Suomen Punainen Risti SPR

Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu täyttää 60 vuotta – Vapaaehtoiset hälytysryhmät auttavat nopeaa apua tarvitsevia monta kertaa viikossa

Jaa

Jopa tuhannet ihmiset saavat vuosittain apua Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun, eli Vapepan, koulutetuilta vapaaehtoisilta.

Kuusi henkilöä katsomassa karttaa. Maisema on keväinen ja luminen. Taustalla kelta-sininen Vapepan lippu.
Kuva Vapepan suurharjoituksesta Kauniaisista vuoden 2023 huhtikuussa. Teemu Ullgrén Suomen Punainen Risti

Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu perustettiin 60 vuotta sitten surullisesti päättyneen  5-vuotiaan tytön suuretsinnän jälkeen. Nykyisin Vapepan toiminta on paljon muutakin kuin kadonneiden etsintää.

Vapepa on yli 50 järjestön tai muun yhteistyötahon verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa. Vapepan koulutetut vapaaehtoiset ovat esimerkiksi olleet mukana tukemassa viranomaisia koronapandemian hoidossa, auttamassa Ukrainasta Suomeen paenneita ja avustaneet viranomaisia metsäpalojen kanssa. Auttajat toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa. Vapepan toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Vapepa on osallistunut 3608 auttamistilanteeseen ja avun kohteena on ollut lähes 30 000 henkilöä.

"60 vuodessa ollaan päästy valtavasti eteenpäin etsintöjen ja muun toiminnan osalta. Etsintämenetelmiä ollaan kehitetty, vapaaehtoiskoulutuksia lisätty ja uusia etsintätapoja kehitetään jatkuvasti. Väestön ikääntyessä on odotettavissa, että tarve vapaaehtoisten tuelle kadonneiden etsinnöissä ja muussa toiminnassa kasvaa entisestään”, sanoo Suomen Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen.

Juhlavuosi korostaa vapaaehtoistyön merkitystä ja Vapepan roolia suomalaisen yhteiskunnan turvallisuuden edistäjänä. Koulutettuja vapaaehtoisia auttajia löytyy niin meri- ja lentopelastuksen kuin henkisen tuen saralta. Tällä hetkellä Vapepassa on vapaaehtoisia yli 15 000 noin 1500 hälytysryhmässä eri puolilla Suomea.

60-vuotisjuhlaseminaari tulevana viikonloppuna Seinäjoella

60-vuotiasta Vapepaa juhlitaan Seinäjoella juhlaseminaarissa 13.–14.4 lauantaina klo 10:00–17:00 ja sunnuntaina 9:30–13:15. Juhlaseminaarin ohjelma tarjoaa monipuolisen kattauksen puheenvuoroja ja mahdollisuuden tutustua Vapepan toimintaan. Seminaarissa pohditaan myös vapaaehtoistyön haasteita ja mahdollisuuksia. Puhujina ovat muun muassa kansanedustaja Paula Risikko ja tulevaisuudentutkija Ilkka Halava. Ansioituneita vapaaehtoisia huomioidaan tunnustuksin.

Seminaarin ohjelman löydät täältä. Toimittajat ovat myös tervetulleita seminaariin paikan päälle. Mukaan voi ilmoittautua ottamalla yhteyttä viestinnän asiantuntija Aku Suomalaiseen torstaihin mennessä.

Yhteystiedot

Aku Suomalainen
Viestinnän asiantuntija
aku.suomalainen@punainenristi.fi
040 581 0346

Arsi Veikkolainen
Valmiuskoordinaattori
arsi.veikkolainen@punainenristi.fi
040 120 9022

Avainsanat

Kuvat

Kuusi henkilöä katsomassa karttaa. Maisema on keväinen ja luminen. Taustalla kelta-sininen Vapepan lippu.
Kuva Vapepan suurharjoituksesta Kauniaisista vuoden 2023 huhtikuussa.
Lataa
Kaksi keltaisiin liiveihin pukeutunutta Vapepan vapaaehtoista kävelemässä lumisessa metsässä.
Vapepan vapaaehtoisia suuressa etsintäharjoituksessa Kauniaisissa huhtikuussa 2023.
Lataa
Joukko Vapepan vapaaehtoisia kävelemässä lumisessa metsässä.
Vapepan vapaaehtoisia suuressa etsintäharjoituksessa Kauniaisissa huhtikuussa 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning går till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen för att de skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Röda Korset ger utmärkelsen Humanitär handräckning till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen, som skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin, för att de öppnade en viktig debatt och gav en gripande beskrivning av de ungdomar och barn som hamnat utom räckhåll för många tjänster och stöter på många problem.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus Ujuni Ahmedille ja Elina Hirvoselle Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -kirjan tekemisestä7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Suomen Punainen Risti myöntää tunnustuksen Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -kirjan tekijöille Ujuni Ahmedille ja Elina Hirvoselle tärkeästä keskustelunavauksesta ja koskettavasta kuvauksesta nuorista ja lapsista, jotka ovat jääneet monien palveluiden saavuttamattomiin ja kohtaavat monia ongelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye