HUS

Diabeteslasten sokeriarvot pysyvät älypumpulla kurissa

Jaa

Itsesäätävä insuliinipumppu pitää diabetesta sairastavien lasten sokeriarvot vakaina, jopa terveiden tasolla.

Anna-Kaisa Tuomaala
Anna-Kaisa Tuomaala HUS Hanna Raijas-Turva

Pienten lasten diabeteksen hoito on vaativaa ja insuliiniannokset ovat hyvin pieniä. HUS ja Helsingin yliopisto tutkivat itsesäätävän insuliinipumpun vaikutusta tyypin 1 diabetesta sairastavien 2–6-vuotiaiden lasten sokeriarvoihin ja hoidon kuormittavuuteen. 

Puolentoista vuoden tutkimuksessa selvisi, että itsesäätävä insuliinipumppu paransi ensimmäisten kolmen kuukauden aikana lasten sokeriarvoja merkitsevästi ja ne pysyivät tasaisesti tavoitearvoissa koko seurannan ajan. Myös pitkäaikaissokeriarvo laski. 

Lisäksi vanhempien kokemus hoidon kuormittavuudesta väheni heti, kun älypumpun käyttö aloitettiin, ja se väheni yhä käytön edetessä.  

”Itsesäätävällä insuliinipumpulla päästään yllättävän hyvin terveen lapsen sokeriarvoihin, joissa pysytään peräti 44 prosenttia ajasta. Meidän pitäisi hoitaa lähes kaikkia tyypin 1 diabetesta sairastavia itsesäätävällä insuliinipumpulla. Se on myös ainoa tapa vähentää diabeteksen kuormittavuutta”, kertoo lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala HUSin Lasten ja nuorten sairauksista ja Helsingin yliopistosta.

Lasten diabeteksen hoito vähentää lisäsairauksia


Itsesäätävä insuliinipumppujärjestelmä mittaa ihonalaiskudoksen sokeripitoisuutta viiden minuutin välein, jonka perusteella laite joko lisää tai vähentää insuliiniannosta automaattisesti. Uusien insuliinien ja älypumppujen kehittymisen myötä diabetesta sairastavien sokeritason tavoitteita voidaan kiristää yhä lähemmäksi terveiden sokeriarvoja.

”Tutkimuksemme puoltaa vahvasti älypumppua yli kaksivuotiaille. Pienten lasten diabetes tulee hoitaa mahdollisimman hyvin, jotta voisimme välttyä lisäsairauksilta aikuisiässä”, Tuomaala sanoo.

Tyypin 1 diabetesta sairastava jää lisäsairauksien vuoksi eläkkeelle keskimäärin 54-vuotiaana.
Tehokas hoito ensimmäisten 10 vuoden aikana vähentää sydän- ja verisuonitauteja sekä muutoksia munuaisten toiminnassa 30–50 prosenttia verrattuna niihin, jotka eivät ole lapsena päässeet hoitotavoitteeseensa. 

HUSin Uudessa lastensairaalassa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 35 tyypin 1 diabetesta sairastavaa 2–6-vuotiasta lasta. Puolentoistavuoden seuranta tehtiin vuosina 2021–2023.
Heidän hoitotasapainoaan arvioitiin glukoosisensorin antamien tietojen avulla, joista uutena oli aika, jolloin lapsen glukoosivaihtelu vastasi terveen ihmisen sokeriarvoja. Sensorin mittausten lisäksi verestä mitattiin pitkäaikaissokeri. Vanhempien kokemaa kuormittavuutta mitattiin PAID-PR-asteikolla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LT, lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala, Helsingin yliopisto, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, p. 050 543 0180, anna-kaisa.tuomaala@hus.fi

Linkit

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye