Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäät sulavat, eikä jäille ole turvallista mennä

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 31–41 senttimetrin välillä. Oravin mittauspiste on sulanut.

Pyhävedellä ranta alkaa olla sula. Vasemmalla rantaa ja mäntyjä, oikealla järven jäätä
Pyhävedellä ranta alkaa olla sula

Alueellisten asemien jääpeitteen päällä ei ollut lunta. Kierroksen paksuin jää (41 cm) havaittiin Kyyvedellä. Ohuin jää (31 cm) havaittiin Pyhävedellä. Oravin pisteellä jääkerros on sulanut. ELY-keskuksen maastotehtävillä on edelleen havaittu virtapaikkojen ja rantojen sulamista koko Etelä-Savon alueella. Jos seurantapisteen kohdalle on merkitty ”ei mittaustulosta”, jää on ollut liian heikkoa mittauksen turvalliseen suorittamiseen.

Jäänmittaustulokset 10.4.2024:

Ristiina Yövesi 38 cm. Teräsjäätä keskimäärin 23 cm, kohvajäätä keskimäärin 14 cm, 2 cm vesikerros jääkerroksen välissä, Lunta jään päällä 0 cm.

Mäntyharju Korpijärvi 39 cm. Teräsjäätä 29 cm, kohvaa 11 cm, 2 cm vesikerros kohvan ja teräsjään välissä, lunta jään päällä 0 cm.

Mäntyharju Pyhävesi 31 cm . Teräsjäätä keskimäärin 20 cm, kohvaa 11 cm. 2 cm vesikerros kohvan ja teräsjään välissä, lunta jään päällä 0 cm.

Pertunmaa Peruvesi 38 cm. Teräsjäätä keskimäärin 27 cm, kohvaa keskimäärin 11 cm. 2 cm vesikerros kohvan ja teräsjään välissä, lunta jään päällä 0 cm.

Oravi Haukivesi 0 cm. Havaintopiste sulanut.

Haukivuori Kyyvesi 41 cm. Teräsjäätä 23 cm, kohvaa 18 cm.

Mittaukset tehdään valtakunnallisilla jäähavaintopaikoilla 10 päivän välein ja alueellisilla havaintopaikoilla kuun 10. ja 20. päivä. Seuraava mittauspäivä on valtakunnallisilla havaintopaikoilla 20.4.2024 tienoilla. Alueellisilla havaintopaikoilla mahdollisesti seuraava mittauskierros on 22.4.2024. 10.4.2024 voi olla kuluvan talven viimeinen jäänpaksuuden mittauskierros nykyisen sääennusteen perusteella.

Tämänhetkisen 10 vuorokauden sääennusteen mukaan lämpötilat vaihtelevat Etelä-Savossa -2 ja +15 asteen välillä ja vesisateet ovat mahdollisia. Kuluvan viikon aikana vuorokauden alin lämpötila pysyy nykyennusteen mukaan plussan puolella, ELY-keskus ei suosittele jäällä liikkumista enää jalan eikä kulkuneuvoilla. Etelä-Savon jäänpaksuudet eivät kerro enää jäänkantavuudesta jään puikkoontumisen takia. Tätä tukee havainto, että jään paksuudet ovat heikentyneet edelliseen kierrokseen verrattuna kaikilla havaintopisteillä.

Ilmoitetut jäänpaksuudet eivät milloinkaan kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan 100 metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauspaikat eivät myöskään sijaitse virtapaikoissa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye