Oulun yliopisto

Liikuntaseurojen terveyden edistämisessä parannettavaa – seuranuortenkin ruokailutottumuksissa puutteita

Jaa

Suomalaiset nuorten liikuntaseurat suhtautuvat positiivisesti terveyden edistämiseen. Seuratoimintaan osallistuvien nuorten terveyttä edistävän syömisen tukemiseksi tarvitaan kuitenkin lisää toimia, väitöstutkimus osoittaa.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Terveystieteiden maisteri Laura Heikkilä tarkasteli väitöstutkimuksessaan terveyden edistämistä suomalaisissa nuorten liikuntaseuroissa sekä tutki liikuntaseuratoimintaan osallistumisen, ruokailutottumusten, urheilun kilpailullisen tavoitteen ja kehokokemuksen välisiä yhteyksiä.

Tutkimus osoitti, että liikuntaseuratoimintaan osallistuvat nuoret söivät keskimäärin terveellisemmin kuin muut nuoret. Tavoitteellisesti kilpaurheilevat nuoret olivat myös tyytyväisempiä kehoonsa. Tutkimuksen perusteella näitä eroja selittivät muut tekijät kuin liikuntaseuratoiminta itsessään, esimerkiksi seuratoimintaan osallistuvien nuorten runsaampi liikkuminen ja parempi fyysinen kunto.

Tutkimuksessa havaittiin, että liikuntaseuratoiminnassa mukana olevien nuorten ruokailutottumuksissa oli myös puutteita. Heistä esimerkiksi vain noin puolet vastasi syövänsä kasviksia tai hedelmiä päivittäin.

”Nuorten ravitsemusterveyden edistämiseen tarvitaan useiden tahojen yhteistyötä”, Heikkilä toteaa. ”Liikuntaseurat tavoittavat noin puolet suomalaisista nuorista ja niiden mahdollisuudet nuorten terveyttä edistävän syömisen tukemisessa on tunnistettu. Väitöstutkimukseni perusteella on tarpeen selvittää, mitkä käytänteet ovat tehokkaita liikuntaseurojen terveyden edistämisessä ja miten ne voitaisiin sisällyttää osaksi liikuntaseurojen toimintaa”, hän pohtii.

Väitöstutkimus toteutettiin ODL Liikuntaklinikalla ja Oulun yliopistossa osana valtakunnallista Terveyttä edistävä liikuntaseura -tutkimusta.

Tutkimukseen osallistui yli 1900 yläkouluikäistä nuorta, yli 300 liikuntaseurojen toimihenkilöä ja lähes 300 valmentajaa, jotka vastasivat sähköisiin kyselyihin terveystottumuksistaan ja liikuntaseuransa terveyden edistämisestä.

Laura Heikkilä väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 19. huhtikuuta. Lisätietoja väitöksestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, TtM Laura Heikkilä, Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka, 050 341 3150, laura.heikkila@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Kuvat

TtM Laura Heikkilä väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 19. huhtikuuta. Kuva: Mikko Törmänen
TtM Laura Heikkilä väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 19. huhtikuuta. Kuva: Mikko Törmänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Todistusvalinnan ja avoimen väylän tulokset on julkaistu – Oulun yliopisto onnittelee uusia opiskelijoita27.5.2024 12:27:22 EEST | Tiedote

Ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat uudet opiskelijat Oulun yliopiston kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin on valittu. Todistusvalinta valmistui 27.5.2024, ja valitut saavat ilmoituksen siitä Opintopolku-palvelussa. Valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 11.7. klo 15 mennessä. Onnea kaikille uusille opiskelijoille ja tervetuloa Oulun yliopistoon!

Oulun yliopiston Super Fab Labissa kehitettiin uusi menetelmä piirilevyjen valmistusprosessiin24.5.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Perinteisesti juotteenestopinnoitteen ja komponenttimerkintöjen lisäämisessä piirilevylle on käytetty suuri määrä sekä ympäristölle että valmistajalle haitallisia kemikaaleja. Se on lisäksi ollut verrattain hidas prosessi ja sopimaton esimerkiksi prototyyppien valmistukseen. Oulun yliopiston Super Fab Labin kehittämä menetelmä mahdollistaa tulostamisen suoraan jyrsitylle piirilevylle.

Euclid-avaruusteleskoopin uudet kuvat paljastavat vapaana seilaavia planeettoja ja sadoittain uusia galakseja23.5.2024 13:23:56 EEST | Tiedote

Universumin salaisuudet kirkastuvat nyt tähtitieteilijöille, kun Euclid-teleskooppi tuottaa ensimmäisiä tuloksiaan. Tutkijat ovat löytäneet satoja uusia galakseja, tähtijoukkoja, vapaana seilaavia Jupiteria massiivisempia planeettoja, sekä galaksijoukkojen painovoiman aiheuttamia gravitaatiolinssejä. Avoin data-arkisto mahdollistaa laajan tieteellisen tutkimuksen. Upeat kuvat median käytettävissä.

Uusi murskausmenetelmä säästää vettä ja energiaa kaivoksilla ja tuottaa parempaa akkumateriaalia – jatkotestaukseen myös muille malmeille23.5.2024 06:03:00 EEST | Tiedote

Uudentyyppisessä murskausmenetelmässä malmeille ja materiaaleille annetaan aiempaa hitaamman puristuksen aikana aikaa reagoida ja murtua eri mineraalien luonnollisia rajoja pitkin. Uudessa tutkimuksessa menetelmän soveltaminen grafiitin kuivarikastukseen tuotti lupaavia tuloksia. Kaivosalan kehittäminen suuntautuu nyt voimakkaasti kohti kestäviä ratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye