Tove Janssonista kertova näyttely avautuu Muumimuseossa 20.4.2024

Jaa

Muumimuseossa pian avautuva Taiteilijaelämää-näyttely käsittelee Tove Janssonin (1914–2001) taiteellisen tuotannon ohella hänen elämänvaiheitaan ja ihmissuhteita. Tove Jansson tunnetaan kenties parhaiten muumihahmoistaan, mutta hän itse tunsi olevansa ennen kaikkea taidemaalari.

Mustavalkoinen valokuva, jossa nainen seisoo nojaten suureen maalaukseen.
Tove Jansson ateljeessaan 1956. Lehtikuva / Reino Loppinen

Monipuolisen uransa aikana Tove Jansson teki runsaasti kuvituksia, maalauksia, pilapiirroksia, sarjakuvia ja teatterilavastuksia sekä kirjoitti kirjoja. Janssonille itsensä ilmaiseminen kirjoittamalla oli hyvin luontevaa. Hän oli myös ahkera kirjeiden kirjoittaja. Jansson syntyi taiteilijaperheeseen, jonka arki ja arvot loivat perustan hänen taiteessaan näkyvälle filosofiselle elämänkatsomukselle.

Taiteilijaelämää kertoo Tove Janssonin suomenruotsalaisesta kulttuuriperheestä ja sen vaikutuksista hänen taiteilijaksi kypsymiselleen. Kotialbumeista löytyneiden valokuvien suurennokset kuvaavat opiskelijaelämää, uraa taidemaalarina, nuoruuden ihmissuhteita sota-ajan boheemeissa taiteilijapiireissä sekä Janssonin elämän suurta rakkautta Tuulikki Pietilään (1917–2009. Janssonilla ja Pietilällä oli Helsingissä omat ateljeeasunnot naapurirapuissa Ullanlinnankadulla, ja he työskentelivät ja matkustelivat paljon yhdessä. Yhteisen mökin he rakensivat pienelle Klovharun saarelle Porvoon edustalle ja viettivät siellä yli kolmekymmentä kesää. Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena.

Observatorion näyttelyn keskiössä on Tove Janssonin monipuolinen, usein muumikuvitusten varjoon jäänyt ura kuvittajana ja kirjailijana. Esillä on valokuvien lisäksi monipuolinen kattaus kuvituksia, maalauksia ja esineistöä uran eri vaiheilta. Tove Jansson lahjoitti muumitaiteen kokoelmansa Tampereelle 1986. Elämyksellinen Muumimuseo kertoo perusnäyttelyssään Janssonin kirjoittamien muumikirjojen koko tarinan.

Muumimuseon tuottama näyttely on toteutettu yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa.


Taiteilijaelämää – Tove Jansson
20.4.2024–18.5.2025
Muumimuseon Observatorio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mustavalkoinen valokuva, jossa nainen seisoo nojaten suureen maalaukseen.
Tove Jansson ateljeessaan 1956.
Lehtikuva / Reino Loppinen
Lataa
Mustavalkoinen valokuva, jossa kaksi naista tanssii iloisina hiukset liehuen.
Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä tanssivat.
© Moomin CharactersTM
Lataa

MAAILMAN AINOA MUUMIMUSEO

Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Tutustu muumien rakastettuihin tarinoihin Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten myötä, astu taikurin hattuun ja koe Muumilaakson taikuutta, tutki yksityiskohtaisia muumikuvaelmia ja näe kimaltelevan pyrstötähden kiitävän avaruudessa! Uutta katsottavaa löytyy museon Observatoriosta eli vaihtuvien näyttelyiden tilasta.

Valokuva hämärästä sinisävyisestä korkeasta tilasta, jonka katossa leijailee suuri pyrstötähteä muistuttava valoteos. ihmiset tutkivat tilassa vitriinien sisältöjä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tampereen kaupungin vakuusrahasto korvaa Lauri Viidan muistomerkin ilkivallasta aiheutuneet kustannukset Tampereen taidemuseolle – taidemuseo esittää uutta muistomerkkiä13.3.2025 17:32:50 EET | Tiedote

Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala päätti 11.3.2025, että kaupungin vahinkorahastosta korvataan Tampereen taidemuseolle Lauri Viidan muistomerkin ilkivallasta aiheutuneet kustannukset. Taidemuseolle maksettava korvaus mahdollistaa uuden teoksen tuottamisen korvaamaan menetetty muistomerkki.

Surrealistisen taiteen suurnäyttely avautuu Tampereen taidemuseossa 8.2.254.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Tampereen taidemuseo esittelee keväällä ja kesällä 2025 ainutlaatuisen laajan kokonaisuuden kansainvälistä surrealismia. Elämyksellinen ja hätkähdyttävä näyttely Surrealismi – Jaettu uni avaa monipuolisesti viime vuonna sata vuotta täyttänyttä taidesuuntausta. Vuosikymmenten vuorovaikutuksessa surrealistisen avantgarden teemat ja aiheet näyttävät ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Museon pohjakerroksessa nähdään osana näyttelyä ensi kertaa Pohjoismaissa italialaissyntyisen, Lontoossa asuvan Marco Brambillan taidetta.

Taidevaltakunta ´26 -biennaaliin haetaan taiteilijoita kolmen maakunnan alueelta – teemana Yhdessä31.1.2025 09:30:00 EET | Tiedote

Taidevaltakunta ´26 -biennaali järjestetään Tampereella ja Pirkanmaalla kesällä 2026. Taiteilija- ja teoshaku avautuu jo 17.2.25. Biennaaliin haetaan teoksia, joiden tekijöillä on sidos johonkin kolmesta maakunnasta; Pirkanmaahan, Kanta-Hämeeseen tai Päijät-Hämeeseen. Tampereen taidemuseon remontin vuoksi biennaalinäyttely levittäytyy väistötiloihin.

Vuoden nuori taiteilija 2025 on Man Yau17.1.2025 10:15:00 EET | Tiedote

Kuvataiteilija Man Yau on valittu Vuoden 2025 nuoreksi taiteilijaksi. Hän saa Tampereen kaupungin myöntämän 25 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa. Yau on järjestyksessä 41. Vuoden nuori taiteilija. Man Yau (s. 1991) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Yau on suorittanut maisterin tutkinnot Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvanveiston opetusalueelta ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta erikoistuen materiaalilähtöiseen työskentelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye