fi, tfn 040 708 3784
- Forskningsprofessor Mikko Härmä, Arbetshälsoinstitutet, mikko.harma@ttl.fi, tfn 040 544 2750
Kontakter
Juha HietanenspecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtospecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLänkar
MÅ BRA AV JOBBET
Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

Andra språk
Följ Työterveyslaitos
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum