Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Kielisaarekepäivät Hanasaaressa

Jaa

Huhtikuun 11. ja 12. päivänä 88 pedagogia Suomen kielisaarekkeista ja yhteistyökumppania kokoontuvat konferenssiin Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. 

Robert Lindström

Kielisaareke on yksikielinen suomenkielinen kunta, jossa järjestetään myös ruotsinkielistä opetusta. Suomessa on yhteensä 15 kielisaareketta, joihin kuuluvat Pori, Hyvinkää, Jyväskylä, Kerava ja Tampere.

"Nykyään monet perheet haluavat lastensa oppivan ruotsia, ja näemme, että kiinnostus ruotsinkielistä opetusta kohtaan kasvaa yksikielisissä suomalaisissa kunnissa. Hanasaaren Svenska nu -verkosto haluaa hyödyntää tätä kiinnostusta Kielisaareke-hankkeen puitteissa", sanoo projektipäällikkö Karin Ihalainen.

Vahvistamalla olemassa olevia kielisaarekkeita ja luomalla jatkuvuutta kielisaarekkeiden edunvalvontaan Svenska nu haluaa luoda mahdollisuuksia uusien kielisaarekkeiden muodostamiselle. Myös kansalliskielistrategia 2021 korostaa kielisaarekkeita kaksikielisen Suomen voimavarana.

"Jokaisessa Suomen suurimmassa kaupungissa voisi olla ruotsinkielinen koulu", sanoo Karin Ihalainen, jolla on omakohtaista kokemusta ruotsinkielisen opetuksen aloittamisesta Lahdessa.

"Moni ei uskonut, että se onnistuisi, mutta nykyään Folkhälsanin päiväkoti yhdessä ruotsinkielisen koulun kanssa on Lahdessa vakiintunut toimija, joiden toimintaan osallistuu noin 250 lasta ja oppilasta", Ihalainen sanoo.

Kielisaarekehanke tarjoaa tukea kielisaarekkeiden päiväkotien johtajille, rehtoreille ja yhdistysaktiiveille.

 "En ole opetuspäällikkö, mutta olen aktiivisesti mukana koulujen kehittämisessä useilla kielisaarekepaikkakunnilla. Koen, että tarvitaan henkilö, joka valvoo kielisaarekkeiden etuja ja jota voi kuulla koulutukseen liittyvissä asioissa", Ihalainen sanoo.

Kielisaarekkeiden oma konferenssi, Kielisaarekepäivät, järjestetään 11.–12. huhtikuuta 2024 toista kertaa. Hanasaaressa järjestettävään konferenssiin osallistuu peräti 88 osallistujaa lähes kaikista kielisaarekkeista. Tämänvuotisen konferenssin teemana on opetussuunnitelmaan kirjattu lause: Kaikki opettajat ovat kieltenopettajia.

Yhteystiedot: Karin Ihalainen, projektipäällikkö, Språköarna (Svenska nu -verkosto), karin.ihalainen(at)hanaholmen.fi, puh. 050 462 7799 

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye