Asunnottomuusjärjestöt: järjestöjen rahoituksen leikkaukset uhkaavat korvaamatonta asunnottomuustyötä

Jaa

Asunnottomuusjärjestöt vetoavat hallitukseen, että suunnitelmista leikata sosiaali -ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia luovuttaisiin. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tekevät korvaamatonta työtä asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja poistamiseksi.

Järjestöt esittävät huolensa leikkauksien vaikutuksista asunnottomuutta kokevien palveluihin ja heille tarjolla olevaan tukeen. Asunnottomuustyötä tekevät järjestöt tavoittavat tehokkaasti kaikista haavoittuvimmassa asemassa ja palveluiden ulkopuolella olevia ihmisiä.

Hallitus on ottanut tavoitteekseen pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen vuoteen 2027 mennessä. Asunnottomuusjärjestöjen toiminnasta leikkaaminen heikentäisi mahdollisuuksia saavuttaa tavoite. Järjestöjen työllä on korvaamaton rooli asunnottomuustyössä julkisten palveluiden täydentäjänä.

Kannanotossa huomautetaan, että asunnottomuustyöstä leikkaamalla saavutettaisiin vain lyhytaikaisia säästöjä. Julkisten palveluiden tarve kasvaa ihmisten haasteiden syventyessä, jos järjestöjen tarjoamaa varhaista tukea ei olisi saatavilla.

Järjestöillä tärkeä rooli asunnottomuuden poistamisessa 

Järjestöjen tekemän valtion avustaman asunnottomuustyön vaikutuksista julkaistiin juuri tuore  selvitys. Sen mukaan järjestöjen valtion avustama asunnottomuustyö on tärkeä osa yhteiskunnan pyrkimyksiä vähentää asunnottomuutta. Järjestöjen työssä tunnetaan asunnottomien tarpeet hyvinvointialueita syvällisemmmin, ja toimintaa pystytään myös kohdentamaan haavoittuville kohderyhmille kuten nuorille, moniongelmaisille ja palveluiden ulkopuolella oleville.  

Järjestöjen asunnottomuustyön vahvuudeksi havaittiin myös nopea reagointikyky: asunnottomien palvelutarpeisiin pystytään vastaamaan ketterästi, jos muutoksia tapahtuu asunnottomuuskentässä tai asunnottoman ihmisen elämässä. Asunnottomuustyön kentän reagointikyvyn ylläpitäminen olisi erityisen tärkeää tilanteessa, jossa hyvinvointialueuudistus ja sosiaaliturvan leikkaukset voivat laajentaa asunnottomuuden riskin koskemaan aiempaa suurempaa joukkoa suomalaisista.   

Kannanoton allekirjoittajina ovat Nuorisoasuntoliitto NAL ry, Y-Säätiö, Vailla vakinaista asuntoa ry ja Sininauhasäätiö.  

Stea-avustuksen vaikutus asunnottomuustyössä -selvityksen on laatinut Asunto Ensin Verkostokehittäjät, joka on asunnottomuustoimijoiden avoin verkosto ja yhteiskehittämisen alusta. Asunto Ensin Verkostokehittäjien toimintaa koordinoi Y-Säätiö, ja toiminta on Stean rahoittamaa. 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Y-Säätiö on suurin valtakunnallisesti toimiva voittoa tavoittelematon vuokranantaja Suomessa  ja asunnottomuustyön asiantuntija. Edistämme yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Olemme yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon toimija. Omistamme yli 19 000 asuntoa lähes 60 paikkakunnalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Uraauurtava tutkimus tuottaa tietoa asunnottomuuden poistamisen tueksi20.3.2024 12:40:00 EET | Tiedote

Y-Säätiö ja Turun yliopisto käynnistivät RADAR-tutkimushankkeen, jossa rekisteritietoja hyödyntämällä selvitetään asunnottomuutta kokevien ihmisten palveluiden käyttöä sekä polkuja asunnottomuuteen ja siitä pois. Tutkimuksessa selvitetään myös Asunto ensin -mallin kustannusvaikutuksia, eli miten oman asunnon ja tarvittavan tuen tarjoaminen vaikuttaa asunnottomuudesta aiheutuviin kustannuksiin yhteiskunnalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye