Hoivan teollistuminen syventää sote-kriisiä
Aiemmin toiminut malli hoivan teollisesta tuottamisesta ei kykene vastaamaan väestön ikääntymiseen ja muihin huolenpidon tarvetta kasvattaviin globaaleihin muutostrendeihin. Ratkaisut löytyvät laajemmasta yhteiskunnallisesta osallistumisesta ja uusien huolenpitovastuiden oikeudenmukaisesta jakamisesta läpi yhteiskunnan. Voisiko esimerkiksi hoivavelvollisuus saada aikaan sekä yhteiskunnallista että henkilökohtaista turvaa ja merkityksellistä elämää?

Ajatushautomo Demos Helsinki ja 16 huolenpidon äärellä työskentelevää organisaatiota ovat julkaisseet raportin "Hoivan uusi aika – viisi kysymystä huolenpidon resursoinnista". Raportti kuvaa, kuinka sosiaali- ja terveysalan nykyiset kriisit ovat merkkejä syvemmästä yhteiskunnallisesta muutoksesta: huolenpitosiirtymästä, joka muuttaa koko yhteiskuntaa vihreän- ja digisiirtymän tavoin.
"Yhteen sektoriin rajoittuneen kriisin sijaan koko yhteiskunta on huolenpitosiirtymässä, jossa hoivasta tulee osa muuta yhteiskuntaa ja merkittävä osa taloutta", sanoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Julia Jousilahti.
Raportin mukaan teollinen huolenpito ei pysty vastaamaan nykyaikaiseen haavoittuvaisuuteen: erilaisten kriisien yllättäviin vaikutuksiin ja pitkäaikaissairauksien, mielenterveysongelmien, yksinäisyyden ja eristäytymisen kaltaisiin ilmiöihin.
“Aikamme uudet vaivat, haitat ja riskit kaatuvat liian usein yksittäisten ihmisten ja perheiden niskaan. Tämä lisää epäoikeudenmukaisuutta rajusti”, Sari Tervonen Omaishoitajaliitosta huomauttaa.
Odotukset huolenpidon tehostamisesta eivät myöskään näytä toteutuneen. "Palveluiden tuottamiseen kohdistuvat vaatimukset ovat tiukentuneet, mikä kaventaa mahdollisuuksia tuottaa palvelut innovatiivisemmin ja joustavammin. Odotukset huolenpidon tehostumisesta eivät voi toteutua, ellei toimijoille anneta enemmän liikkumavaraa vastata asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin”, Hali ry:n hoivajohtaja Arja Laitinen sanoo.
"Hoivan uusi aika" -raportti haastaa käsityksen, että palveluiden lisärahoitus, karsiminen tai tehostaminen voisivat ratkaista huolenpidon kriisit. Sen sijaan raportti korostaa, että ratkaisut löytyvät laajemmasta yhteiskunnallisesta osallistumisesta, huolenpidon perimmäisten resurssien – kuten ihmisten välisten suhteiden, voimavarojen ja ajan – vapauttamisesta ja uusien huolenpitovastuiden oikeudenmukaisesta jakamisesta läpi yhteiskunnan.
"Teollistamisen sijaan meidän tulisi hakea ratkaisuja tupo-neuvotteluiden kaltaisista aikapoliittisista neuvotteluista ja yleisen hoivavelvollisuuden kaltaisista, koko yhteiskuntaa koskevista avauksista", sanoo Demos Helsingin perustaja Roope Mokka.
Raportin kirjoittajat haastavat vapauttamaan ja laajentamaan yhteiskunnallisen mielikuvituksen sekä keskustelun, jotta voimme löytää uusia tapoja vastata huolenpidon haasteisiin. "Emme osaa kuvitella, mitä kaikkea uudella tavalla järjestetty hyvinvointivaltio voisi olla, emmekä uskalla kysyä perustavanlaatuisia kysymyksiä", sanoo Mokka. "On aika rohkeasti hahmotella tulevaisuutta, jossa huolenpito on keskiössä."
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Julia JousilahtiVanhempi asiantuntijaDemos Helsinki
Puh:0407224931julia.jousilahti@demoshelsinki.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.