Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Turkiseläimet suojattava lintuinfluenssalta 15.4.2024 mennessä

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriön tuore asetus velvoittaa turkiseläinten tilat suojattaviksi verkoilla ja muilla toimenpiteillä lintuinfluenssan torjumiseksi. Toimenpiteellä vältetään turkiseläinten joutuminen kontaktiin lintujen tai muiden haittaeläinten sekä niiden ulosteiden kanssa. Verkko tai muu suojamateriaali on oltava asennettuna 15.4.2024 mennessä.

Turkiseläinten suojaamista valvotaan

Kuntien valvontaeläinlääkärit valvovat asetuksen mukaista turkiseläinten suojaamista 15.4.2024 alkaen. Mikäli suojaamisessa havaitaan puutteita tai asetuksen mukainen velvoite on kokonaan laiminlyöty, saa turkistarhaaja määräyksen korjata toimintaansa. Mikäli tiloille joudutaan tekemään ylimääräisiä valvontakäyntejä, voi niistä seurata turkistarhaajalle 150 euron suuruinen valvontakäyntimaksu.

Ulkomailta tilattujen verkkomateriaalien toimituksessa on esiintynyt viiveitä. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFURin mukaan kaikki turkistarhaajat eivät ole saaneet tilaamiaan suojausmateriaaleja ajoissa huhtikuiseen asennusaikarajaan nähden. Yleisesti ottaen tahtotila turkiseläinten suojaamiseen on hyvä.

Ratkaisuina toimitusviiveisiin aluehallintovirasto suosittaa väliaikaisten verkkojen, esimerkiksi paaliverkkojen, hankintaa tai muuta luotettavaa tapaa, jolla voidaan estää lintujen ja turkiseläinten väliset kontaktit sekä turkiseläinten käyttämän rehun ja veden likaantuminen lintujen eritteillä.

Turkistarhojen suojaamiseen lintuinfluenssalta on mahdollista hakea investointitukea 16.3.2024 alkaen. Tukea haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa.

Virus uhkaa ihmisten ja eläinten terveyttä

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssaviruksen siirtyminen turkiseläimiin lintujen keväisen muuttoliikkeen myötä on vakava uhka turkiselinkeinolle. Turkiseläimet eivät saa päästä minkäänlaiseen kontaktiin lintujen kanssa.

”Turkiseläinten suojaamatta jättämisen riskit ihmisten ja eläinten terveydelle ovat yksinkertaisesti liian korkeat, jotta asetuksen noudattamisesta ja valvonnasta voitaisiin joustaa”, toteaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri, ympäristöterveydenhuollon yksikön päällikkö Matti Nyberg.

”Velvoittavat suojaamistoimenpiteet tulee tehdä tiloilla 15.4.2024 mennessä”, hän painottaa.

Mikäli suojaamatta jätetyn tilan turkiseläimistä löydetään korkeapatogeenista lintuinfluenssavirusta, voi asetuksen noudattamatta jättäminen vaikuttaa myös turkistarhaajan saamiin korvauksiin, mikäli Ruokavirasto joutuu päättämään turkiseläinten lopettamisesta.

Kunnaneläinlääkärit tarkastavat vuoden 2024 aikana noudattavatko kaikki turkistarhat 15.4.2024 voimaan tulevan tautisuojausasetuksen vaatimuksia. Tarkastukset pyritään tekemään 15.4.–31.10.2024 välisenä aikana, jolloin tarhoilla on oltava niin sanotut väliaikaiset lintuverkot. Ruokavirasto valmistelee parhaillaan ohjetta myös turkiseläinten seurantanäytteenottoja varten.

Lisää aiheesta:

Lisätiedot:

Matti Nyberg, yksikön päällikkö
Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi  

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Endast en liten ökning i antalet utstationerade arbetstagare till Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Antalet utstationerade arbetstagare ökade år 2023, men inte lika kraftigt som året innan. Många företag som utstationerade arbetstagare försummade sin skyldighet att lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om de utstationerade arbetstagarna. Det fanns också många brister i löner och arbetstidsbokföring för de utstationerade arbetstagarna. Uppgifterna framgår av arbetarskyddsmyndighetens färska rapport.

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrän kasvu taittui27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrä kasvoi vuonna 2023, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin edellisenä vuonna. Moni työntekijöitä lähettävä yritys laiminlöi velvollisuutensa ilmoittaa lähetetyistä työntekijöistä työsuojeluviranomaiselle. Myös lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa ja työaikakirjanpidossa oli paljon puutteita. Tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista.

Slower growth in the number of workers posted to Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Press release

The number of workers posted to Finland grew in 2023, but not as significantly as in the previous year. Many companies posting workers neglected their obligation to notify the occupational safety and health authority of their posted workers. There were also many shortcomings in the pay of posted workers and records of working hours. All this is revealed by a recent report by the occupational safety and health authority.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye