DNA Oyj

DNA:n 5G-verkko yltää nyt Kanta-Hämeessä liki joka kolkkaan – ja paranee yhä

Jaa

DNA:n 5G-verkon rakennustyöt Kanta-Hämeessä ovat saavuttaneet pisteen, jossa 5G-verkon peitto yltää maakunnassa liki kaikkialle ja asukkaiden tavoittavuus lähestyy 100 prosentin tasoa heidän asuinpaikkojensa perusteella. Koko maan tasolla kuuluvuudessa on kuitenkin yhä alueellista vaihtelua, minkä vuoksi verkkoa parannetaan yhä jatkuvasti. Tavoite on erityisesti maantieteellisen peiton vahvistaminen ja kasvattaminen. Laskennallisesti 5G-verkko tavoittaa noin 96 prosenttia suomalaisista koko maassa, yhteensä yli 250 paikkakunnalla. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös 4G-yhteydet.

DNA:n 5G-verkon peittoalue Kanta-Hämeessä huhtikuussa 2024. 5G-alue merkitty pinkillä.
DNA:n 5G-verkon peittoalue Kanta-Hämeessä huhtikuussa 2024. 5G-alue merkitty pinkillä.

”Kanta-Hämeen 5G-rakentaminen on edennyt hyvää tahtia. Maakuntatasolla olemme päivittäneet 96 prosenttia Kanta-Hämeen tukiasemistamme 5G-kykyisiksi, ja kuntatasolla valmiusaste liikkuu 90–100 prosentin välillä. Vaikka paikallista vaihtelua verkon kuuluvuudessa voi esiintyä maan muotojen ja rakennusten vuoksi, on maakunnan 5G-kuuluvuus jo nykyisellään varsin kattava. Vuoden loppuun mennessä 5G-kuuluvuus tulee vastamaan nykyistä 4G-verkkoa”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

Tarkan aluekohtaisen mobiiliverkon tilan voi tarkistaa aina DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto ihmisten asuinpaikan perusteella lähestyy siis Kanta-Hämeessä jo 100 prosentin tasoa, ja koko maassakin kattavuus on jo 96 prosenttia. Verkkoa laajennetaan ja parannetaan edelleen jatkuvasti, ja rakennustyöt keskittyvät yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Väestöpeiton viimeisten prosenttien kuromisen myötä maantieteellinen peitto kasvaa ja vahvistuu loppuvuoden aikana merkittävästi.

”DNA:n myymistä mobiililaitteista lähes kaikki ovat jo 5G-kykyisiä ja samalla myös 5G-liittymien osuus kaikista liittymätyypeistä on vakaassa kasvussa. Kaikkiaan mobiiliverkossamme siirrettiin viime vuoden lopulla keskimäärin 55,7 GB dataa kuussa liittymää kohden, kun vielä viisi vuotta aiemmin vastaava datamäärä oli 20,8 GB. Datankäytön hurja kasvunopeus osoittaa selvästi tarpeen nopeammille yhteyksille”, Laari summaa.

Myös 4G paranee 5G-rakentamisen myötä

DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tavalliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Tällainen 5G-verkko yltää tyypillisesti useiden kilometrien päähän tukiasemasta, maastosta riippuen. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

”Haja-asutusalueilla rakentaminen etenee ensisijaisesti käyttötarpeen mukaan, eli painottuu sinne, missä nykyisessä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On kuitenkin tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset viettävät aikaa ja liikkuvat – siis myös kaupunkien ja taajamien väliin jäävillä alueilla”, Laari kertoo.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.

Kanta-Hämeen lisäksi DNA:n käyttämien verkkojen 5G-rakentaminen on jo 95–100-prosenttisesti valmista Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Pohjois- ja Itä-Suomen alueella DNA:n käyttämät matkaviestinverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko. 5G-rakentamisen ennakoidaan valmistuvan koko maassa tämän vuoden aikana.

Lisätietoja medialle:

Jarkko Laari, radioverkkojohtaja, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

DNA:n 5G-peittokartta: https://www.dna.fi/5G

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n käyttämä 5G-verkko yltää nyt Etelä-Karjalassa liki joka kolkkaan11.4.2024 09:55:00 EEST | Tiedote

DNA:n käyttämän 5G-verkon rakennustyöt Etelä-Karjalassa ovat saavuttaneet pisteen, jossa 5G-verkon peitto yltää maakunnassa liki kaikkialle ja asukkaiden tavoittavuus lähestyy 100 prosentin tasoa heidän asuinpaikkojensa perusteella. Koko maan tasolla kuuluvuudessa on kuitenkin yhä alueellista vaihtelua, minkä vuoksi verkkoa parannetaan jatkuvasti. Tavoite on erityisesti maantieteellisen peiton vahvistaminen ja kasvattaminen. Laskennallisesti 5G-verkko tavoittaa noin 96 prosenttia suomalaisista koko maassa, yhteensä yli 250 paikkakunnalla. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös 4G-yhteydet.

DNA’s 5G network now reaches almost every corner of South Karelia11.4.2024 09:55:00 EEST | Press release

DNA’s 5G network in South Karelia now reaches nearly all parts of the region, and coverage of the population is approaching 100% based on residents’ location. At the national level, however, there are still regional variations in coverage, which is why the network is constantly being improved. In particular, DNA’s goal is to reinforce and increase geographic coverage. The 5G network has a theoretical coverage of around 96% of Finland’s population in more than 250 localities. The construction of 5G infrastructure also improves 4G connections.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye